Tom Cruise in Misija: Nemogoče – protokol duh

Tom Cruise se v svetovne in seveda tudi slovenske kinematografe vrača s četrtim delom filma Misija: Nemogoče. 15. decembra bo v ljubljanskem Koloseju premiera fima Misija: Nemogoče – protokol duh.

13. 12. 2011

Glavna misel pri nastanku novega scenarija je bila prikaz Ethana Hunta v drugačni luči, kot smo ga spoznali v prejšnjih treh filmih.

Ustvarjalci so ga postavili v nemogoče razmere, med ljudi, ki jih ne pozna, in ga pustili brez vsakršne podpore od zunaj.

Ker ENM ne obstaja več, priprave, na katere so se do zdaj zanašali, ne delajo vedno, nihče ne priskrbi potrebnih podatkov, štirje agentje se lahko zanesejo samo nase in na svojo iznajdljivost. Lepljive rokavice in naprava za izdelovanje mask odpovesta v odločilnem trenutku, telefon, ki naj bi se po predaji naloge sam uničil, se noče ...

Jane Carter, Trevor Hanaway in Benji Dunn morajo najti kurirja, ki nosi s sabo šifre za izstrelitev ruskih jedrskih raket. Naloga spodleti, Hanaway je ubit, šifre pa padejo v roke morilki Sabine Moreau. Sekretar ENM nato pošlje Carterjevo in Dunna, da iz ruskega zapora rešita Ethana Hunta. Naključno zbrana ekipa mora vdreti v Kremelj in izvedeti čim več o človeku z vzdevkom Kobalt, ki naj bi mu bile šifre namenjene. Kobalt jih razkrije in povzroči silovito eksplozijo na Rdečem trgu, da bi za sabo zabrisal vsako sled. Za eksplozijo okrivijo Huntovo ekipo, zato predsednik sproži protokol duh in zanika kakršnokoli povezavo z njimi. Zaradi spleta okoliščin se ekipi pridruži še William Brandt in Hunt prvič v življenju dela z ekipo, ki je ni izbral sam.

 

Podpisana pod scenarij, režijo

Za scenarij sta tokrat odgovorna Josh Appelbaum in André Nemec, ki sta tri leta pisala scenarije za serijo Alias, zato imata veliko izkušenj z vohunskim žanrom. Na režiserskem stolčku je tokrat sedel Brad Bird, ki je sicer znan kot režiser animiranih filmov, in čeprav je do zdaj posnel samo tri, je za dva dobil oskarja.

Glavni junaki Misije

Enota v akciji

Ethan Hunt (Tom Cruise) mora krepko dozoreti in se iz samotarja preleviti v pravega vodjo. Do zdaj se je zanašal samo nase, zdaj pa se mora naučiti zaupati tovarišem iz ekipe, ki jih komaj pozna. Ni mu lahko, ker so ga nekdanji sodelavci že prevečkrat izdali, toda tokrat nima izbire.

Jane Carter (Paula Patton) sicer nima veliko izkušenj s terenskim delom, vendar jo tokrat poleg želje, da bi uspešno dokončala nalogo, žene še želja po maščevanju.

Benji Dunn (Simon Pegg) je tehnični čarodej, ki je napredoval v terenskega agenta. Čeprav s tovrstnim delom nima izkušenj, mora sodelovati v morda najpomembnejši nalogi, ki je kdaj doletela ENM. Zanj je vse novo, zato pa tudi vznemirljivo in po svoje zabavno.

William Brandt (Jeremy Renner) je pisarniški uslužbenec, za katerega se izkaže, da je pravzaprav izredno sposoben terenski agent, ki je že imel opravka z Ethanom Huntom, ne da bi ta to vedel. Čeprav noče biti del ekipe, ga okoliščine prisilijo v sodelovanje.

Sovražne sile

Kurt Hendricks (Michael Nyqvist) je zlikovec starega kova. Naklepa množično uničenje, da bi svet 'očistil', in naredi vse, da bi bila škoda čim večja. Prepričan je, da dela dobro in moralno, za svoje izkrivljene načrte pa ne izbira sredstev.

Sabine Moreau (Léa Seydoux) je klasičen podli lik. Plačana morilka, ki pa ne ubija za denar, temveč za diamante.

Tina Lucu za Novo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri