Preveri, kaj uporaba botoksa v resnici pomeni za tvoj obraz in mišice (Tega zagotovo nisi vedela!)

Ali si vedela za možne posledice, ki se ti lahko pripetijo ob uporabi botoksa?

Kako botoks vpliva na obraz in obrazne mišice? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2023

Uporaba botoksa je dandanes močno razširjena.

Zasledile smo novo epizodo Aktivni podkasta, v kateri je voditeljica tokrat gostila Karin Velikonjo, strokovnjakinjo na področju joge obraza, ustanoviteljico podjetja Glowinface ter lastnico Glowin Studia. Govorila je o prednostih obrazne vadbe, obraznih mišicah, potencialnih nevarnostih botoksa, o tem, zakaj nastanejo podočnjaki in zabuhlost obraza ter še veliko več.

Med drugim je v pogovoru zaupala tudi, kaj uporaba botoksa v resnici pomeni za naš obraz in njegove mišice.

Karin Velikonja se ukvarja z vadbo obraza, ki obrazne mišice opolnomoči in nam omogoči, da jih boljše kontroliramo, opozarja, da je botoks tisti, ki mišico paralizira.

"Botoks je nevrotoksin, ki paralizira mišico. To je kot, da bi si zlomili roko in jo dali v gips za 6 mesecev," pojasnjuje.

Če si že kdaj imela tovrstno poškodbo, veš, da se je v tem času ta del telesa 'stanjšal' oziroma si izgubila moč mišic na tistem predelu - mišica je v gipsu atrofirala. Enako je tudi z obrazom takrat, ko uporabimo botoks.

"Botoks paralizira mišico, mišica atrofira, to pomeni, da zgubi svojo moč in volumen. Ker se mišica ne premika, to upočasni tudi pretok krvi s kisikom in hranilnimi snovmi do samih celic," pojasni Karin.

Celotnemu pogovoru s Karin prisluhni tukaj: 

Kaj pa druge nevarnosti?

Ob tem Karin Velikonja dodaja, da nepravilno injiciranje botoksa lahko privede do številnih težav, med drugim tudi slepote. Zavedati se moramo, da botoks lahko tudi potuje po telesu in tako ogroža naše organe.

"Dokazano je, da nevrotoksina ne moremo izolirati, torej lahko ta gre tudi dlje od mesta vboda, ne vemo točno kam. Možgani so zelo blizu," opozarja.

Ob redni uporabi botoksa pa ta lahko zgubi učinek, pripelje do povešenosti obraza, asimetrij in podobnih težav.

"Če botoks uporabljamo redno, se lahko zgodi to, da se ne moremo več ustaviti: enkrat, ko prenehamo z uporabo, se lahko obraz še bolj povesi, zelo možne so tudi asimetrije. Lahko se zgodi, da celoten obraz 'pade dol'.

Zadnje študije kažejo tudi, da osebe, ki prakticirajo botoks več, kot 10 let, nimajo več zadovoljivih rezultatov. Zakaj? Ker je naše telo zelo pametno in se nauči čim prej sprocesirat in izločit strup. Zato ženska, ki je začela pri 20. letih uporabljati botoks, pri 30. letih morda ne bo sploh imela več te opcije," še dodaja.

Karin ob tem poudarja, da ne obsoja nikogar, ki botoks uporablja. Vseeno pa opozarja, da se pred uporabo dobro pozanimamo o možnih stranskih učinkih in nevarnostih, ki jih ta nevrotoksin prinaša.

Z napisanim se zagotovo strinja tudi Cosmopolitan uredništvo. ❤️

Morda te zanima še: TRIK "za oženit": Tako boš naredila popolno pečenega (in najbolj sočnega) piščanca - v le 25 minutah!

Preberi tudi: Hahah! Poglej neroden trenutek med Golobom in premierko, ko ni točno vedel, kaj narediti (VIDEO)

Fotografije: Profimedia

BONUS EPIZODA: Prisluhni novi epizodi podkasta, katerega vodi Tilen Artač