To je razlog, zakaj moraš nehati dnevno sanjariti o popolnih ljudeh!

Ste si kdaj želele, da bi bile videti kot Ona, imele takšen stil kot Ona, tako dobrega tipa kot Ona? Seveda, le pomislite! Cosmo raziskuje, zakaj smo zagledane Vanjo ...

To je razlog, zakaj moraš nehati dnevno sanjariti o popolnih ljudeh! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2015

Lena, 23 let, ni ravno jutranji tip človeka. Edina stvar, ki jo spravi pokonci ob pravem času, je skodelica dišeče kave v najljubšem lokalu in ... super bejba, ki jo tam sreča!

Halo? Se mi je prav zapisalo? Seveda, prisluhnimo Lenini zgodbi:

“To žensko vidim vsako jutro v ‘moji’ kavarni in vedno je videti neverjetno. Celo v deževnem, nesramno grdem vremenu, se prikaže v petah, o katerih lahko jaz le sanjam. Vsako jutro sem tam ob uri, ko se prikaže, le zato, da vidim, kaj nosi danes. Predstavljam si, da ima fantastično življenje. Saj vem, da se sliši neumno, ampak nekako se mi zdi, da sem vanjo zagledana.

Pravzaprav bi temu res lahko rekli tako. Seveda ne govorimo o tisti zaljubljenosti, v kateri izpred oči ne moremo izpustiti njega. Zaljubljenost, o kateri govorimo, nima popolnoma nič z istospolnimi nagnjenji. Je izključno platonska. In je veliko bolj pogosta, kot si morda mislite.

Fiksacije

Lena bi se sicer rada spravila v njene nemogoče zašiljene petke, s tem pa še zdaleč nismo izčrpali spektra slepih zagledanosti v druge osebe istega spola.

Poleg fizičnih karakteristik in zunanje podobe posamezne ženske vas lahko očara tudi njeno življenje, obnašanje ali kaj drugega, manj očitnega.

“Dostikrat se osredotočimo na osebe, za katere menimo, da se jim v življenju veliko dogaja. Vedno, ko jih srečamo, se na primer po telefonu dogovarjajo za sestanke ali brskajo po dlančniku. Njihovo življenje se zdi v celoti zapolnjeno, ne tako kot vaše, ki večerni dolgčas preganjate pred televizorjem.

To, da se ‘obesimo’ na druge, ima veliko manj opraviti z dejstvom, kakšni so oni, kot s tem, kako se vidimo same. Nanje le nezavedno prenašamo kakovosti, ki so pomembne nam; tiste, ki si jih želimo imeti ali takšne, ki jih sami še nismo razvili,” meni psihologinja.

Drugi strokovnjak meni, da smo ženske v primerjavi z moškimi veliko bolj dovzetne za tovrstna ‘razmerja’. V osnovi človekove narave je dejstvo, da se želimo z nekom primerjati.

Toda medtem ko si moški za predmet uresničitve ponavadi izberejo nekoliko bolj nedosegljive figure, kot so vrhunski športniki, si ženske izbiramo bolj življenjske vzornice.

Nekje v ozadju vendarle težimo k temu, da bi svojo vzornico spoznale, z njo navezale stik ali celo prijateljski odnos. Že dejstvo, da jo od daleč občudujemo, nas navda z občutkom povezanosti.

Čeprav večina od nas doseže visoko postavljena pričakovanja glede služb in partnerskih odnosov, si še vedno najdemo Njo, žensko, za katero menimo, da ima nekaj, česar me še nimamo. Tudi če ste zelo zadovoljne s svojim urejenim življenjem, se vam v katerem koli trenutku lahko pripeti nenadna ‘zaljubljenost’ Vanjo.

“Ženske si vedno zvišujemo prag zadovoljstva. Poleg tega smo tudi izredno samokritične. Ženske, za katere menimo, da so popolne, postavimo na oltar. Menimo, da so srečne in zadovoljne ter da posedujejo tisto, česar me še nimamo ali si le želimo,” meni psihologinja.

Zakaj ravno ona?

Občudovanje je osnova za večino zaljubljenosti. Ponavadi se osredotočimo le na lastnost, ki jo vidimo in cenimo, naj bo to občutek za modno oblačenje ali popolna brezskrbnost druge osebe. Če ste plašne, se boste verjetno ozirale po osebi, ki je samozavestna in obvlada nastopanje v javnosti.

Fiksacije niso nekaj strogo zakoličenega v vašem življenju. Skupaj z vašim življenjem se spreminjajo tudi predmeti občudovanja.

Če si na primer obupno želite najti svojega princa na belem konju, se boste osredotočile na žensko, ki ima čudovitega tipa. Točno takšnega, kakršnega bi si želele same.

Ali: ko vas vaš delovni čas od devetih do petih spravlja v obup, boste nad znanko s prilagodljivim delovnim časom prav gotovo močno navdušene.

To, da stremite k lastnostim, ki jih nimate, še ne pomeni, da trpite zaradi pomanjkanja samospoštovanja. “Kadar se ozirate k drugi ženski, ne da bi ob tem pomendrale sebe, ste same s sabo še vedno zelo zadovoljne,” meni Sharon Lamb, avtorica knjige The Secret Lives of Girls.

Kot primer bomo pogledali Ksenijo, 24 let. Medtem ko njeni vrstniki s težavo plačujejo študentske račune in mukoma opravljajo izpite na fakultetah, ima Ksenija diplomo iz športne medicine in odlično službo v raziskovalni ustanovi.

Živi v lastnem stanovanju, da, brez neprijetnih sostanovalcev, in ima življenje, ki bi si ga večina med nami le želela. Zato je še toliko težje razumeti, da je ‘zagledana’ v Živo, natakarico v sosednjem lokalu.

“Slišala sem jo govoriti, da je vpisana v igralsko šolo. In da ne omenim tega, da zna ‘izginiti’ za cel teden!” z zavistjo spregovori Ksenija.

“Videti je, kot da na vsem svetu nima nobene skrbi. Jaz sem resna, urejena in zelo organizirana. Nekje globoko v sebi močno zavidam tistim, ki se lahko požvižgajo na petletni karierni cilj.”

Pogled v spalnico

Zaljubljenosti so lahko tako različne, kot so ženske, katerim se dogajajo. Vse pa imajo skupno točko: skrivnostnost.

Ker osebe, ki je predmet vašega ‘poželenja’, ne poznate osebno, ji lahko pripišete idealno življenje. V svojem osrčju so te zagledanosti močno voajeristične.

Četudi same svoje fantazije nikoli ne izživite, občutite močno zadovoljstvo, ko vidite, da nekomu drugemu to uspeva.

V resnici si morda celo ne želite tega, kar ima Ona. Včasih gre le za zabavno razvedrilo, kot pri Jani, 25 let.

“Lansko leto sem se poročila s svojo srednješolsko ljubeznijo. Nadvse ga ljubim, nikoli pa tudi nisem bila naklonjena skokom čez plot. Pa vendar … v kozmetičnem salonu, v katerega zahajam, dela punca, ki se neprestano zabava. Strankam, s katerimi se dobro pozna, vedno razlaga podrobnosti o tipčkih, ki so se ujeli v njene lovke. In pri tem gre v neverjetne podrobnosti nočnih doživetij. Priznati moram, zelo rada poslušam o njenih ‘pobegih’.”

Resnica nasproti fantaziji

Dnevno sanjanje o teh popolnih ljudeh ni torej nič posebnega. Toda če se vedno primerjate z nekom drugim, hkrati pa se same počutite nezadostne, ste prestopile mejo!

Kakor hitro se zalotite, da si govorite “Ah, nikoli ne bom takšna, kot je Ona” ali “Ona je toliko boljša od mene”, se morate čim prej znova prizemljiti.

Alenka, 31 let, je imela fiksacijo na sodelavko, ki je pri tridesetih že zasedala mesto članice uprave. Alenka je sebe videla kot nesposobno v primerjavi z žensko, ki ima ogromno energije, znanja in ambicij.

Do tistega dne, ko jo je našla v toaletnih prostorih, objokano in popolnoma sesuto. Takrat je Alenki postalo jasno, da je eno videz in drugo resnica.

Alenki ne moremo zameriti, da se je oprijela iluzije, meni psihologinja. Tovrstne zagledanosti so lahko izredno zaslepljujoče. Vse, kar vidimo, je le tisto, kar želimo videti. V tem primeru žensko z neverjetno kariero. Toda nikoli ne veste, morda zaradi uspešne kariere nima urejenega partnerskega odnosa in zaradi tega močno trpi.

Nimate popolne slike, po kateri bi lahko presojale, da se njej godi bolje kot vam!

Da boste stvari ohranile pod kontrolo, si morate zapomniti, da je v resnici zelo malo možnosti, da je njihovo življenje tako popolno, kot se zdi vam.

Zelo verjetno je, da se v življenju spopadajo s povsem enakimi težavami kot vi.

Psihologinja opominja, da je vse to le naša fantazija, prav tako kot si zlahka zamislimo popolno življenje najbolj nedosegljivih zvezdniških imen. Le da je resnica dostikrat precej drugačna, kot si jo naslikamo.

Napisala: Andrea Rozina


Preberi še: Kako ti lahko telefon reši življenje (resnična zgodba) ali pa preizkusi recept za užitne mušnice - super ideja za popestritev krožnika!

Priporočamo tudi: Na službeni zabavi: Pazi se teh 5 pasti!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri