Top 5 kotičkov za POBEG od vsakdana (ne pozabi fotografirati za najlepše spomine)

Bi se za vikend rada na hitro odklopila od vsakdana in izklopila iz rutine? Da se boš lažje odločila, kam se odpraviti, s tabo delimo pet namigov, med katerimi boš gotovo našla kaj za svoj okus. 

Top 5 kotičkov za POBEG od vsakdana (ne pozabi fotografirati za najlepše spomine) (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
27. 5. 2022

Čeprav govorimo o odklopu in oddihu, pa ne pozabi s seboj vzeti telefona ali fotoaparata – verjemi, podobe teh skritih kotičkov si boš želela zapomniti in jih še dolgo ohraniti v spominu, saj vzamejo sapo. 

1. Cerklje – Grad Strmol

V bližini prelepega naselja Cerklje na Gorenjskem najdeš grad Strmol. Na tem koncu se je nekoč šopirilo kar 12 srednjeveških dvorcev, grad Strmol pa se je edini ohranil vse do današnjih dni. Postavljen je pod obronkom cerkljanskega gozda, in sicer ob cesti, ki povezuje vasici Dvorje in Češnjevek. Grad je zaznamovan kot protokolarni objekt naše države. Jedro gradu predstavlja stolpasta zgradba s poznosrednjeveškim jedrom. Glavno stavbo obdaja nizko štirikotno renesančno obzidje, ki je utrjeno s kvadratnimi vogalnimi stolpi.

Grad je bil v celoti obnovljen leta 2012 in je odprt za javnost. Če se ga boš odločila obiskati, te bodo očarale tudi okoliške vasice, ki te bodo povabile na kratke sprehode, kjer boš lahko občudovala hribe v daljavi. 

2. Slovenj Gradec – Dežela škratov

Dežela škratov ni prava izbira samo za otroke, ampak tudi zate. Deželo posebne vrste najdeš v neposredni bližini Slovenj Gradca na Koroškem. Pot, po kateri boš vstopila v deželo škratov, je dolga približno dva kilometra in poteka po gozdni učni poti do Rahtelovega vrha. Pri vhodu te bo počakal pravi škrat, ki te bo popeljal na ogled vseh bajeslovnih bitij, in sicer v škratov gozd. Na poti boš lahko videla žitne škrate, povodnega moža, ajdovsko deklico in vile. Na poti nazaj boš lahko spoznala še škopnika in prisluhnila zgodbam iz starih časov. 

Čeprav zveni kot vikend izlet, namenjen najmlajšim, ne dvomi, da se boš imela čudovito - le kaj je lahko boljši odklop kot izlet v otroško domišljijo?

3. Slap Kozjak

Skriti biser v bližini Kobarida je vse bolj priljubljena postojanka ljubiteljev naravnih lepot pa tudi adrenalinskih športov. Nad smaragdno Sočo je soteska potoka Kozjak, v kateri posebej izstopa 15 metrov visoki slap Kozjak. Priljubljena naravna znamenitost ustvarja podobo rajskega kotička, ki ga pred vsakdanjim svetom skrivajo visoke, kot v kraških jamah zasigane temačne stene.

Do slapa vodi urejena sprehajalna pot, ki jo dopolnjujejo leseni mostički in končna  terasa, s katere se odstira mističen pogled proti skalnemu amfiteatru z zelenim tolmunom in belim pramenom vode.

Ta skrivnosten, v kamnito dvorano ujeti slap, je po mnenju številnih najlepši v Sloveniji. Že vlečeš iz žepa telefon ali fotoaparat?

4. Logarska dolina

V njej se zbirajo ljubitelji metuljev pa tudi slikovitih razgledov in zavidanja vrednih fotografij ... Ja, tudi Logarska dolina je ena tistih destinacij, ki si pogosto zasluži 'oh' in 'ah'. Številni pravijo, da je dolina, ki se zajeda v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp, ena najlepših ledeniških dolin v celotni alpski verigi. Ledenik je preoblikoval 9 km dolgo in do 500 m široko dolino, ki je bila zaradi številnih naravnih in kulturnih znamenitosti leta 1987 razglašena za krajinski park.

Tu boš lahko vzdihovala nas slikovitostjo tega naravnega parka, ki ga odlikujeta pestra rastlinski in živalski svet. 

5. Mangartsko sedlo

Veš, kaj je najboljše? Da lahko v razgledu uživajo tudi tisti, ki niso ravno 'v formi', saj lahko do nedaleč stran prideš z avtomobilom. 

Če si zaljubljena v gore in te mikajo aktivna doživetja, je območje pravi poligon za izpolnitev tvojih želja. Mangartsko sedlo je odlično izhodišče za vzpon na Mangart, poleg tega pa končna točka za kolesarje, ki jim je ljubo premagovanje ovinkov po vzpenjajoči se cesti. Navzdol pa ob primernih razmerah lahko kar poletiš, če se odločiš za tandemski skok z jadralnim padalom.

Najvišja gorska cesta v Sloveniji te pripelje na botanično bogato in izjemno razgledno območje pod Mangartom, tretjim najvišjim vrhom v Sloveniji. 
Privošči si ta popoln izlet s fotoaparatom, kajti ves čas te bodo spremljali fotogenični prizori.

Namig 1:

Za te pobege si omisli kamero, ki bo do potankosti zabeležila vse nepozabne prizore – ujela resnične barve, svetlobo, podrobnosti ... Tako bodo tvoji spomini najlepši in večni ter tudi dokumentirani točno taki, kot si jih doživela. Izbiro lokacije in družbe prepuščamo tebi, ki samo sebe najbolje poznaš, pomagamo pa ti lahko z namigom, katero kamero izbrati.

Huaweiev paradni konj P50 Pro se lahko pohvali z odličnimi kamerami, kar se vidi že na prvi pogled. Dvojna matrica oz. Dual Matrix je oblika, ki obljublja vrhunske fotografije in video. Vključuje barvni objektiv, monokromatski objektiv in večspektralno tipalo svetlobe. Gre za kamere, ki ti omogočajo kar najboljšo reprodukcijo česarkoli, kar zazna človeško oko – z drugimi besedami: ustvari reprodukcijo zelo natančnih podrobnosti slike. To pa je to, kar potrebuješ, da za vedno ohraniš spomin na čudovite pobege.

Namig 2: 

Da se ne boš izgubila oziroma da bo pot do teh skritih kotičkov zate najlažja, lahko pred odhodom na svojem Huawei telefonu na Google Maps ali v aplikaciji Petal Maps seveda preveriš, kako priti do tja in kako je videti tvoja zaželena točka – je res po tvojem okusu, da ne boš potem morda razočarana? Orientiraj se in lahkotno razišči skrite rajske kotičke, ki jih še nisi videla.

Zemljevide Petal Maps, ki jih imaš na voljo v Huawei AppGalery, je na pametnem telefonu Huawei P50 Pro mogoče uporabljati s kretnjami. 

Če želiš na Huawei telefonu uporabljati Googlove aplikacije, uporabi Gspace, kjer so na voljo Zemljevidi, Gmail, YouTube in večino preostalega. Aplikacija GSpace ti namreč omogoči njihovo hitro namestitev in neomejeno uporabo na napravah z mobilnimi storitvami HMS. Njena glavna prednost sta preprosta uporaba in polno delovanje vseh prenesenih aplikacij, vključno z obvestilnimi sistemi in nadgradnjami. Če na primer namestiš aplikacijo za Instagram, boš takoj začela prejemati obvestila o všečkih in sledilcih.