Ustvarjalni navdih jesenske barvitosti

Jesen je tu in čas je, da izkoristimo še zadnje tople sončne žarke in v svoj dom vnesemo nekaj barvitosti za otožno meglene in deževne dni.

1. 10. 2012

Če premoreš nekaj ustvarjalne žilice, te čudovite jesenske dekoracije s katerimi lahko popestriš okna, mizo in svoj vrt (ki je lahko tudi tvoj mali balkon) ne bodo stale niti enega samega centa.

Navdih za pestre dekoracije pa boš v obilju našla že, če se zgolj ozreš okoli sebe in v naravo:

  • Z dekorativnim bučnim vencem na vratih ti seveda ni treba čakati do zadnjih dni v oktobru, buče in bučke, ki nam jih jesen že ta trenutek ponuja v obilju, namreč lahko še kako služijo svojemu (dekorativnemu) namenu tudi, če umanjkajo vanje izrezljane groteskne grimase. Si že kdaj pomislila, da bi izdolbena buča kaj lahko postala tudi lepa naravna vaza za tvoj mali cvetlični aranžma?
  • Za svojo namizno dekoracijo lahko uporabiš tudi lepe vejice, barvito suho listje, želode, kostanj in druge plodove narave, s katerimi nam je v obilju postregla jesen. Vse, kar te pri snovanju okrasnih predmetov tvojega doma lahko omejuje, je tvoja (upajmo, da brezmejna) domišljija in prirojen čut za estetiko.
  • Če ti je ljubše ustvarjanje iz barvnega pairja, kartona, blaga, žic in drugih materialov, ki zbujajo nostalgijo na davno minule čase iz tvojega otroštva, se pusti navdahniti motivom trgatve, vedno aktualnih ptičjih strašil, martinove gosi in ježkov s hruškami. Na pomoč k izdelavi okraskov in prikupnih laternic gre povabiti tudi malo nečakinjo ali nečaka.
  • In ker noč čarovnic vendarle ni več tako zelo daleč, gre počasi misliti tudi že na strašne bučne glave in zbirati material za grozljivo lepe namizne dekoracije. Teden ali dva do noči, ki ji bodo zavladale čarovnice in lunine vile iz filca, duhci iz lesa, vampirji iz kartona in netopirji iz papirja, se zapelji do najbližje večje kmetije in tam povprašaj po zares velikih bučah. Prepričani smo, da jih boš tam dobila pa najbolj ugodni ceni, morda pa ti kakšno celo odstopijo ;)

Za še več idej in natančnejša navodila pri izdelovanju jesenskih dekoracij posezi po knjigi Jesenska barvitost - Najlepše ideje za vso družino, ki je pred dnevi izšla pri Tehniški založbi Slovenije.