TO so možni razlogi, zakaj se počutiš IZGUBLJENO (+ kako se tega občutka znebiti)

"Sprejmi to, kar je, pozabi na tisto, kar je bilo in imej vero v to, kar še bo." –Sonia Ricotti

TO so možni razlogi, zakaj se počutiš IZGUBLJENO (+ kako se tega občutka znebiti) (foto: Unsplash/Gregory Pappas) Unsplash/Gregory Pappas
28. 3. 2019

Se v tem trenutku življenja počutiš izgubljeno in si poskusila že vse, pa ti nemirne misli ponoči ne dajo spati? Ležiš na postelji, budna sredi noči in si misliš: "Zakaj se ne počutim kot drugi? Izpopolnjeno, samozavestno, srečno. Zakaj moje življenje ni takšno?"

Tukaj je 8 možnih razlogov, zakaj se počutiš izgubljeno:

1. Občutek, da se nikamor ne premakneš

Se ti zdi, da sploh ne veš, zakaj delaš to, kar delaš? V začetku si imela vse lepo načrtovano, zdaj pa si na nek način obstala in ne veš, kako naprej? Ta občutek je lahko čustveni sprožilec, da se začneš počutiti izgubljeno.

2. Prezaposlena, da bi delala to, kar te veseli

Če delaš to, kar te veseli, potem si lahko zelo srečna! Mnogim njihova služba namreč predstavlja zgolj sredstvo za plačanje položnic. Ampak če vedno misliš, da si prezaposlena, da bi hkrati počela nekaj, kar te resnično veseli, potem je občutek izgubljenosti neizogiben. Vsak (še tako poln) urnik potrebuje nekaj vmesnih lukenj za stvari, ki jih imaš rada – ne glede na to, za kaj gre.

3. Ne najdeš namena

Poleg zgoraj omenjenega veselja (strasti) je ključno tudi, da ima tisto, kar počneš, namen. Zelo težko je namreč najti motivacijo, če ne veš, kaj je tvoj namen (v službi, družbi, nasploh).

4. Pomanjkanje družbene podpore

Koliko izmed nas nas je vključenih v družbo, ki nudi pravo podporo? Najverjetneje se pogosteje družiš s tistimi, s katerimi imaš skupne hobije in podobno. In čeprav je to dobro, ti ti ne nudijo življenjsko pomembne povezanosti in zavedanja, da se lahko zanesete drug na drugega. To lahko privede do občutka izolacije in posledično izgubljenosti.

5. Miselna preobremenitev

Dnevno imamo preprosto preveč opravil, zadolžitev in dela, da bi lahko vse naredili dovolj učinkovito. In brez kvalitetnega sistema, ki ti pomaga vse to obvladati, se lahko počutiš preobremenjeno, kar prispeva k občutku, da si izgubljena in da je seznam stvari, ki jih je potrebno postoriti, neskončen.

6. Zaradi zunanjih motenj nisi osredotočena

Se ti kdaj zgodi, da bi mobitel najraje zalučala skozi okno? V današnjem svetu imamo ogromno načinov, kako ostanemo "povezani", ampak prekomerna povezanost neizogibno vodi do motenj osredotočenosti. Ko ne moreš svojega časa in energije osredotočiti na nobeno stvar, brez da bi te pri tem zmotil telefonski klic, sporočilo ali e-mail, potem je čisto logično, da se tistemu, kar počneš, ne moreš v celoti posvetiti. In zaradi tega se počutiš izgubljeno, ker ne veš, kako zadevo izpeljati do konca.

7. Nezdravo prehranjevanje zamegli um

Ne samo za naše telo, tudi za naš um in razmišljanje ima nezdrava hrana lahko velike posledice. Sčasoma lahko upočasnjeno razmišljanje in spomin postaneta glavna, da se začneš počutiti izgubljeno – še posebej, ko pogledaš nazaj in se spomniš, koliko ostrejši je bil tvoj um kot je zdaj.

8. Medijske reprezentacije oblikujejo lažne podobe

Zdi se, da vedno znova nasedamo "popolnim" in "idealnim" predstavam v medijih in na družabnih omrežjih. Zato ni nič čudnega, če je zate naravnost depresivno, ko skušaš doseči te standarde, pa ti to ne uspe. Misliš si: "Če je uspeh tako videti, kaj potem jaz počnem?" in najpogosteje se to dogaja podzavestno, kar lahko sčasoma vodi do občutka izgubljenosti.

A ni treba, da je temu tako!

Najlažje je, da se preprosto odločiš videti, kaj vse ti še ponuja življenje. Kaj bi bilo, če bi se drugače počutila? Če bi se v svoji koži počutila bolje?

Tukaj je 10 stvari, ki ti lahko pri tem pomagajo:

1. Zapomni si, da nisi sama. Marsikdo se nahaja v enaki situaciji kot ti in marsikdo se je (in se tudi še bo).

2. Popolnoma v redu je, da se nahajaš tam, kjer si. Ni treba, da se vedno premikaš naprej. Včasih je pavza tisto, kar v resnici potrebuješ.

3. Ljudje s svetom delijo zgolj svoje lepe, srečne trenutke. Nikoli (ali pa le redko) ne bodo delili svojih slabih.

4. Sprememba se zgodi v največjem kaosu. Dejstvo je, da se pogosto ne moremo počutiti bolje, če se nam ni "podrl ves svet". In pogosto je to tisto, kar spodbudi spremembo.

5. Lažje je, če se prepustiš (negativnim) čustvom. Tako jih boš lažje sprejela, se jih nehala bati in sčasoma bodo zbledela.

6. Osamljenost ti lahko prinese mir. Ko si sama, si se prisiljena soočiti s svojimi čustvi in občutki, se jih naučiš obvladati in ne izogibati.

7. To ne pomeni, da je s teboj kaj narobe. Je le del življenja, del tega, da živiš.

Seveda vse to terja svoj čas. In potrpljenje. Pa pogum in še marsikaj. Ampak mi močno verjamemo, da ti bo uspelo in čas je, da začneš vase verjeti tudi sama!

Pripravila: N. Š.

Preberi še: Horoskop: To so stvari, ki ti v življenju (glede na tvoj astro znak) kradejo zadovoljstvo

Priporočamo tudi: Ko boš poslušala TOLE, se boš v svoji koži takoj počutila veliiiko bolje