Tvoje srce lahko napove prihodnost (Dobesedno!) - Preveri, KAKO!

Človeško telo je zares izjemno in včasih nas še vedno preseneti, kaj vse zmore.

Tvoje srce lahko napove prihodnost (Dobesedno!) - Preveri, KAKO! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2018

1. Pri nizkih temperaturah se lahko ogreješ s svojimi mislimi.

Rahlo neverjetno, vemo, ampak preberi tole. Na spletu lahko zaslediš mit o tibetanskih menihih, ki naj bi na svojih golih telesih sušili mokre rjuhe (pri temperaturah pod ničlo!) in to samo z meditiranjem.

V letu 2013 se je skupina strokovnjakov odločila, da preverijo, ali lahko z meditiranjem res dvigneš svojo telesno temperaturo, in sicer s pomočjo posebnih dihalnih tehnik, ki zajemajo vizualiziranje gorečih plamenov v določenih delih telesa. Izkazalo se je, da mokrih rjuh niso mogli posušiti, vendar so vseeno lahko delno regulirali svoje telesno temperaturo. Vau! 

2. Tvoje srce lahko napove prihodnost.

Ne more ti sicer sporočiti dobitnih loterijskih številk, ampak, če boš v rokah držala zmagovalni listek, bo tvoje srce to zaznalo nekaj sekund preden bodo to izvedeli tvoji možgani.

V raziskavi iz leta 2012 so znanstveniki namreč ugotovili, da ko so skupini ljudi kazali slike (nevtralne in pozitivne) v slučajnem zaporedju, se je njihov utrip povišal preden so videli sliko, ki prikazuje pozitivno stvar oziroma stvar, ki zbuja pozitivne občutke.

Utrip pa se ni pospešil kadar so pokazali slike z nevtralnimi motivi. To bi pomenilo, da lahko podzavestno občutiš, kdaj se bo zgodilo nekaj razburljivega, vendar znanstveniki še vedno ne vedo, zakaj točno se to zgodi. 

3. Telesni sklepi ti pomagajo postaviti vremensko napoved.

Verjetno si že večkrat slišala, koga reči, da ga boli koleno ali boki (še posebej pogosto pri starejših ljudeh) in da bo zagotovo deževalo. Med zdravniki se še vedno pojavljajo dileme, ali je to lahko res, kljub temu, da je že več raziskav pokazalo povezave med poslabšanjem bolezni kot so npr. artritis in vremenom (ter temperaturo).

Raziskovalci pravijo, da se razlog lahko skriva v padcu zračnega pritiska, ki sicer pomaga stabilizirati sklepe. 

4. Vsak v sebi skriva moč Supermana.

"V času vsakega intenzivnega dogodka (kjer je na preizkusu moč telesa) možgani mišicam pošiljajo signale, ki zaustavijo preveliko obremenitev, s čimer se preprečijo poškodbe," pravi David Pearson, strokovnjak s področja telesne aktivnosti in fizične obremenitve človeka.

Ampak ti zadržki popustijo, ko smo soočeni z zelo stresno situacijo in rezultat je viden v obliki super moči (tuji mediji so predstavili primer gasilca iz Floride, ki je sam dvignil večje vozilo, da je rešil ujetega človeka). 

5. Tvoji možgani si lahko zapomnijo čisto vse.

Fotografski spomin je danes bolj mit kot resnica, kljub temu, da obstaja pojav "Hyperthymesia", ki posameznikom omogoči, da si zapomnijo vse, kar se jim je v živjenju zgodilo oziroma se jim dogaja.

In čeprav imajo le redki to predispozicijo super spomina, pa so nekateri znanstveniki prepričani, da bi vsak lahko dosegel enako stanje, če bi spremenil način pridobivanja in shranjevanja informacij v možgane (s pomočjo mnemonike).

 Joshua Foer, novinar, se je eno leto pripravljal na tekmovanje iz urejanja spomina (USA Memory Championship 2006) s tehniko mnemonike in na koncu je osvojil prvo mesto. 

Vir: menshealth.com
Foto: Profimedia, GIPHY

Preberi še: Kaj pomeni, če sanjamo o ljudeh, ki so že umrli?

Priporočamo tudi: Ali sanjski Burak res prihaja v Slovenijo? Naša novinarka je preverila govorice!