Telovadba za petkarice

Če se ne moreš odpovedati vsakodnevnemu nošenju visokih petk (pravzaprav, zakaj bi sploh se?), je ta novička napisana nalašč zate.

Telovadba za petkarice (foto: shutterstock) shutterstock
23. 8. 2010

Da se boš lahko še vrsto let po svetu brezskrbo sprehajala v visokih petkah (in se shkrati udeležila letošnjega Cosmopolitanovega teka v petkah), malo potelovadi ...

Okrepiti moraš meča

Med hojo v visokih petkah so najbolj obremenjena meča. Da bi si olajšala kakšen daljši pohod po mestu, lahko mečne mišice okrepiš že doma.

Vaja za krepitev: S stopali stoj trdno na tleh in se počasi dvigni na prste, zadrži tri sekunde in nogi spusti v začetni položaj. Ponovi dve seriji po 10 dvigov.

Težja različica na stopnicah: Namesto, da začneš s stopali na tleh, stopi na stopnico tako, da so v stiku s tlemi le tvoji prsti.

Kako preprečiti pokodbe?

Da bi preprečila poškodbe gležnjev, ki so v visokih petkah precej izpostavljeni zvinom (pa tudi zlomom), jih, preden obuješ čevlje z vrtoglavo petko, dobro ogrej.

Vaja za ogrevanje: Gležnje dobro ogrej tako, da stopalo ene noge nežno vrtiš v desno in v levo stran - deset krogov v vsako smer. Nato jih razgibaj še v smeri naprej in nazaj - desetkrat v vsako smer. Vaje ponovi tudi z drugo nogo.

Prepreči krajšanje mečnih mišic

Zaradi pogoste in dolgotrajne hoje v visokih petkah lahko z leti pride do deformacije mečne mišice, ki se lahko skrajša. Lega stopala, ki je zaradi petke nagnjeno, namreč sili mišico, da je stalno napeta, in ker se človeško telo rado prilagodi, se bo prilagodilo tudi na nov stojni položaj. Da bi preprečila deformacijo mišice, jo vsak dan (lahko tudi večkrat na dan, priporočljivo pa je po vsaki hoji v petkah) rahlo raztegni.

Vaja za raztezanje: Eno nogo stegni nazaj, drugo pa pokrči in se nanjo upri z rokami. Peto stegnjene noge potisni ob tla in začutila boš nežen razteg mečne mišice. Zadrži 10 do 15 sekund in nato raztegni še drugo nogo.

Vaja za raztezanje v sedečem položaju: Enako vajo lahko izvedeš tudi sede, tako da prste potisneš k sebi in v tem položaju zadržiš 10 sekund.