Testirali smo sadne prelive Viny & Greta - rezultat nas je navdušil!

Viny & Greta so 100 % naravni gurmanski vinaigre prelivi, pripravljeni na osnovi izbranega sadja in domačega kisa.

Testirali smo sadne prelive Viny & Greta - rezultat nas je navdušil! (foto: Promocijski material) Promocijski material
19. 11. 2017

Ti jedi spremenijo v bogate in okusne, saj naravna sladkoba svežega sadja in kislosti izbranega domačega kisa pričarata odličen okus s sadno noto.  Prelivi Viny&Greta se uporabljajo pri pripravi solat, solatnih krožnikov, lahko pa so tudi dodatek k pečenemu mesu, belim ribam in marinadam, odlično pa se priležejo k sladicam!

Viny & Greta ponuja štiri gurmanske vinaigre prelive, vsakega s svojim značajem - sadna mango  in malina, nežni hruška  -  vanilija in paradižnik  -  čili s karakterjem. Za kreacijo prelivov so odgovorni Gregor Bulc, Andrej Kunej in Andrej Remškar, ki se s svojimi izdelki predstavljajo v projektu Štartaj, Slovenija. V Sparu Slovenija so se namreč odločili, da tudi letos mladim perspektivnim podjetnikom ponudijo edinstveno priložnost – mesto na prodajni polici, kjer lahko predstavljajo svoje poslovne zgodbe in izdelke.

Gregor in oba Andreja uživajo v kulinariki, kjer lahko do onemoglosti udejanjajo potrebo po inovativnosti. Uživajo, ko na obrazih prijateljev in družine razberejo, da je nekomu nova jed všeč. Pravijo, da se jim je poslovna ideja o prelivih utrnila ravno s pomočjo njihovih bližnjih: "Po nekem skupnem druženju s prijatelji, kjer ni manjkalo doma pripravljenih jedi, smo po zaključku kosila pospravljali. Na enem koncu pulta je bila posoda solate, na drugem pa ostanek preliva gozdnih sadežev od panakote. Od nekje je priletela ideja in preliv je končal na solati. Sledilo je mešanje in preizkus. Opa, tole pa ni napačno. Še en grižljaj, še nekaj ust in takoj nam je bilo jasno, da je to čisto uporabna kombinacija."

Takrat še niso razmišljali o poslovni ideji, a se je začela počasi razvijati. Sledila so odkrivanja novih okusov, prijatelji pa so jih začeli spraševati, če jim lahko naredijo preliv za domov. Pravijo, da se je v nekem trenutku ideja "postavila" pred njih, tako da preprosto niso mogli mimo nje. Nastali so vinaigre prelivi, ki so dobili prostor na posebnih policah v megamarketih Interspar.

Naša novinarka se je odločila, da bo prelive poskusila tudi sama in izkušnjo delila z bralci. Pri tem je za pomoč prosila svojo prijateljico in ljubiteljsko kuharico Petro Frantar, ki se je domislila receptov za sestavljene solate in se odločila, h kateri se bo (glede na sestavine ) najbolj podal določen preliv. Rezultat? Okusne solate (in sladica), ki so hitro zginile s krožnikov, saj so jih "testirali" trije jedci (kuharica Petra, novinarka Lili in fotograf Robert).

"Vse solate smo samo malce solili, nismo uporabili dodatnega olja ali kisa, ampak smo jih samo začinili s prelivi. Vsak med nami si je po svojem okusu potem še dodal malce preliva," so poudarili degustatorji.

Tukaj so recepti doma narejenih sestavljenih solat in mnenja treh jedcev:

1 SOLATA S POPEČENIMI HRUŠKAMI + preliv hruška - vanilija

Sestavine: popečene hruške na žaru, cela jedrca orehov, gorgonzola, rukola

solata, hruška

"Vsem trem se je ta solata zdela odlična, kombinacija s prelivom hruška - vanilija pa je bila zmagovalna, saj je še bolj poudaril okus hrušk. Zagotovo je izboljšal to jed!"

 2 SOLATA Z BUČO + preliv paradižnik - čili

Sestavine: hokaido buča (pečena v pečici s česnom in rožmarinom), pražena bučna semena, feta sir

bučna solata

"Izbira preliva paradižnik - čili je bila odlična, saj je izpostavila sladkost buče, čili pa je dodal "hudomušno" noto. Ta preliv je primeren tudi za gurmane, ki ne marajo pekočih jedi, saj je moč čilija mogoče zaznati "v ozadju" in ni prevladujoč ali preveč pekoč."

3 SOLATA S KORENJEM + preliv mango

Sestavine: naribano rumeno korenje, naribano oranžno korenje, sezamova semena

solata s korenjem

"Kdo bi rekel, da se okusa manga in sezama tako dobro ujemata? Bili smo prijetno presenečeni, saj smo na začetku bili malce skeptični, a že ob prvem grižljaju smo mnenje spremenili. Več kot odlično, bili smo navdušeni!"

4 SOLATA S ŠPINAČO + preliv malina

Sestavine: mlada špinača, zeleni radič, olupljeni pomarančni krhlji, granatno jabolko

solata s špinačo

"Po malinah je zadišalo takoj, ko smo odprli stekleničko s prelivom - lahko bi rekli, da je solati dodal "dušo" in nekoliko ublažil kislost pomaranč. Seveda smo jo zelo hitro pojedli."

 5 ČOKOLADNA TORTICA S PIŠKOTNIM TESTOM + različni prelivi

Sestavine: piškotno testo, čokolada in dodatki po želji in okusu (vanilijev sladoled, sladka smetana, prelivi)

čokoladna tortica

"Tortica je hitro izginila, vsak pa si jo je "začinil" po svojem okusu - najboljše kombinacije so prelivi hruška - vanilija, mango ter malina. Preliv paradižnik - čili se nam ni zdel primeren za ta kontekst, zato ga nobeden med nami ni uporabil, zagotovo bi se skladal s kakšno drugo sladico. Poskusili smo več kombinacij, vsak med nami je imel svojega favorita, kar pa je seveda odvisno od osebega okusa, zato tukaj ne bomo navajali, za kateri preliv gre."

So prelivi zamikali tudi vas? Če še niste preizkusili kombinacij takih okusov, je zdaj prava priložnost - tukaj je nekaj predlogov. Pustite domišljiji prosto pot in naredite korak izven ustaljenih kulinaričnih okvirjev. Kombinacij in možnosti je res veliko. Ja, tudi kulinarika je inovativna in zabavna!

Foto: Robert Žerjal