Te je strah TERAPIJE? Tako si lahko pomagaš (ker vsemu sranju zmoreš pokazati zobe)

Če napoči čas, ko nahrbtnik enostavno postane pretežak, vzpon pa prestrm, da bi breme nesla sama, se s prstom sprehodi čez mini priročnik, ki smo ga spisale zate. Pripravil te bo na tvoj prvi obisk terapije in ti pomagal izbrati pravo roko pomoči.

Te je strah TERAPIJE? Tako si lahko pomagaš (ker vsemu sranju zmoreš pokazati zobe) (foto: Martin Ixer) Martin Ixer
27. 12. 2019

Ozaveščenost o pomenu mentalnega stanja ni minljiva globalna tendenca, ravno nasprotno – resnica je, da se vedno globlje ukoreninja v družbo.

Čedalje več je posameznikov, ki poiščejo pomoč kmalu po tem, ko težave, v zadnjem času največkrat povezane z izgorelostjo, privrejo na površje.

To posledično namiguje, da so ti ljudje lažje kos nevarnim čerem, saj imajo na začetku terapevtskega zdravljenja na voljo več zmogljivosti, pomagati pa se jim da bistveno hitreje kot tistim, pri katerih je problematika že močneje razvita.

Po podatkih Cosmo ankete je v preteklosti zaradi tesnobe in paničnih občutkov poiskalo pomoč kar 59 odstotkov bralk.

Eden izmed disfunkcionalnih miselnih vzorcev, povezanih z razvojem resnih psihičnih težav, je namreč zakoreninjena prepričanost 'bodi močan'. To pomeni, da je treba biti vzdržljiv, vedno in povsod. Za vse si sam in ne prosiš za pomoč, ker prosijo 'le šibki'. Ko torej začutiš, da si želiš celostnega, kakovostnejšega življenja, brez sramu poišči terapevtsko usmeritev.

A kako pod vplivom klavrne razpoloženjske vremenske napovedi vedeti, katera vrsta terapije bo pri tebi obrodila najboljše rezultate? Karakteristična raznolikost ljudi zahteva različne pristope, zato je načinov pomoči v izobilju. Tokrat ti predstavljamo dešifrirane prednosti in slabosti, ki se skrivajo v najpogosteje izbranih različicah terapij. Vedi pa, da terapevti niso čarovniki in potreben je več kot le zamah s čarobno palico. Vsakega procesa se loti zagnano in z gorečo vnemo do pisanja sprememb v svoj dnevnik. Motivacija je ključnega pomena. Ne veš, kje začeti? Prvi korak: poišči terapijo, ki bo pisana na kožo prav tebi.

1. HIPNOTERAPIJA

Kratko in jedrnato

Pozabi na klišejske nihajoče ure. Pri medicinski hipnozi ne gre za filmske prizore, temveč za stremljenje k doseganju spremenjene zavesti, stanja intenzivne umirjenosti, zožene in usmerjene pozornosti ter koncentracije in k spodbujanju uma, da si zamišlja kreativne scenarije (tudi takšne, ki prikličejo ekstremne odzive, kar omogoča predstavljanje 'varnega prostora').

V hipnozi ne spimo, temveč postanejo možgani dovzetnejši za spremembe in odgovarjanje na terapevtove sugestije. Bistveni dejavnik, ki hipnoterapijo loči od preostalih podvrst terapij, je delovanje na podzavestni ravni ter bivanje v stanju pod popolnim nadzorom med celotnim procesom.

Tvoj hipnoterapevt te bo zazibal v osredotočenost, podobno meditaciji. Bodi brez skrbi, da bi izgubila nadzor sama nad sabo. Le pogumno!

Odloči se, če ...

... želiš razumeti in se otresti fobij, slabih vzorcev (denimo kajenje) in stanj (depresija, slaba samopodoba, nervoza …) in nad gladino privleci skrite potenciale. V tujini jo pogosto označujejo za 'it' metodo pri lajšanju tesnobe in njej sorodnih občutkov, dognanja iz kliničnih raziskav pa jo označujejo kot alternativno sredstvo pri lajšanju simptomov razdražljivega črevesja, kroničnih bolečin in nespečnosti.

Izvrstna za:

posameznike, ki želijo dokončno pomahati v slovo slabim razvadam.

Minus točka:

Zakonski predpisi hipnoterapevtom ne velevajo imeti diplome izrednih usposabljanj. Pred prvim obiskom se do podrobnosti pozanimaj o razpoložljivem kadru in svojo podzavest zaupaj strokovnjaku, izšolanemu pri slovenskem društvu za medicinsko hipnozo, ki bo deloval v skladu z etičnimi načeli in etičnim kodeksom psihologov Slovenije.

Za denarnico:

Okvirne cene 1 seanse se gibljejo med 50 in 70 evri.

2. KOGNITIVNO–VEDENJSKA TERAPIJA (KVT)

Kratko in jedrnato:

Strokovna terminološka razlaga KVT je sklop psiholoških znanj, metod in tehnik, ob pomoči katerih terapevt pomaga klientu pri razumevanju njegovih težav ter spreminjanju miselnih in vedenjskih vzorcev, ki te težave ohranjajo. Gre za vpogled v posledice, ki nastanejo zaradi posameznikovega razmišljanja in vedenja, in v vpliv na poslabšanje določene problematike. Pristop je usmerjen na obvladovanje težav, s katerimi se klient ukvarja v trenutnem življenjskem obdobju. Terapevt bo pripravil jasno zastavljene cilje in ti pomagal razčleniti težave v situaciji, mislih, emocijah in dejanjih. Naučila se boš vrsto tehnik spoprijemanja s težavami.

Odloči se, če ...

... potrebuješ uporabne strategije in tehnike, ki bodo služile kot recept za izboljšanje kakovosti življenja, še preden pride do težav kliničnih razsežnosti.

Med KVT-terapijo boš krepila ravnanje s čustvi, se naučila obvladovati raznovrstne tesnobne situacije (tudi tremo pred javnimi nastopi), se učila uspešnejšega postavljanja in doseganja ciljev ter vzpostavljanja zadovoljujočih medsebojnih odnosov. Ker je KVT strukturirana okoli posameznikovih ciljev, je sklop terapij mogoče zaključiti v že zelo kratkem časovnem obdobju.

Izvrstna za:

prekinitev ponavljajočih se negativnih misli in vedenjskih vzorcev. Nekatere tehnike spoprijemanja, ki se jih boš naučila med seanso, bodo voda na mlin tudi izzivom, ki se bodo pred tebe postavili v prihodnosti.

Minus točka:

Terapije se ne smatrajo za dolgoročne, kar pomeni, da boš v prihodnosti morda morala obiskati še kakšno.

Za denarnico:

Število seans je odvisno od narave problema, navadno pa se giblje med 10 in 15 terapij.

3. SKUPINSKA TERAPIJA

Kratko in jedrnato:

Skupinska analiza je uveljavljena oblika skupinske psihoterapije, ki temelji na dejstvu, da delo v skrbno sestavljeni skupini omogoči globoke in trajne spremembe osebnosti. Skupinski terapevtski proces je delo s terapevtom v skupini posameznikov, ki se soočajo s podobnimi težavami. Zdravilni dejavnik, ki se razvije, je kohezija, enotnost – izrazi se altruizem (občutek lastne pomembnosti drugim), poveča se sprejemanje (drugih in sebe), občutek čustvene podpore in pripadnosti, lastne vrednosti, občutek nadzora na realnostjo, konflikti, frustracijami in čustvenimi odzivi. Komunikacija o problemih postane neposrednejša, saj se boš iz oči v oči soočila z reševanjem težav in sprejemanjem odločitev.

Odloči se, če ...

... bi bil pogovor na štiri oči zate prevelik zalogaj. Strah, da si edina na svetu z nerešljivim problemom, se bo razblinil, saj se ti bo odvalil kamen od srca, ko boš spoznala, da nisi edina. Skupinska terapija ponuja še eno prednost – na urah lahko spleteš vezi med novimi poznanstvi, s katerimi imaš vsaj en skupni imenovalec. Posledično je to ustrezna metoda za vse, ki s težavo krojijo medsebojne odnose, pomaga pa tudi osebam, ki se pogosto srečujejo z nesporazumi in konflikti ter socialno anksioznostjo. Čeprav boš med terapijo večkrat prejela spodbudo, da spregovoriš, po tem nimaš obveze.

Izvrstna za:

reševanje večine težav, ki jih obravnavajo tudi v individualni psihoterapiji.

Pomanjkljivost:

Ideja o deljenju problemov med kopico nepoznanih obrazov se zdi vse prej kot pravljična, vendar je dokazano, da se večina sodelujočih odpre že po prvih nekaj srečanjih.

Za denarnico:

Njihova prednost je, da so mnogo cenejše od zasebnih posvetov. Odštela boš med 30 in 40 evri.

4. PSIHOLOŠKO SVETOVANJE

Kratko in jedrnato:

Gre za eno od najpogostejših in najbolj privlačnih načinov reševanja težav. Že beseda svetovanje namiguje na dajanje nasvetov in napotkov, vendar gre za obliko pomoči, ki ne daje nasvetov, ampak podpira človeka pri iskanju lastnih rešitev in izboljšuje zmogljivost odločanja. Svetovanje je posredna, kratkotrajna oblika pomoči za preskakovanje trenutnih preprek.

Odloči se, če ...

... želiš izboljšati notranje doživljanje, samopodobo in osebnostni razvoj. Si želiš kakovostnejšega življenja? Tu boš osvojila mnogo veščin, ki ti bodo olajšale pot do želenih rezultatov.

Izvrstna za:

Razvozlavanje vozlov vsakodnevnih težav in sprejemanje pomembnih življenjskih odločitev.

Pomanjkljivost:

Čakalne vrste so precej dolge. Ključna je tudi obojestranska naklonjenost med klientom in terapevtom svetovalcem – če z njim nisi kompatibilna, brez slabe vesti poišči drugega.

Za denarnico:

Psihološko svetovanje se osredotoča na izredno specifično vsebino, za kar je običajno potrebno le eno ali nekaj srečanj. Cene dosežejo tudi do 70 evrov.

5. APLIKACIJE ZA MENTALNO ZDRAVJE

Na kratko in jedrnato:

Premosorazmerno s poplavo aplikacij na pametnih telefonih so se kot gobe po dežju razmnožile tudi svetle posameznice, ki blagodejno vplivajo na duševno zdravje. Z njimi postanejo terapevtske tehnike dostopne, prenosne in stroškovno učinkovite. Na meniju imaš tako vse od dihalnih vaj do vaj za čuječnost, ki s praktičnimi nasveti prinašajo zavedanje sedanjosti in ne pustijo vsiljenim mislim, da te pahnejo v brezizhodni začaran krog.

Odloči se, če ...

... iščeš pravo izbiro, ko si ukleščena v zublje hektičnega urnika, se želiš ogniti čakalnim vrstam v zdravstvenih domovih in ti socialna interakcija ponazarja (pre)velik zalogaj? Privlačna plat je tudi anonimnost, saj omogočajo zasebnost in zaupnost, s tem pa varen prostor za posameznike, ki se sramujejo priznati osebne težave in menijo, da jih bo okolica stigmatizirala. Pole tega pa odgovore na vprašanja lahko iščeš in prejmeš kar v udobnem domačem naslanjaču.

Izvrstna za:

soočanje s paničnimi napadi, stresom in tesnobo.

Pomanjkljivost:

Aplikacije so približek, nikakor pa ne nadomestilo pravim terapijam. Lahko so odličen dodatek, vendar nikakor ne morejo nadomestiti stika s fizično bližino in možnosti ponudbe individualizirane razlage. V poplavi teh je tudi težko izluščiti seme od plevela in izbrati pravo, vredno tvojega časa.

Za denarnico:

Večina njih je brezplačnih.

Cosmo prisega na aplikacijo Calm!

Podjetje Apple jo je leta 2017 razglasilo za aplikacijo leta. Ponuja univerzalno pomoč pri doživljanju tesnobe, vsebuje vodene meditacije, trike za lažji spanec, programe dihalnih vaj in sproščujočo glasbo.

Po Predlogi Jennifer Savin

Prevedla In Priredila Neja Drozg;

Fotografije: Martin Ixer

*Vir: Cosmo Instagram Anketa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri