Učinkovito proti nesramnicam

Zlobne in nesramne bejbe so na pohodu. Da se tudi sama ne bi znašla v njihovih krempljih, si preberi, kako se jim lahko postaviš po robu.

27. 10. 2005

Ko boš naslednjič imela opravka s kakšno nesramnico (da ne uporabimo kakšne druge, veliko bolj primerne besede), ji kar povej, naj se postavi v vrsto. Dandanes se namreč zdi, da takšne in drugačne negativno nastrojene ženske kar prežijo na svojo naslednjo žrtev. V podobi natakarice jo srečaš, ko greš na kavo, v trgovini ujameš srepi pogled in piker komentar prodajalke, ki ti naveličano prinese jopič, ki bi ga rada pomerila, v službi pa se tako ali tako vedno najde kakšna kolegica ali celo šefinja, s katero je treba delati kot s kristalom.

Pa ne misli, da so takšna tožarjenja iz trte zvita; vprašaj prijateljice, kolikokrat na teden (nekatere celo na dan!) se morajo tako ali drugače braniti pred popolnoma nerazumljivimi napadi takšnih zoprnic. Seveda ženske s kremplji niso nikakršna novost, zdi pa se, da so se na lepem začele čedalje bolj množiti.

To opaža tudi vedno več strokovnjakov, ki trdijo, da že same kulturne spremembe in čedalje hitrejši slog življenja silijo ženske v vedno bolj neizprosno obnašanje. Marsikatera med nami je namreč (napačno) prepričana, da je današnja idealna podoba ženske samozavestna in neposredna bejba, ki se ne boji povedati, kar ji tisti trenutek pade na pamet, pa čeprav s tem prizadene vse okrog sebe, in ki je za uspeh pripravljena prestopiti nekaj trupel, ki jih je seveda lastnoročno spravila na tla.

No, seveda nekoliko pretiravamo, toda dejstvo je, da je čedalje bolj tekmovalno okolje botrovalo tudi temu, da so ženske začele uporabljati precej zvite in nesramne taktike, s katerimi želijo doseči svoje cilje. Konec koncev samo pomisli na vse tiste naslove v rumenem tisku, ki so pred nekaj meseci samo čakali na to, kdaj si bosta na primer Jennifer in Angelina začeli puliti lase zaradi Brada.

In ker se takšnemu hujskaškemu ozračju ne moremo izogniti, smo se malo bolj poglobili v načine, s katerimi si lahko v boju proti nesramnicam pomagaš tudi sama. Seveda pa se moraš najprej zavedati, s kom imaš opravka.

Najprej moraš vedeti, da na svetu obstajata dve vrsti nesramnic: očitne, ki ti svojo negativnost zabrusijo naravnost v obraz (takšne so na primer ukazovalne, histerične in kričave šefinje) in prikrite, ki so ponavadi sladke kot med, pa ti potem čisto mimogrede navržejo nekaj v slogu: “Vidim, da stres slabo vpliva tudi na tvojo postavo.”

Poleg tega se zavedaj, da z ignoriranjem takšnih podlih žensk ne boš prav ničesar dosegla. Če se ne boš soočila z njimi, bodo napadi postajali čedalje hujši in tudi čedalje pogostejši. Prav zato te bomo v nadaljevanju oborožili s tremi zlatimi pravili, ki jih upoštevaj, ko se boš naslednjič srečala iz oči v oči s katero od njih.

Pravilo št.1: Spoznaj svojo sovražnico

Eden od najboljših načinov, kako se lahko maščuješ nesramnici, je, da temeljito spoznaš njen način funkcioniranja in ji potem vrneš z njenim orožjem. Očitna nesramnica se poslužuje dramatičnih konfliktov, ki bi jih rada še dodatno spodbudila s tvojimi burnimi reakcijami. Torej ji namesto z grobimi besedami raje postrezi z vprašanjem, kot na primer: “Kaj res?” ali pa: “Zakaj tako praviš?” S tem jo boš prisilila, da bo razložila in utemeljila svojo grdo opazko, s katero te je presenetila.

In ker tega seveda ne more storiti (ker njena obtožba temelji zgolj na hudobi ali zavisti), se bo slej ko prej začela izmikati in jecljati. Če ima tvoja nasprotnica večjo avtoriteto oziroma moč, kot jo imaš ti, boš morala to taktiko seveda nekoliko prilagoditi. Na primer: čeprav se tvoja šefinja do tebe obnaša popolnoma nemogoče, moraš do nje še vedno pokazati določeno spoštovanje. “

Zato ji kar dovoli, naj se pošteno nakriči, čez nekaj ur pa potrkaj na njena vrata in jo vprašaj nekaj takšnega kot: “Ali lahko kako pomagam? Prej ste se mi zdeli precej nezadovoljni.” Tako boš iz nje še vedno izsilila določene odgovore, s katerimi bo morala razložiti svoj izpad, po drugi strani pa boš svoj ‘napad’ zakamuflirala v prijaznejš i in sprejemljivejši način.

Poleg tega se je dobro zavedati, da so ljudje na vodilnih položajih tako obremenjeni s svojimi odgovornostmi in nalogami, da se največkrat sploh ne zavedajo, kako nesramni so lahko, dokler jim tega nekdo ne pove na lep način. Po drugi strani je prikrita nesramnica nagnjena k sabotiranju. Poskušala te bo uničiti ali spodkopati tvojo samozavest, tako da bo začela o tebi širiti neresnične govorice (npr.: “Slišala sem, da je malomarna.”), ti servirala na videz nedolžne opazke, za katere ve, da te bodo zabolele (npr.: “Tvoje hlače so tako ... zanimive.”) ali pa te bo okrivila za napako, za katero je sama odgovorna (npr: “To je pa ja njeno delo!”).

Toda tudi takšne zvitorepke imajo svojo slabost: na vsak način bi bile rade priljubljene, saj se počutijo slabše od drugih žensk, v katerih vidijo tekmice. Prav zato naravnost hrepenijo po pohvali in potrditvi. Zato je najboljši možni napad ta, da ji kot v odgovor na njene prikrite zlobne komentarje serviraš stavek, ki bo samo poudaril njene potuhnjene besede. Če ti bo na primer s sladkim in z narejeno zaskrbljenim glasom povedala nekaj takšnega, kot: “Poglej, kakšne podočnjake imaš – videti si takooo utrujena,” ji vrni žogico nazaj s preprostim: “Jaz pa sem mislila, da sem danes dobro videti.”

Po vsej verjetnosti jo bo to zmedlo, če ne celo spravilo v zadrego, in naslednjič bo dvakrat premislila, preden se te bo tako zahrbtno lotila. Za konec še nasvet, ki ga obvezno (!) upoštevaj: nikar, ampak res nikar ji ne zaupaj osebnih skrivnosti, ki jih lahko nekoč izkoristi, da ti načne samozavest ali ugled. Razoroži jo s svojo nedostopnostjo in tako si boš najlažje zavarovala hrbet, v katerega bi sicer slej ko prej priromal kakšen nož ali dva.

Pravilo št. 2: Imej jo na očeh

Zadnje, na kar pomisliš, ko se znajdeš iz oči v oči z agresivno žensko, je, da bi bila do nje prijateljsko razpoložena. Toda prav takšen presenetljiv odziv bi se lahko izkazal kot zdravilen. Nekatere ženske so namreč nesramne, ker se slabo počutijo v svoji koži. Torej boš nesramnico pridobila na svojo stran, če jo boš povabila na kavo ali pa pohvalila njeno novo bluzo.

Le pomisli: kdaj je bil nekdo nazadnje prijazen do ženske, ki je tako brezobzirna? In zakaj ne bi bila prav ti tista, ki bi ji po dolgem času namenila lepo besedo in sočuten pogled? Tako jo boš dobila nepripravljeno in ji s komplimentom polepšala dan, s tem pa se bo njena nesramnost do tebe (morda celo za vedno?) stopila kot maslo na vročem olju. Če potrebuješ še kakšen razlog, zakaj je prijaznost včasih boljša kot grobost, je ta tudi dejstvo, da so nesramnice po drugi strani lahko tudi zelo egocentrična bitja.

Zato jim s kakšnim komplimentom ali priznanjem, da potrebuješ njihovo pomoč, božaš njihov lačni ego, ki hrepeni po pozornosti in pohvali. Takšna taktika se še posebej obnese v primeru zoprnic na raznih uradnih okencih, kot na primer v banki, na pošti ipd. Nekatere od njih menijo, da preprosto morajo biti nesramne že zaradi same narave svojega dela, ki – bodimo iskreni – res ni najbolj hvaležno.

Zato bodo do nekoga, ki bo k njim pristopil s prijazno prošnjo, veliko bolj prizanesljive. Če ji boš na primer rekla: “Imam težavo in hvaležna vam bom za vašo pomoč,” še preden ji boš povedala, za kaj gre, si lahko prepričana, da ti bo veliko raje ustregla. Na ta način se bo namreč počutila pomembno in hladna p**** se bo na mah spremenila v prijazno gospo.

Pravilo št. 3: Ne pokaži, da te je strah

Nesramnice imajo na zalogi različne načine napadov, v splošnem pa en sam cilj: da bi izzvale reakcijo. Kadar si napadena, se v tebi zbudi nagon, ki ti narekuje, da udari nazaj ali pa zbeži, zaradi česar se lahko napadalki postaviš po robu in kričiš nazaj, ali pa stisneš rep med noge in se pustiš nadvladati. In prav to je tisto, kar želi nesramnica! Torej je v trenutku napada ključnega pomena, da se imaš pod nadzorom.

Takoj ko boš začutila, da se te loteva jeza ali da ti srce hitreje utripa, nekajkrat globoko vdihni. To ti bo pomagalo, da boš premagala nagone in pustila razumu, da dostojanstveno reši stanje. Najbolj učinkovit način, na katerega ji lahko sporočiš, da ti ni prišla do živega, je, da na njen napad odgovoriš z mirnim in s tihim glasom. S tem ji boš sporočila, da se imaš v oblasti in da ti ni prišla do živega, pa tudi sama bo prisiljena znižati glas, da te bo sploh lahko slišala. In pazi, da te pri tem ne bo izdalo tvoje telo.

Ramena potisni nazaj in glej jo naravnost v oči, saj bo slej ko prej začela oprezati tudi za telesnimi znaki, ki izdajajo tvojo vdajo in s tem njeno zmago. Naslednji korak, ki ga moraš narediti, je, da čim prej ovržeš njene besede, s čimer jo boš pripravila do umika, sebe pa postavila v nadrejeni položaj. Na primer, če te napade očitna nesramnica, se ji upri, tako da ji ne vrneš z isto mero, temveč se imej čvrsto pod nadzorom.

Če te na primer obtoži, da si kriva za neuspeh nekega projekta, ji vrni, tako kot da si njeno obtožbo slišala, ne pa tudi sprejela. Primeren bi bil naslednji odgovor: “Zakaj tako misliš? Šef mi je rekel, da sem nalogo izvrstno opravila.” Tako boš njeno opazko sprejela, ne da bi zanetila prepir, saj se boš odzvala razumsko in brez nepotrebnega čustvenega goriva, ki bi samo še dodatno podžgal strasti. Tako se tudi ona ne bo mogla prepirati z nekom, ki se ne odziva na njene provokacije.

Ob zahrbtnem napadu prikrite nesramnice vedi sledeče: prikrita nesramnica je prikrita, ker je navadna strahopetka. Najraje te bo napadla s kakšno kruto šalo ali ciničnimi komplimenti, saj jih je veliko lažje zanemariti ali zanikati, zaradi česar boš to vrsto nesramnice težje stisnila v kot in ji dokazala, da te je dejansko napadla. Nadzor nad položajem boš vzpostavila, tako da jo boš prisilila, da svoje besede tudi utemelji.

Če se te bo s kakšno sarkastično pripombo lotila pred drugimi, ji mirno reci: “Tole je zvenelo sarkastično. Nisem prepričana, kaj si hotela reči s tem.” Ko jo boš na ta način spravila v zadrego, se bo zavedla, da si jo dobila v svoj primež in bo po vsej verjetnosti takoj odnehala. S tem se bo razmerje moči spet obrnilo tebi v prid. In nesramnica ti ne bo prišla več do živega.

Si tudi ti nesramna?

Če so ti blizu naslednje izjave, je zelo možno da ... oh joj ... si ...

  • Verjameš v boj za obstanek, v katerem vedno zmaga najboljši, torej ti.
  • Mogoče res ne bi smela v službi vsem povedati, da je tvoja šefinja svojega moža zalotila z drugo, ampak kaj se more.
  • Vedno se družiš z zelo pomembnimi ljudmi. Le kdo potrebuje dolgočasne stare prijateljice iz otroštva, ki pričakujejo, da jim boš vedno priskočila na pomoč? Pa kaj še!
  • Dobro veš, da tvoja prijateljica potrebuje streho nad glavo, ker njeno stanovanje prenavljajo, poleg tega pa imaš še sobo, v katero bi se lahko začasno vselila. Toda ko te pokliče, se ji ne javiš, saj ta trenutek res nisi razpoložena za družbo.
  • Ob vsakoletnem oce nje - vanju tvojega dela nadrejeni najbolj pogosto uporabljajo besede, kot so agresivna in neizprosna.
  • V želji, da bi bila boljša prijateljica, prijateljici poveš, da je njen novi fant – saj veš, tisti, v katerega je zatreskana do ušes – no ja, kako bi rekla ... grd.
  • Tvoj zadnji fant te je zapustil, ker se je pritoževal, da nad njim izvajaš psihično nasilje. Ko ga srečaš v lokalu, si zakrije obraz, da te ne bi videl, strahopetec! l Ti si tista, ki v službi obvlada situacijo, saj tvoji sodelavci vedno vse zamočijo (kar jim zelo pogosto tudi poveš).

Marta Pirnar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri