Trening za srečo

Sreča ni cilj, temveč sredstvo za življenje, pravi pregovor; pri njej gre za skladnost, vedrino, zavedanje o cilju, pozitivno naravnanost in odločnost duha.

18. 12. 2003

Še vedno čakate princa na belem konju? Tistega, ki bo prijahal in vas osrečil, za zmeraj. Morda pa ga že imate, a ni takšen, kot ste si ga želele. Velika pričakovanja in življenjska realnost. Igra razočaranj. Igra strtih src. Najbrž ste že ugotovile, da današnji pravljični princi nimajo konjev, ne znajo jahati, ne pojejo podoknic in ne dvorijo. Da, tudi ve niste princese z dvora. Neromantično, ampak resnično. Ne splača se čakati na njih, so le naše sanje.

Čakanje na veliko ljubezen, da potrka na vaša vrata in izpolni vaša pričakovanja, ne prinese ničesar. Morda le kup slabe volje, pa kakšno solzo za povrh. Po vsakem neuspelem poizkusu pa še malo manj optimizma in upanja, da se je vaš princ že rodil. Zato je veliko bolj obetavno vzeti vajeti v svoje roke in narediti bojni načrt skupaj s partnerjem, kako preživeti srečno do konca svojih dni. To pa pomeni ogromno aktivnega dela, veliko žrtvovanega truda in časa, predvsem pa vsakodnevnega rednega treninga.

Brez nič ni nič in brez muje se še čevelj ne obuje. Življenje pa je kot priprava na olimpijado. Preživeti leta in celo desetletja z istim partnerjem pod isto streho zahteva od vas najboljšo kondicijo, izjemno moč in neverjetno gibljivost. Če želite zmagati, boste morale dati vse od sebe in začeti s pripravami, takoj. Kako?

Predstavljajte si čoln dvojec, v katerem veslate vi s svojim partnerjem. Za zmago na olimpijadi morata postati sanjski tim. V dnevni bitki za osebno zadovoljstvo in izpolnitev želja potrebujete ogromno razumevanja za premagovanje težav in nesoglasij. Ob vsem tem pa se morate biti sposobne zvečer v postelji spočiti za nov dan, pripraviti na novo tekmo. To ni enostavno in še dobro, da za to ne potrebujete velikega stadiona ali fitnesa, ampak lahko trenirate, kadar koli se vam bo zdelo potrebno. Pa začnimo.

Ogrevanje

Odločitev je padla. Imate čoln, vesla, izbrale ste veslača. Pri izbiri upoštevajte partnerjev življenjski stil, ki je (zaželeno) čim bolj podoben vašemu. Pomeni, da imata skupne interese, hobije, navade. Pot je dolga, predvsem pa skupna, zato dva popolnoma različna stila nimata prav dosti možnosti. Potrebno bo ogromno dodatnega dela za usklajevanje, čas pa je omejen.

In kdo se rad prilagaja? Vprašajte svojega izbranca, kako si predstavlja idealno vezo, idealno žensko. Tako bosta lažje vedela, ali lahko eden drugemu izpolnita pričakovanja. Ljudje smo skupaj zato, ker si damo tisto, kar potrebujemo. Če bosta uspela zadovoljiti vajine želje, imata že dobre možnosti za zmago. Nikar pa ne bodite preveč naporne, počasi se daleč pride in majhni koraki vodijo do uspeha.

Vzdržljivost

Cilj je izbran. Odločile ste se zanj in narediti bo treba vse, da se izognete brzicam, ki prihajajo. Iz kakšnega testa sta? Si res zaslužita olimpijsko medaljo? Dogovorita se, kako bosta veslala čez brzice. Predvidite morebitna nesoglasja. Ko zob boli, je že prepozno. Redni pregledi pri zobozdravniku nam lahko prihranijo bolečine. Enako je s konflikti v partnerskem odnosu.

Stvari, ki jih pričakujemo, niso nikoli tako boleče, kot če treščijo z neba kot strela z jasnega. S pravo mero občutka boste uspele. Predvsem pa najdražjega ne morite vsak dan znova zaradi istih majhnih stvari, ki vas motijo. Na tak način ne bo želenega rezultata, izpadle boste kot tečne babe, sledil pa bo umik. Izberite raje dan v tednu, ko si bosta povedala, kaj vaju moti. Pogovor naj bo v obliki želja in ne kot rafal očitkov.

Za tovrstne pogovore imejta tudi določen prostor, o težavah se ne pogovarjajta kjer koli. Prepovedano se je prepirati v spalnici. Ta je vajin raj na Zemlji. In nikoli se ne prepirajta pred drugimi. Tim sta. To pomeni, da sta zaveznika. Za srečno partnerstvo je potrebna obojestranska podpora in prijateljstvo.

Moč

Je nujno potrebna, da smo tudi kasneje sposobne dajati in prejemati ljubezen. Zavedajte se, da bo enkrat razum ujel premočno čustvo.

Od tod lahko vržete puško v koruzo in si rečete, da ni pravi za vas. Njegove umazane nogavice vas ne vznemirjajo več. Poznate že preveč njegovih napak. Še en neuspeli poizkus za zbirko razočaranj. Tako lahko vse življenje tavate, a vedno znova ugotovite, da vaše pravljice še niso napisali. Lahko pa se odločite, da greste tokrat do konca, do zmage – da ugotovite, kaj pravzaprav pomeni prevečkrat napisani in nikdar razloženi stavek ‘potem sta živela srečno do konca svojih dni’.

Če ste še z nami, ste si prislužile zlato medaljo na državnem prvenstvu. Kako se počutite, ste že kaj utrujene ali vam je vedno lažje? Pred vami je evropsko tekmovanje. Vsak športnik ve, da bo za dober rezultat treba podvojiti treninge, izboljšati opremo, poskusiti kakšno novo tehniko veslanja, morda celo prilagoditi prehrano. Kaj to pomeni za vaju? Tudi vajina sreča je odvisna od sprememb, ki sta jih sposobna in pripravljena narediti.

Najlažje je kritizirati, s prstom kazati na drugega, iskati minuse. Veliko ljudi dela napako, da neprestano išče partnerjeve slabosti namesto kvalitet. Raje zamenjajte pritoževanje s komunikacijo v pravem tonu. Jasno izražajte svoje želje, ustvarite tesno sodelovanje znotraj tima. Pojdita sama čez vikend v kakšno idilično okolje in se posvetita eden drugemu. Vzemita si čas, da se ne izgubita.

Kako boste sledile partnerju, da se nekega dne ne boste zbudile ob človeku, ki vam bo tuj? Recept je čisto enostaven: večkrat kot streljaš, več možnosti imaš, da zadeneš. Šteje samo rezultat, ne le poskus. Vse je odvisno od vas. Boste vztrajale dovolj dolgo, da vam bo uspelo? Večkrat bosta morala kam oditi, da vama bo nekajkrat zares lepo.

Kako matematično se sliši, a je resnično. In še splača se. Verjemite. Na takšen način lahko doživite popolnoma nove razsežnosti ljubezni. Predstavljajte si, da ste s partnerjem skupaj že deset let, in včeraj sta se imela najlepše doslej. To je čar ljubezni. Odnos mora s časom rasti, ne bledeti.

Sproščanje

Če želimo, da bo čoln peljal naravnost proti cilju, morata biti obe strani skladni. Moči morajo biti pravilno razporejene. Nekaterih lastnosti in navad ni mogoče spremeniti – enostavno jih sprejmite.

Kadar se spreminjamo in odpravljamo slabe navade, moramo biti pazljivi, da ne nadomestimo ene slabe navade s še kakšno slabšo. Tu se pojavi nujnost prilagajanja, zmernost. Mišice potrebujejo počitek za obnavljanje. Preveč napora prinese posledice – bolečine, ki jih boste čutile še nekaj dni po treningu.

Zdaj je čas, da iztegnete roke, noge, zaprete oči in izklopite misli. Skupaj s partnerjem in vsak zase. Ohranita nekaj svojega časa, namenita ga prijateljem. Ne izolirajta se od okolice, ne gojita pretiranega ljubosumja, kajti tekma je dolga. In nikoli ne vemo, kje pride prav roka, da reši potapljajoči se čoln.

Večinoma nam je kar jasno, da je treba vsak dan v službo, delati osem ur, da nam konec meseca nakažejo plačo na tekoči račun, s katero plačamo položnice, gremo na počitnice ... Plačilo za naš trud in čas je denar, plačilo za delo v zvezi pa je osebna sreča. Mislite, da bi še imele službo, če bi vsak dan zaspale in zamudile, če bi malomarno opravljale svoje delo? Najbrž ne.

Vsi opazimo, da so nekateri pari v življenju bolj uspešni od drugih. Zakaj? Mislite, da so rojeni pod srečno zvezdo? Ne. Očitno delajo stvari nekoliko drugače. Ne jemljejo nasvetov od pesimistov, ki sejejo negativne misli. Raje se ozrejo okoli sebe in poiščejo nekoga, ki živi v srečni skupnosti. Prosijo ga za nasvet. Učijo se od boljših, od uspešnejših, od srečnejših. Vprašajo se: “Kaj delam jaz drugače, da še nisem tako uspešen?”

Nekatere se boste bale, druge ne. Odrinite se in skočite novim zmagam naproti. Uspeh ima rad drzne, odločitev pa je vaša. Vredno je poskusiti. Neprestano imejte pred očmi svoj jasen cilj. Zapišite si ga in opazujte, kako napredujete.

Ni enostavno, zato naj bo izziv toliko večji. Napišite si svojo pravljico in princ se bo rodil. Vedite pa nekaj: tudi za ladjo, ki ne ve, kam pluje, ni noben veter pravi. Pa veliko sreče!

Za srečo lahko trenirate s pomočjo knjig: Josef Kirschner: Umetnost srečnega življenja; dr. Paul Hauck: Kako ljubiti in biti ljubljen; Michael Domeyko Rowland: Popolna sreča.

Tadeja Erker

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri