Ste napekli preveč piškotov in so zdaj že čisto otrdeli? S tem trikom jih boste enostavno ponovno zmehčali

Sezona peke piškotov je tukaj. S tem trikom bodo takšni, kot bi pravkar prišli iz pečice! 😉

26. 11. 2025
Ste napekli preveč piškotov in so zdaj že čisto otrdeli? S tem trikom jih boste enostavno ponovno zmehčali (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Sveže pečeni piškoti so najboljša hrana za mrzle, udobne dni in če so pravilno shranjeni, morajo ohraniti svojo mehkobo skoraj teden dni.

Toda občasno se kaj ponesreči. Mehke piškote pustimo na mizi ali jih pozabimo na pultu in prezgodaj postanejo trdi. Taki pa niso prav nič okusni. A brez skrbi – to lahko preprosto popravite.

Kako narediti suhe piškote spet mehke?

Če opazite, da so piškoti izgubili vlago, jih ne zavrzite – le dodati jim morate nekaj vlage nazaj. Vse suhe piškote dajte v posodo s tesno prilegajočim pokrovom. Uporabite lahko tudi večjo vrečko z zadrgo ali skledo, ki jo lahko tesno zavijete v plastično folijo.

Bistvo je, da ostane nepredušno zaprta. Preden posodo zaprete, dodajte rezino mehkega kruha. Piškote in kruh hranite zaprte v posodi čez noč ali vsaj štiri ure, da se piškoti dovolj zmehčajo. Vlaga bo naravno izhlapela iz hidriranega kruha v okolico, ne glede na to, ali je to odprta soba, plastična vrečka, polna več kruha, ali posoda s piškoti. Piškoti, ki sedijo v zaprtem prostoru, bodo absorbirali nekaj razpoložljive vlage in ponovno postali mehki.

Potrjena obtožnica zoper bivšega hrvaškega ministra, ki je streljal iz avtomobila

Morda vas zanima tudi:

Suhi piškoti se bodo vedno zmehčali, ko jim boste dodali več hidriranih dobrot. To je eden od razlogov, zakaj bi morali biti piškoti pakirani "podobno s podobnim", ko jih shranjujete ali pošiljate komu.

Česa ne smete početi s starimi piškoti

Starih piškotov ne pecite ponovno in jih ne segrevajte v mikrovalovni pečici, da bi jih poskusili zmehčati. Piškoti so že izgubili vlago, njihovo segrevanje pa bo povzročilo le izparevanje še več vode. Če piškote postavite v mikrovalovno pečico ali pečico, se bodo maščobe segrele in sladkorji ponovno stopili, kar bo privedlo do začasne mehkobe.

Zaradi tega boste morda mislili, da ste piškote zmehčali. Na žalost se bodo po približno petih do desetih minutah sladkorji rekristalizirali, maščobe se bodo ponovno strdile, preostala vlaga pa bo izginila. Na koncu boste dobili še bolj hrustljav piškot, kot je bil na začetku.

Ostanite pri kruhu in potrpežljivosti. Če imate veliko piškotov, ki potrebujejo nekaj hidracije, dodajte v posodo dve ali tri rezine mehkega kruha. Ko naslednji dan odprete posodo, lahko star kruh uporabite za toast, vaši piškoti pa bodo spet mehki in prijetno žvečljivi.

RECEPT: Okusna čokoladna pita s pomarančo, ki je popolna izbira za prve hladnejše dni

Novo na Metroplay: ELLE STYLE AWARDS 2025