Ti SKRITI BISERI se nahajajo čisto blizu nas (popolni za vikend IZLET)

Te čudovite atrakcije so zares vredne obiska (in Instagram fotke 😜)! Katerega boš pa najprej obiskala ti? 🥰

Ti SKRITI BISERI se nahajajo čisto blizu nas (popolni za vikend IZLET) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2022

Naša severna soseda je polna čudovitih znamenitosti - zagotovo si že kdaj obiskala Dunaj in se tam posladkala s slastno Sacher torto, ali pa si obiskala Salzburg, mesto, kjer se je rodil slavni skladatelj Mozart.

Obe mesti sta popolni tudi za obiske v adventnem času, ko ju božične lučke popolnoma preobrazijo in pričarajo čudovito praznično vzdušje.

Če si ljubiteljica smučanja, pa te zagotovo privlačijo znana avstrijska smučarska središča, kot sta npr. Nassfeld in Schladming, kjer si se zagotovo že kdaj spustila po belih strminah.

Zdaj smo naštele le nekaj izmed najbolj znanih avstrijskih lepot, vendar ta članek ne bo o njih.

Predstavljamo ti namreč avstrijske skrite lepote, bisere in znamenitosti, ki so prav tako vredne ogleda in te bodo popolnoma osupnile!

1. Hundertwasserjeva hiša (Dunaj)

Pozabi na ravne črte in pravokotno skladnost. Hundertwasserjeva hiša tvori mozaik oblik, barv in stebrov na način, ki ga običajno povezujemo z umetnikom Friedensreichom Hundertwasserjem.

Zasnova ne preseneča, saj sta Hundertwasser in arhitekt Joseph Krawina oblikovala ustvarjalne možgane za tem, kar je postalo ena najbolj obiskanih znamenitosti Dunaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hundertwasserhaus_vienna (@hundertwasserhaus_vienna)

Stavba je bila prvo Hundertwasserjevo arhitekturno delo, dokončano leta 1985 in stalo več kot 7 milijonov evrov. 

Streho prekriva rastlinje (za izdelavo teras so porabili 900 ton zemlje). In rastline (Hundertwasserjevi »najemniki dreves«) se pojavljajo povsod, pogosto tam, kjer bi jih najmanj pričakovali.

V stavbo ne moreš vstopiti, saj je v zasebni lasti, lahko pa obiščeš kavarnico na terasi in od tam občuduješ prekrasno arhitekturo.

2. Swarovski Kristallwelten (Wattens)

Swarovski Kristallwelten je doživljajska atrakcija, ki jo je ustvaril André Heller za proizvajalca kristalnega stekla Swarovski, sestavljena iz parka, muzeja umetnosti, maloprodajnega območja in restavracije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlad Tenu (@vladtenu)

Odprto je bilo leta 1995 in se nahaja na avstrijskem Tirolskem, v mestu Wattens, kjer je bilo podjetje ustanovljeno in ima še danes svoj sedež.

Tam se nahaja 18 sob čudes, ena največjih trgovin Swarovski na svetu, vrtna pokrajina, kristalni oblak z 800.000 ročno nameščenimi kristali ...

V sobah čudes so razstavljena dela številnih znanih umetnikov, med katerimi sta tudi Andy Warhol in Salvador Dali

3. Prečudovita regija Salzkammergut 

Naravoslovec Josef August Schultes je v 19. stoletju potoval v slikovito regijo Salzkammergut, ki jo je v svojih potopisih poimenoval »avstrijska Švica«.

Znani slikarji, kot so Ferdinand Georg Waldmüller, Jakob Alt, Rudolf von Alt, Franz Steinfeld, so mu sledili, tako da so portretirali čudovito pokrajino ob vznožju gore Dachstein.

Mogočno stvaritev narave z veličastnim pogledom na Dachstein zaokrožujejo tri jezera − jezero Vorderer Gosausee, jezero Hinterer Gosausee in jezero Gosauer Lacke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolfgangsee | Salzkammergut (@wolfgangsee)

Ta magičen kraj stvaritve in vir energije spada med najlepše naravne pokrajine Avstrije.

Slikovit opis takratnega Salzkammerguta kot »avstrijske Švice« je za to čudovito naravno pokrajino med Salzburgom in Dunajem pomenil čast na ravni visokega plemiškega naziva, kot poroča portal austria.info

4. Dunaj

Ta prekrasna avstrijska prestolnica si prav zagotovo zasluži mesto na tem seznamu.

Je prestolnica polna zgodovine, kulture, umetnosti. Po njenih ulicah še danes odmeva klasična glasba številnih skladateljev iz preteklosti, ki so se sprehajali po njej. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vienna 🇦🇹 (@vienna_austria)

Za ljubitelje umetnosti je tam Avstrijska galerija, ki na ogled postavlja največjo zbirko del Klimta in Kokoschke ter prominentna dela Schieleja.

Baročni dvorec Schönbrunn prav tako priteguje pozornost obiskovalcev tega čudovitega mesta, saj je bil v času habsburške dinastije poletna rezidenca cesarja.

Njegovo osrednje jedro, Innere Stadt, je zlahka obvladljivo peš in z javnim prevozom. V mestu, ki slovi po svoji arhitekturi, številne dunajske urbanistične perspektive ostajajo v bistvu tiste, ki so jih več stoletij oblikovali cesarski vrtnarji in arhitekti.

Na obzorju še vedno dominirata zvonik katedrale sv. Štefana in velikansko panoramsko kolo v glavnem mestnem parku Prater.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vienna 🇦🇹 (@vienna_austria)

Dunaj ima veliko različnih muzejev in zgodovinskih hiš.

Med njimi so Albertina z ogromno zbirko grafičnih umetnin, vključno z gravurami Dürerja in Rembrandta; Kunsthistorisches Museum z največjo zbirko del umetnika Bruegla zunaj Nizozemske; Akademija za likovno umetnost, ki hrani vrhunsko habsburško zbirko starih mojstrov, še posebej bogato s flamskim in nizozemskim slikarstvom in še številne druge.

Preberi še: Obožuješ TOFFIFEE? Izvoli recept za čudovito torto (kot nalašč za jesenske dni)

Priporočamo tudi: S tem TRIKOM boš rešila VSE svoje rastline, za katere si mislila, da so že OVENELE