Trikrat Z: Zate, zame, zanjo ...

Za vse cosmo bejbe. Cosmov sklop, ki še zdaleč ni povabilo v svet sanj.  Tu pišemo o zadevah, ki so del vsakdana prav vsake punce in pri katerih vam pomagamo biti še boljše, bolj prepričane vase in trdnejše. Te zanima, kakšen je kolaž naših najljubših modrosti zate, zame in zanjo?

Prijateljice vedno držijo skupaj. (foto: Getty Images, Corbis/Ipak Images, Chris Clinton, ilustracija: Marcin Branski) Getty Images, Corbis/Ipak Images, Chris Clinton, ilustracija: Marcin Branski
17. 10. 2011

1. Kako prebroditi krizo

November 2001

Sodiš med ljudi, ki nočejo razočarati vseh okoli sebe, zato vsem po vrsti izpolniš skoraj vse prošnje?

Nič čudnega torej, da kar pokaš od napetosti, ki jo čutiš v sebi. Povrhu vsega se na koncu dneva zaradi svoje ustrežljivosti še jeziš sama nase. Energija, ki bi jo lahko usmerila v produktivnejše in tebi ljube stvari, pa ti odteka.

Zato najprej premisli, preden brezpogojno privoliš v prošnje drugih. Svoje dolžnosti si sicer dolžna opravljati, vendar imaš pravico, da koga odkloniš, se pravi, da mu rečeš ne. S preprostim, a tehtnim argumentom, da si preveč zasedena in vsega res ne zmoreš, ti bo to zagotovo uspelo.

2. Vzemi si čas zase

Avgust 2003

Pojdi v kavarno in se zlekni v udoben naslanjač; edina dejavnost, ki je dovoljena: gledanje mimoidočih.

3. Trening za srečo

Januar 2004

Odrini se in skoči novim zmagam naproti. Uspeh ima rad drzne, odločitev pa je tvoja. Vredno je poskusiti. Neprestano imej pred očmi svoj jasen cilj. Zapiši si ga in opazuj, kako napreduješ.

Ni enostavno, zato naj bo izziv še toliko večji. Napiši si svojo pravljico in princ se bo rodil. Vedi pa nekaj: tudi za ladjo, ki ne ve, kam pluje, ni noben veter pravi. Pa veliko sreče!

4. Zdravilna moč živali

Junij 2005

Med božanjem dlake se umirimo in raven antistresnih hormonov se močno zniža. Domače živali dobro učinkujejo na vse, ki so pri svojem poklicu izpostavljeni velikim stresnim obremenitvam.

Svilena mačja dlaka naj bi bila celo bolj primerna in vabljiva za božanje kot pasja, ki je trša, zato so psi bolj pri­merni za trepljanje. V ZDA in Angliji močno narašča populacija mladih poslovnih ljudi, ki si za hišnega ljubljenčka raje izberejo mačko kot psa, ker je z njo veliko manj dela.

5. Navade, ki se jih moraš znebiti

November 2005

Težko je preprečiti, da se ti ne bi začele cediti sline ob čudoviti 3.000 dolarjev vredni torbici, ki jo J.Lo nosi ta teden, ali pa idealizirati popolnega življenja Gwyneth Paltrow.

Toda ljubosumje, ki je naperjeno proti zvezdnicam, te samo še bolj oddaljuje od njihovega sveta.

Zavist namreč tvojo pozornost usmerja stran od uspehov, ki jih dosegaš sama, in z zavidanja vrednih stvari, ki ti dajejo občutek pomembnosti in užitka, pa naj gre za novo provokativno frizuro, ki si jo boš privoščila, ali pa za celodnevni obisk v toplicah, kjer se boš imela priložnost preleviti v uživaško divo.

6. Kako potolažiti prijateljico

Maj 2007

Pomagaj ji načeti pogovor. Če vidiš, da se bojuje s tem, kako sploh začeti pogovor, ji pomagaj z odprtimi vprašanji, na primer: Povej mi, kaj te teži. / Kako si? Ali pa enostavno reci: Poslušam, tukaj sem zate.

7. Škodljive delovne navade

November 2007

Si nezadovoljna s svojo plačo, pa ne veš, kako bi to povedala šefu? Strah pred zavrnitvijo je izredno nadležna ovira, toda prej ko slej jo boš morala premagati.

Kot pišeta Grubiša in Vene, je ena največjih ovir pri napredovanju odlašanje. Zato ne odlašaj in se zavedaj, da si lahko že po petminutnem pogovoru prislužiš želeno povišico in še šefovo pozornost.

S svojo prošnjo boš veliko laže potrkala na šefova vrata, če boš vedela, da večina nadrejenih od svojih uslužbencev pričakuje, da se bodo pogajali in si izborili boljše pogoje za delo. Konec koncev jim je pomembno, da so njihovi podrejeni zadovoljni, saj potem bolj eopravljajo svoje delo.

8. Ko ti gre mama na živce

Junij 2009

Stare zamere in občutki krivde. Eden od vzrokov, zakaj se nam včasih mama zdi naša sovražnica številka ena, so tudi zamere iz preteklosti. Vsak otrok se želi počutiti varno in ljubljeno, toda ne­malokrat dejanja ali obnašanje staršev negativno vplivajo na družinske razmere, zaradi česar otroci prej kot varnost občutijo strah.

9. Učinkoviti  varčevalni cosmo triki

Avgust 2010

Kako ... prihraniš pri nakupu kozmetike? Preprosto tako, da je ne kupiš, temveč si jo narediš sama – poletje je najprimernejši čas za lepotne pri­pravke iz lastne kuhinje, saj je sadja in drugih svežih sestavin v izobilju.

Recepte za naravno kozmetiko poišči na portalu za naravno in zdravo življenje www.jabucek.si.

Naša najljubša je naravna breskova maska za obraz, ki poleti lepo osveži. Potrebuješ mehko breskev, ki jo zmečkaš z vilicami, žlico medu in malce ovsene moke. Vse skupaj zmešaš in za deset minut naneseš na čisto kožo.

10. Zakaj je fino biti punca

Marec 2011

Beremo misli, klasično in medvrstično. Moškim je uporaba obeh možganskih polovic španska vas, ženske pa lahko hkrati poslušamo in beremo tisto, kar ni bilo izrečeno. Potem pa se moški pritožujejo, da jim ne verjamemo. Me že vemo, zakaj: besede se niso skladale z resnico!

Priredila: Manca Kraševec, fotografije: Getty Images, Corbis/Ipak Images, Chris Clinton, ilustracija: Marcin Branski

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri