Turistična atrakcija iz prežvečenih žvečilnih gumijev v Seattlu

V ameriškem mestu Seattle pri gledališču Market Theater stoji zares bizarna turistična znamenitost, ob kateri se bolj občutljivim lahko obrne tudi želodec.

30. 9. 2011

Tik ob prodajalni vstopnic za Market Theater v Seattlu stoji opečnata zgradba.

Opeke na njej pa so danes komajda še vidne, saj je pročelje stavbe povsem prekrito z živopisano lepljivo plastjo, ponekod debelo tudi več centimetrov.

Obiskovalci, ki si stavbo pogledajo od blizu, pa zares imajo kaj videti. Hiša je namreč oblepljena z žvečilkami, in to dobro prežvečenimi.

Znamenitost iz žvečilk nastala spontano

Ustvarjanje stene iz žvečilk se je začelo že okoli leta 1990, ko so obiskovalci, ki so čakali v vrsti za vstopnice, svoje prežvečene žvečilke zalepili kar na steno sosednje stavbe.

Da bi si popestrili čakanje, so mnogi z žvečilkami lepili na steno kovance in druge predmete in na prav poseben način izražali svojo ustvarjalnost. Tako so iz žvečilk skozi leta nastajali razni vzorci, obrazi, napisi in druge podobe, ki danes sestavljajo veliko steno žvečilk.

Lastniki gledališča so steno dvakrat počistili, a se je na istem mestu kaj kmalu spet nabrala pisana gumijasta druščina.

Leta 1999 so obupali in steno raje razglasili za turistično znamenitost.

Kljub temu, da je bila označena za eno najbolj bacilnih turističnih atrakcij sveta, jo na dopustu v Seattlu obiščejo številni radovedneži. Nekateri so nad njo zgroženi in se jim zdi ogabna, drugi pa v njej vidijo fascinantno ulično umetnost.

Če tudi ti rad odkrivaš zanimivosti po svetu, si najugodnejšo ponudbo za počitnice ali potovanje poišči s pomočjo iskalnika Gohq.com.