Triler, posnet po grozljivi knjižni uspešnici, prihaja v naše kinematografe

Že ta teden nas bo s svojo srhljivo zgodbo obiskal Snežak (The Snowman), ki naznanja, da se v mestu že desetletja dogajajo srhljive reči. Srečali bomo detektiva Harryja Hola, ki kot glavni junak nastopa v mnogih romanih enega najbolj uspešnih in svetovno znanih norveških pisateljev Joa Nesba.

9. 10. 2017

Snežak je sedmi roman iz serije o detektivu Holeu, v katerega čevlje bo v filmu stopil Michael Fassbender (Neslavne barabe, 12 let suženj, Možje X, Steve Jobs). Glavno žensko vlogo prevzema Rebecca Ferguson (Misija: Nemogoče - Odpadniška nacija, Dekle na vlaku). V filmu, ki je v celoti posnet v objemu skandinavske zime na Norveškem, pa bomo med drugim gledali tudi Charlotte Gainsbourg (Antikrist, Melanholija), oskarjevca J. K. Simmonsa (Ritem norosti), Chloë Sevigny (Ljubezen in prijateljstvo) in Vala Kilmerja (Top Gun, The Doors).

NAPOVEDNIK:

O ZGODBI:

»Pravi si Snežak. Zagotovo vemo samo to, da se igra z nami.«

Harry Hole (Michael Fassbender) skuša priti na sled domnevnemu serijskemu morilcu, ki mu z vsako smrtjo pušča nove namige. Njegove žrtve vedno izginjajo na dan, ko v Oslu zapade prvi sneg, prvo med njimi pa naznani rožnat šal, ki ga pretkani morilec ovije okoli snežakovega vratu. S pomočjo mlade nadarjene sodelavke Katrine Bratt (Rebecca Ferguson) desetletja stare primere poveže z novim izginotjem. In ugotovi, da ima samo do naslednjega prvega snega čas, da končno pride morilcu na sled.

Snežak (The Snowman)

O PRODUKCIJI:

Snežak je sedma knjiga iz serije o detektivu Harryju Holeju, ki je ljubitelje kriminalk prevzela že ob svojem izidu leta 2007. Roman je bil uvrščen na seznam najbolj branih romanov New York Timesa, hkrati pa je bila to prva Nesbøjeva knjiga, ki se je znašla na samem vrhu lestvice najbolje prodajanih romanov v Veliki Britaniji, kar jo je poneslo v svet. Do danes je Snežaka kupilo in prebralo več kot 34 milijonov bralcev.

Skandinavski Sherlock Holmes v podobi Harryja Holea je z do podrobnosti izdelanim karakterjem, počasi, a vztrajno pridobival svoje oboževalce. Tako kot toliko njegovih detektivskih literarnih kolegov, je tudi Hole človek z muhami in težavami, ki se povrhu bori še z odvisnostjo od alkohola, zaradi česar je črnogled in nezanesljiv, a je kljub temu nekdo, ki se ne ustavi, dokler pravici ni zadoščeno. Čeprav je antijunak z nemogočim karakterjem, je nemogoče, da ga ne bi imeli radi.

Snežak (The Snowman)

Že od vsega začetka je bilo jasno, da bo izbira igralca, ki bo stopil v čevlje priljubljenega detektiva, ki je v glavah bralcev svojo podobo dodobra utrdil, zapleten proces. »Ko je bilo na koncu odločeno, da bo Holea igral Michael Fassbender, se mi je to zdela briljantna izbira,« pravi Nesbø. »Sramota je bil eden najboljših filmov, ki sem si jih ogledal tisto leto, in Michael je bil v njem odličen. Njegova igra je bila najboljše, kar sem tisto leto videl v kinu. Idealni Harry ne obstaja. Nekdo s takšnim igralskim razponom in talentom, kot ga ima Michael, pa je najboljša izbira, ki si jo lahko zamislimo.«

Podobno je bil nad literarnim Harryjem Holeom navdušen Fassbender, čeprav ga, dokler mu niso ponudili vloge, sploh ni poznal. »Zame je bil to povsem nov svet. Ko sem Harryja preko knjig bolje spoznal, me je začel zelo zanimati. Poleg tega sem si že dolgo želel posneti film v tem žanru. Ključen pri odločitvi, da prevzamem vlogo, pa je bil švedski režiser Thomas Alfredson.«

Nad izbiro režiserja je bila navdušena tudi glavna igralka: »Obožujem Nesbove knjige, odkar pomnim kot igralca občudujem Michaela, poleg tega pa sem si vedno želela delati z Alfredsonom, ki zame sodi med pet najboljših režiserjev na svetu. Spomnim se, da sem tisti dan, ko so me poklicali, v trenutku odpovedala sestanek in rezervirala letalsko vozovnico za Stockholm, kjer sem se dobila s Tomasom,« je o začetkih sodelovanja povedala igralka švedskega rodu Rebecca Ferguson, ki v filmu igra Harryjevo detektivsko partnerko Katerine Bratt.

Snemanje je v veliki večini potekalo na prostem, v objemu prave skandinavske zime. Kar je London za Sherlocka, je Oslo za Harryja. Čeprav bi bilo film ceneje posneti na drugi lokaciji, je režiser vztrajal, da je kraj dogajanja enak kot v romanu. Želel je ohraniti tišino in ritem mesta na severu.

Snežak (The Snowman)

Tudi zato niti en prizor ni posnet z umetnim snegom. Vsi snežaki, ki se pojavijo v filmu, so pravi. Zasnežili so celo studio, kjer so snemali zadnjih štirinajst dni. »V studio smo prinesli pravi sneg in vzdrževali temperaturo pod lediščem. Bilo je tako mraz, da se je videla sapa,« je povedal eden od nadzornikov za sneg, ki so bili ključni pri ustvarjanju scenografije in vzdušja filma.

IGRALSKA ZASEDBA: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer in J. K. Simmons

REŽIJA: Tomas Alfredson

SCENARIJ: Hossein Amini in Peter Straughan/po romanu Snežak Joa Nesba

ŽANR: triler

Premiera filma Snežak bo v sredo, 11. OKTOBER, ob 20. uri v Koloseju Ljubljana. Vstopnice so že na voljo TUKAJ. Na rednem sporedu bo film od četrtka, 12. oktobra.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri