TRIK: Če boš naredila TOLE, te bo oboževal vsak MAČEK (in ne, ni hrana!)

Če se te mačke izogibajo, poskusi tole! (*bo-la-no!*)

TRIK: Če boš naredila TOLE, te bo oboževal vsak MAČEK (in ne, ni hrana!) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2020

Si 'pasji človek', velik del tega pa gre pripisati dejstvu, da te mačke popolnoma sovražijo? 

No, morda te bo zanimalo, da je nedavna študija pokazala, da mačke v resnici še zdaleč niso tako zahtevne, kot se nam je zdelo, ... vendar le v primeru, da poznamo skrivnost njihove komunikacije. 

Glede na raziskavo Univerz Susex in Portsmouth, ki je bila objavljena v Scientific Reports, so mačke ene od tistih živali, ki se dobro odzivajo na iskren (imenovan tudi Duchennov nasmeh).

Ti kuža velikokrat liže roke ali obraz? Ne boš verjela, kaj ti s tem sporoča

Gre za tiste vrste nasmeh, pri katerem se navzgor ne vihajo zgolj kotički ust (kar je mogoče zaigrati), temveč se 'smejejo' tudi oči (kar razkrijejo z dvignjenimi lici zoožene oči in šopek gubic, ki se pri tem ustvari).

Ko se ljudje ISKRENO nasmehnejo svojemu mucku, ob tem pa morda še v počasnem posnetku pomežiknejo (prav tako, kot to sicer počnejo mačke same, ko se počutijo še posebno varne, mirne in zadovoljne), se bodo mačke odzvale pozitivno. Še več. Mačke bodo odgovorile s taistim počasnim pomežikom.

Eksperiment je enkrat potekal na vzrocu 21 mačk v 14 različnih domovih, drugič pa na vzorcu 45 mačk (ki so bile stare med enim letom do celo 17tih let).

Opazovanja interakcije med mački in ljudmi so pokazala, da se mačke bolj pozitivno odzivajo na počasen pomežik svojih lastnikov kot, če ti v svojih izrazih ostanejo pasivni.

TAKO 👇 lahko preveriš, kako inteligenten je tvoj kuža 🐶

"Študija je jasno pokazala, da tehnika počasnega pomežika predstavlja komunikacijski most med ljudmi in mačkami," so zapisali v raziksavi. "Navdušeni smo, da smo lahko dokazali, da se mačke in ljudje lahko sporazumevajo," pa je za The Times še dodala supervizorka študije, Karen McComb s študija psihologije na Univerzi Sussex.

"Gre za nekaj, kar je veliko lastnikov mačk zagotovo že slutilo, a smo nadvse navdušeni, da smo za to zdaj našli tudi dokaze," dodaja McComb, ki je prepričana, da gre za velika prelomna spoznanja.

Tukaj pa si lahko pogledaš tudi VIDEO:

Fotografije: Profimedia