Trikratni oskarjevec Daniel Day-Lewis v novi stvaritvi režiserja Paula Thomasa Andersona

Konec februarja bomo tudi pri nas končno dočakali novi film režiserja Paula Thomasa Andersona FANTOMSKA NIT, v katerem glavno vlogo prevzema živa filmska legenda in večni posebnež med igralci Daniel Day - Lewis. Ta je že pred časom napovedal, da bo drama, v kateri bo  upodobil krojača in modnega oblikovalca, ki v 50. letih prejšnjega stoletja v Londonu ustvarja za petične stranke, zadnji film, ki ga bo posnel kot igralec.

Trikratni oskarjevec Daniel Day-Lewis v novi stvaritvi režiserja Paula Thomasa Andersona (foto: Karantanija Cinemas) Karantanija Cinemas
14. 11. 2017 | Promocijsko sporočilo

Day-Lewis je poznan po tem, da zelo previdno izbira svoje vloge, o čemer priča tudi razmeroma skop seznam filmov, v katerih je zaigral. Kljub temu je edini med igralci, ki se lahko pohvali kar s tremi oskarji za glavno moško vlogo - prvega je dobil za film Moja leva noga (1990), v katerem je nastopil v vlogi irskega pisatelja in slikarja Christyja Browna, ki ga je cerebralna paraliza prikovala na invalidski voziček, drugi kipec mu je prinesel film Tekla bo kri (2008), v katerem je zaigral v vlogi naftnega mogotca, tretjega pa film Stevena Spielberga Lincoln (2013). Za oskarja je bil nominiran še za vlogi v filmih Tolpe New Yorka in V imenu očeta.

Podrobnosti o njegovem zadnjem filmskem projektu FANTOMSKA NIT, ki se ga je kot vedno do sedaj lotil z metodično natančnostjo, so bile dolgo zavite v tančico skrivnosti. Neznan je bil celo naslov filma, ki so ga ustvarjalci filma dokončno potrdili šele v zadnjem mesecu, ko so v javnost poslali prvi napovednik, s katerim se začenja zadnje druženje z igralcem Danielom Day-Lewisom. 

O ZGODBI:

»Marsikaj bi rad naredil. Vendar brez tebe ne morem.«

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njihove stranke so smetana takratne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in ostalih petičnih dam izbranega okusa.

Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

Fantomska nit (Phantom Thread)

IGRAJO: Daniel Day- Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps

SCENARIJ IN REŽIJA: Paul Thomas Anderson (Tekla bo kri, Magnolija, Gospodar)

ŽANR: Drama