TI gre turobno in hladno vreme že pošteno na živce? Preberi TA nasvet in prikliči nazaj poletje

Poletje je že daleč stran in morda si že pozabila na vse tiste poletne brezskrbne trenutke. AMPAK….poletje si lahko pričaraš, kljub turobnim dnevom. Kako? S prijateljicam pripravi npr. pravo grško večerjo. To je odličen način, s katerim boš priklicala vzdušje poletja v tvoj dom. Pomisli še na krasne grške peščene plaže, očarljive Grke... Dodaj še odlično grško glasbo, poskrbi, da boš imela vse potrebno za grško večerjo in beri naprej…

TI gre turobno in hladno vreme že pošteno na živce? Preberi TA nasvet in prikliči nazaj poletje (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 12. 2019 | Promocijsko sporočilo

Pravilo ena, ki ga moraš upoštevati, če želiš pripraviti zares pravo Grško večerjo je, da so Grki pri uživanju hrane pravi hedonisti. Obrok v Grčiji skoraj vedno predstavlja priložnost za prijetno družabno srečanje, druženje in uživanje hrane lahko traja več ur. V nasprotju z zahodom, kjer zaradi hitrega tempa pogosto obrok končamo zelo hitro, se Grki hrani posvetijo z vsemi svojimi čuti. Dobra hrana in dobro vino po mnenju Grkov povezujeta ljudi, kar je tudi tvoj namen. Pri pripravi grškega večera, zato najprej poskrbi za pravo vzdušje: s prijateljicam skrbi pustite ob strani, sprostite se in se pripravite na sto odstotno kulinarično uživanje. Ne pozabite sanjariti o tistih čudovitih grških otokih in plažah.

Navduši prijateljice z grško pojedino z več hodi

Ko se boš lotila priprave grške večerje imej v mislih, da je hrana v Grčiji nekaj povsem drugega kot grška kuhinja v drugih državah. Na primer giros v Grčiji velja za hitro, nezdravo prehrano. Če zares želiš pričarati pravo grško vzdušje in prijateljicam ponuditi prave grške okuse, pripravi več hodov...

Pri Grkih je zelo priljubljeno meso ovčetine in perutnina, uporabljajo pa tudi veliko rib in morskih sadežev. Ne smeš pozabiti tudi na pite, odlične solate in osvežilne juhe. Če se morda sliši zakomplicirano, ni tako, saj je Grška kuhinja v resnici preprosta, z veliko zelenjave (paprike, paradižnika, bučk, kumar, jajčevcev, artičok, graha, boba, leče, čičerke, trtnih listov, rukole, okre, solate itn.). Veliko  uporabljajo tudi sredozemske začimbe (kot npr. origano, lovor, timijan, bazilika, peteršilj, divji koper), dodajajo olive in pinjole. Hrano pripravljajo skoraj izključno z olivnim oljem. Vedno pa se najde tudi kaj brezmesnega.

Večerjo lahko začneš s prigrizki, poznanimi pod imenom meze, ti, kot pravijo Grki spodbudijo apetit. Meze lahko pripraviš iz oliv, feta sira, pomake iz humusa ali jajčevcev, mini pit, polnjeno zelenjavo itn. Nadaljuješ lahko z ribjo oz. morsko jedjo, ki se v Grčiji vedno postreže pred mesno. Sledi glavna jed, ki naj bo obvezno sestavljena iz jagnjetine in poljubne priloge ter solate. Če kdo ne uživa mesa, pa so na voljo tudi super okusne brezmesne jedi. Recept najdeš spodaj:

Špinačna pita s feto (spanakopita)

Za 4 osebe potrebuješ: 400 g špinače, 250–300 g fete, 50 g poltrdega sira, 5 jajc, muškatni orešček, limonova lupinica, sol, poper, oljčno olje, 6 listov vlečenega testa

Priprava: očiščeno špinačo v kozici pristaviš, počakaš, da ovene, in se malce poduši, nato jo grobo narežeš. Pečico vključiš na 200 stopinj. Posebej v skledi razžvrkljaš jajca, jih začiniš z muškatnim oreščkom, vanje naribaš feto in poltrdi sir ter premešaš, nazadnje dodaš špinačo. Model namastiš, nato dno prekriješ s prvim listom testa, ga pokapljaš z oljem in prekriješ z drugim listom. Kar je testa preveč, naj visi čez rob. Na testo zvrneš nadev in ga pogladiš. Postopno ga prekrivaš s preostalimi štirimi listi, pri čemer vsakega pokapljaš z oljem. Na koncu zavihaš navzgor in navznoter testo, ki visi čez rob, in še malenkost poškropiš z oljem. Nekajkrat prebodeš z vilicami do dna in postaviš v segreto pečico za 20 minut, da se vrhnja plast hrustljavo zapeče.

Ne pozabi »piko na i« - sladico!

Med najbolj tradicionalne grške sladice naj bi spadala grška baklava, ki se pripravlja na različne načine. Zagotovo pa te bodo bolj navdušili Jogurti Mu Athentikos, ob katerih boste s prijateljicami uživale kot pravi grški hedonisti. Odlikuje jih poln okus in kremasta tekstura, nadgrajeni so z izbranim podloženim sadjem. Naj bo sladica, grški tip jogurta Mu Athentikos, vrhunec kulinaričnega doživetja tvojega grškega večera. Z grškim tipom jogurta Mu Athentikos boste tako vstopile v njihov svet razvajanja in užitkov, za lahkotnejši užitek pa posezite po izdelkih Mu Athentikos Mousse.

Naravni grški jogurt kot sladico sicer lahko pripraviš še v kombinaciji z medom, borovnicami, orehovimi jedrci, marmelado itn.

Dober tek!

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri