Tudi možgani potrebujejo fitnes, da ne zakrnijo

Pravijo, da geniji, kot je bil denimo Einstein, izkoristijo več kot deset odstotkov svojih možganov (kolikor pripisujejo običajnemu človeku) in da so geniji prav zato tako zelo pametni.

1. 4. 2011

Prav je, pravi David Owen, soavtor knjige Biblija za bistroumne, da upoštevamo, da so lahko možgani znanstvenika, kot je bil Einstein, nekoliko drugačni. Obstaja celo nekaj dokazov, da je res tako, vendar pa ni prav verjetno, da je Einstein uporabljal večji odstotek možganov – pa naj bodo tvoji, njegovi ali Einsteinovi -, ki ga ne bi uporabljali. Prav nobenega. Gre zgolj za mit. Sicer pa smo mit o tem, da uporabljamo samo 10 odstotkov možganov, na spletnem cosmu že pred časom ‘debunkali’.

Si vedela, da lahko urjenje določenih delov možganov povzroči rast možganov? In to ne glede na naša leta?

In pa, da je potrebno možgane uporabljati in vežbati, sicer zakrnijo?

Še več. Wilder Penfield je prepričan:

“Počivanje in brezdelje povzročata rjavenje, ki razgrajuje možganske mehanizme. Rabarbara, ki je nihče ne pobira, gre rada v seme.”

Nič čudnega, da zadnja leta vse pogosteje slišimo strokovnjake, ki nas spodbujajo k možganski vadbi. Vadbi, ki je v bistvu miselna aerobika ali nevrobika. No, pri Tehniški založbi Sloveniji sta pred kratkim izšli kar dve knjigi, ki bi ti lahko bili pri tem v izdatno pomoč:

Aerobika za možgane

“Ta knjiga vam pomaga odkriti Einsteina, ki se skriva v vas,” je prepričana Lisa Davis, namestnica urednika, revija Reader's Digest.

Gotovo si že pomislila, kako bi ti koristilo, če bi ti osebni trener zaupal miselne vaje, s katerimi bi si lahko izostrila misli in koncentracijo ter povečala svojo ustvarjalnost? S knjigo Aerobika za možgane je prav to postalo mogoče! Knjiga prinaša edinstven program miselnih vaj, ki preprečujejo miselno staranje. Ta program, ki ga lahko prilagodiš svojim sposobnostim, osveži sive celice in ustavi njihovo propadanje.

V knjigi boš našla več kot 100 ugank – od logičnih do ustvarjalnih in računskih, s katerimi boš razvila svoje umske sposobnosti in okrepila delovanje možganov. Kmalu ne boš več pozabljala na zmenke in izgubljala ključev za avto. Najbolje pa bo, da ti bodo možgani delovali učinkoviteje in dlje.

Biblija za bistroumne

Zabavne vaje in uganke za hitrejše razmišljanje in boljši spomin

Vsakdo lahko poveča svoje miselne zmogljivosti tako, da na različne načine uri možgane. Z ugankami v knjigi boš lahko krepila svoje sive možganske celice.

Knjiga Biblija za bistroumne je razdeljena na osem poglavij, ki obravnavajo različna področja bistroumnosti, od logike in lateralnega razmišljanja do matematičnih računov. Vsako poglavje vsebuje izbor ugank, ki ti po korakih in na zabaven način pomagajo izboljšati različne funkcije možganov. Na koncu vsakega poglavja pa so ti na voljo tudi rešitve ugank.