TO je resnica o ZELENEM čaju, ki je zagotovo NE poznaš (je res tako zdrav kot pravijo?)

*Skodelico zelenega čaja, prosim!*

TO je resnica o ZELENEM čaju, ki je zagotovo NE poznaš (je res tako zdrav kot pravijo?) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2023


Se sprašuješ, ali je zeleni čas res tako zdrav?

Odgovor je da!

Zeleni čaj je prava zakladnica antioksidantov, aminokislin, encimov in vitaminov, ki imajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja. Prav tako je poln katehinov, ki pomaga zmanjšati raven dihidrotestosterona, ki je mimogrede glavni razlog za izpadanje las.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saratoga Tea and Honey Co. (@saratoga_teaandhoneyco)

#1 Pomaga preprečiti izpadanje las

Zeleni čaj je med drugim bogat z askorbinsko kislino, karotenoidi, tokoferoli, selenom in cinkom. Morda ne veš točno, kaj to je, ampak pomembno je, da vse našteto pomaga preprečiti izpadanje las, strokovnjaki menijo, da celo spodbuja rast las.

#2 S skodelico na dan do boljšega zdravja

Strokovnjaki so razkrili, da zeleni čas vsebuje veliko antioksidantov, ki naše telo ščitijo pred prostimi radikali. To pomeni, da redno pitje pomaga preprečiti bolezni, kot so na primer rak na debelem črevesju, dojki ali prostati. Prav tako pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi.

#3 Brez stresa

Ker vsebuje tudi nevrotransmiterje dopamina in norepinefrina, ki izboljšujeta razpoloženje, ter L-teanin, ob pitju čutimo sproščujoč učinek, ki deluje proti stresu. No, to pa v današnjem tempu res vse potrebujemo!

#4 Izgubila boš kakšen dodaten kilogramček

Omenjeni antioksidanti znižujejo koncentracijo tvojega 'slabega' holesterola in povečujejo koncentracijo 'dobrega'. Zeleni čaj spodbudi izgorevanje maščob in zmanjša občutek lakote, s čimer ima marsikatera od nas težavo, kajne? Raziskave so pokazale, da kuri trebušno maščobo in pospešuje metabolizem, kar je zeloooo pomembno pri hujšanju.

#5 Reci gubicam adijo!

Ko smo že govorile o antioksidantih, te prav tako ščitijo pred zgodnjim staranjem. S pitjem lahko preprečiš nastanek gub, raziskave pa kažejo, da lahko popraviš tudi škodo, ki si jo (težko) prigarala na plaži.

Si vedela?

  • Je tvoj zeleni čaj velikokrat grenkega okusa? To pomeni, da si verjetno liste namakala predolgo ali pa je voda prevroča. Namig: vodo zavri in jo pusti stati približno 2 minuti. Čaj nato namakaj v vodi približno 3 minute.
  • Če boš zeleni čaj hranila v nepredušnem, zaprtem, temnem, suhem in hladnem prostoru, bo dlje časa ohranil pristen okus in aromo.
  • Prva pomoč za podočnjake: svoje utrujene oči in temne kolobarje lahko osvežiš tako, da dve vrečki zelenega čaja preliješ z vročo vodo, pustiš, da se ohladita, nato pa vrečki za 10 minut položiš na zaprte oči. Voila!

Preberi tudi: "Končno sem spoznala super tipa in bilo je popolno, dokler po večerji ni storil TEGA" (izpoved dekleta)

Priporočamo ti še: "Fant me želi pustiti, ker je izvedel, da sem si nekoč operirala ..." (resnična zgodba)

Fotografije: Profimedia