Tvoj nov hobi: Konji in ure jahanja!

Jahanje in konjeništvo imata v Sloveniji večstoletno tradicijo, pristen stik z naravo v konjskem sedlu pa dandanes nudijo številni slovenski konjeniški centri, turistične kmetije in ranči.

Tvoj nov hobi: Konji in ure jahanja! (foto: shutterstock) shutterstock
11. 2. 2012

Jahanje pa seveda ni zgolj zanimiv način raziskovanja naravnih lepot dežele, temveč je zaradi številnih pozitivnih vplivov na človeka tudi nadvse terapevtska, celo zdravilska dejavnost.

Si vedela, da ...

  • je bilo v preteklosti večina izrazov, ki opisujejo ljudi, ki se ukvarjajo s konji, moškega spola - jahač, konjar ... Danes pa je večina konj v lasti žensk? Še bolj je zanimiv podatek, da številne 'nove' metode naravnega konjarstva, ki jih zagovarjajo predvsem moški strokovnjaki, v bistvu odražajo ženski pristop k urjenju.
  • vznemirjenega konja prepoznamo po dvignjeni glavi, obrnjeni za 45 stopinj, naprej nagnjenih ušesih in odprtih nozdrvih, s katerimi aktivno sprejema vonjave iz zdraka. Vznemirjen konj spreminja položaj glave ter s tem zaznava oddaljene in bližnje predmete.
  • konj ima tako oster sluh, da so glasni besedni ukazi nepotrebni, zvenijo nesramno, poleg tega pa so lahko neučinkoviti. Pravi ljubitelji in poznavalci konj na konje ne kričijo, temveč jim tako rekoč 'šepetajo' (spomni se filma Šepetati konjem). Nizki, tihi glasovi konja pomirjajo.
  • konjem običajno prija masaža (tudi čiščenje), ne marajo pa žgečkanja ali udarcev. Uživajo, če jih boš gladila po čelu, vratu, vihru, hrbtu, križu in prsih.
  • koliko teže prenese konj? V stroki velja prepričanje, da lahko nosi 20 odstotkov svoje teže. To pomeni, da bi konj, ki tehta 544 kilogramov lahko nosil 108 kilogramov (vključno z jahačem in opremo).

Še ena zanimivost:

  • si vedela, da konji v divjini živijo v matriarhalni družbi? Ta ureditev pa se pogosto prenese tudi na udomačene konje. Matriarhinjam konjarji rečejo tudi vodilne kobile, glavne kobile ali alfa kobile.

Priporočamo!

Razmišljaš o tem, da bi si omislila ure jahanja, morda v nego vzela celo lastnega konja? V pomoč ti bo temeljni priročnik za razumevanje konj Če bi konji govorili, ki je pred dnevi izšel v Tehniški založbi Slovenije. Knjigo je napisala slavna poznavalka konj Cherry Hill, cenjena avtorica več kot 25 knjig o konjih in več kot 1000 člankov za različne publikacije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri