Top 10 smeri, ki bi jih morala obiskati vsaka cosmopolitanka

Ko smo se lotile ‘finalnega obračuna’ naše prve desetke in ugotovile, da smo prepotovale že skoraj cel svet, nismo mogle mimo popotniških ciljev, ki bi jih v svojem življenju morala obiskati vsaka cosmopolitanka. Čisto za konec pa še nasvet, ki se ga pridno drži, če ne želiš v poznejših letih česa obžalovati.

Rio de Janeiro - karneval je za Brazilce del življenja. (foto: Shutterstock, arhiv Cosmopolitana) Shutterstock, arhiv Cosmopolitana
2. 10. 2011

Tako je nastal spodnji seznamček in verjamemo, da ti je pisan na kožo. Nekaj smeri, za katere se samo po sebi razume, da jih boš nekoč obiskala (London, New York, Pariz ...), smo tokrat izpustile in dale prednost tistim, o katerih se morda govori malce manj, so pa zagotovo prav toliko vredne obiska kot tiste bolj razvpite. Kot bonus pa dodajamo še nasvet, da čim več potuj, dokler lahko!

1. leto

Rio de Janeiro

Karneval je za Brazilce del življenja, za nekatere celo najpomembnejši del. Vse leto se pripravljajo nanj, šivajo barvite kostume, zanje zapravijo celo premoženje. Četudi so revni, je nekaterim najpomembneje blesteti tistih deset dni karnevala.

Najbolj znan je sprevod po ‘sambodromu’, prizorišču mimohoda različnih šol sambe. Gre za neizmeren blišč kostumov, različnih barv in krojev, ličenja, okroglih trebuščkov, ki jih Brazilke ne skrivajo, ter prepotenih teles, zibajočih se v zvokih karnevalske različice sambe, imenovane axé.

2. leto

Berlin

Nova nemška prestolnica je v zadnjem desetletju temeljito spremenila svoj obraz. Iz razdeljenega mesta se je Berlin po legendarnem padcu zidu leta 1989 v nekaj letih spremenil v eno najbolj modernih svetovnih metropol. Berlinčani ponosno pritrjujejo, da je v mestu prostor za vsakogar – čudaki, odtrganci, kulturno ozaveščeni ali poslovno usmerjeni – vsak ima priložnost, da v Berlinu živi svoje življenje ali izživi svoje sanje.

3. leto

Queensland (Avstralija)

Država za uživanje z letovišči, kjer se poletje nikoli ne neha. Surfers Paradise pri Brisbanu in Cairns sta najbolj znani med njimi. Prvi zaradi zagorelih deklet in fantov, ki vsako jutro ‘jahajo’ valove, drugi pa zaradi bližine Velikega koralnega grebena. Eno od svetovnih čudes, dolgo več kot 4500 kilometrov, ki še vedno raste, je videti celo z Lune.

4. leto

Milano

Prestolnica svetovne mode je obvezen nakupovalni izlet za vsako cosmopolitanko. Sprehodi se do vrat Porta Romana, ki so zgodovinski spomenik ob vhodu v center Milana, in se pripravi na pravo stvar. Piazza del Duomo je prava terapija za ljubiteljice nakupovanja. V centru trga stoji čudovita katedrala, okoli katere potekajo ulice v vse štiri smeri.

Trgovine, kot so Zara, Sisley, Benetton in H&M, te bodo spravile v pravo razpoloženje, seveda pa si vzemi čas za pravi italijanski kapučino in si ga privošči, medtem ko opazuješ vrvež okoli sebe.

Nujno moraš obiskati Via Montenapoleone in bližnjo Via della Spiga, kjer si trgovine znanih modnih oblikovalcev sledijo druga za drugo. Če imaš dovolj globoke žepe, te bodo tam razvajali do nezavesti. Tudi če si ne moreš privoščiti nakupa, so trgovine vredne ogleda že zaradi vsega luksuza in čudovite notranje opreme.

5. leto

Barcelona

Preživi podaljšan konec tedna v Barceloni in spoznala boš, da to mesto preprosto moraš imeti rada. Ob vseh urah dneva, v vseh dnevih v tednu, v vsakem vremenu, v vseh letnih časih. Čeprav priznam, da je najlepša v pozno spomladanskem soncu.

Če si bolj raziskovalne narave, zavij z Ramble levo v eno od manjših ulic, ki te bodo pripeljale do gotske četrti (Barri Gòtic) in starega mestnega jedra. Tam boš marsikateri večer lahko priča uličnim plesnim predstavam flamenka ali tanga, ki so do konca nabite s čustvi. Cosmo namig: velikokrat ob glasbi zapleše tudi publika, zato kar pogumno!

6. leto

Los Angeles

Los Angeles je mesto nasprotij. Je mesto, o katerem ne moreš imeti mnenja, če ga ne doživiš, kjer se mnenja, ko z avtom zapelješ po eni od avenij, spremenijo. L. A. živi.

Diha in te zagrabi, ko prideš. Se igra s teboj, ti pokaže neverjetne prizore, nenavadne načine življenja, se ti posmehuje z revščino, odstre zaveso in ti pokaže idole, za katerimi vzdihuje staro in mlado, ti izprazni denarnico in te kljub temu mami z (večkrat varljivo) obljubo, da ti v tem mestu lahko uspe ...

V Los Angelesu lahko živiš nešteto življenj in nekaj vrstic o njem je premalo. Ker ga lahko drugič spoznaš popolnoma drugačnega. Ko sediš na letalu in gledaš pod seboj mesto, ki ti je vzelo sapo, veš, da ga ne boš nikoli pozabil, pa če ga ljubiš ali sovražiš.

7. leto

Egipt

Veličastne piramide (največja je Keopsova, ki je bila ob nastanku visoka skoraj 150 m, danes pa meri slabih 140 m) v svoji notranjosti hranijo marsikatero skrivnost, predvsem pa zanimive zgodbe o faraonih in njihovih zakladih.

V bližini ne spreglej delavnice, kjer izdelujejo eterična olja in dišave, v Kairu pa obvezno obišči Khan el Khalili, arabski bazar, in si za spomin kupi čaj, usnjene izdelke in druge orientalske drobnarije. Cosmo namig: za popolno doživetje si oglej predstavo trebušnih plesalk ali pa se prijavi na vožnjo z ladjo po Nilu.

8. leto

Ibiza

Poletja še ni konec, vsaj na Ibizi ne. Čeprav se počasi poslavlja od glavne turistične sezone, se septembra na tem španskem otoku zgodi še cela vrsta norih žurov – zaključnih zabav, ki jih imenujejo kar Closing Parties. Tisti, ki so na teh žurih že bili, so nam zaupali, da jih nikakor ne smeš zamuditi. Ker ima vsaka diskoteka svoj program, ti predlagamo, da malo pobrskaš po internetu in kar sama poiščeš informacije, ki te zanimajo. 

9. leto

Eskimska vas

Zanesljivo vama bo za vedno ostala v spominu noč v Eskimski vasi na Krvavcu. Dolgočasila se ne bosta, saj eskimska ekipa poskrbi za vse od izletov do žura. Te skrbi mraz? Naj ti zaupamo, da bosta spala v toplih spalnih vrečah za ekstremne razmere vse do 30 stopinj pod ničlo. Če še nista prepričana, si oglejta fotografije na www.eskimska-vas.si.

10. leto

Dubaj

“Dubaj niti ni glavno mesto Združenih arabskih emiratov niti ni najbogatejši emirat, pa je vendarle najbolj znan. Zakaj? Morda zaradi najvišje stavbe na svetu ali največjega nakupovalnega centra, morda zaradi znamenitega hotela v obliki jadra in vseh drugih luksuznih hotelov ... ali preprosto zaradi mondenosti,” za uvod pove Ana Belac, 25-letna Mariborčanka, ki v Dubaju dela kot stevardesa.

“Pred časom tu ni bilo drugega kot pesek, zdaj pa človek pomisli, da je v New Yorku. V rekordnem času so v Dubaju zgradili neverjetne stavbe, privabili ljudi k delu, predvsem pa navdušili množice turistov.”

Cosmo nasvet: Eno potovanje na leto

Potovati ali ne potovati, to je vprašanje, ki bi si ga zagotovo zastavil tudi Shakespeare, če bi živel v našem času. Zagotovo potovati! Tudi kratek oddih od tvojega vsakdanjika ti bo prinesel nov zagon in po prihodu nazaj bo vse videti lepše. Zastavi si cilj, da boš vsaj enkrat na leto nekam odpotovala! Pozabi na to, da nimaš časa, kaj šele denarja. Pomembno je, da greš.

Manca Kraševec, fotografije: Shutterstock, arhiv Cosmopolitana