Tašča: Zver ferdamana! Le kdo jo je ustvaril!? (zelo JEZEN zapis naše pripravnice!)

Si tudi ti ena tistih, ki ne vidiš nobene dobre lastnosti v tem, da tašče obstajajo? Tudi tebi tašča greni življenje od prvega dne, ko te je tvoj dragi pripeljal domov, in nikakor ne najdeš načina, kako shajati z njo? Se počutiš, kot da ti je ta ženska uničila oz. ti uničuje življenje? Ja? Okej, ta zapis je zate.

Tašča: Zver ferdamana! Le kdo jo je ustvaril!? (zelo JEZEN zapis naše pripravnice!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2021

Ta zapis je zate predvsem zato, da veš, da v tej situaciji nisi sama, da nas je več, ki se spopadamo z enakim problemom kot ti, in da se zaveš, da problem ni v tebi ter da s teboj ni prav nič narobe.

Ne pravimo zastonj, da so pošasti!

Tašče so znane po tem, da nadzorujejo, obsojajo, kritizirajo in pretiravajo na vsakem koraku. In kot katerakoli druga strupena oseba, je tvoja tašča tvoj dušni parazit, ki je najbolj zadovoljna takrat, ko je tebi težko. Skratka: tvoja beda je njena najljubša hrana.

Da bi zaščitila sebe in svoje ljubljene, moraš sovražnika (beri: taščo) najprej dodobra spoznati. Spodaj najdeš 12 znakov, ki kažejo na to, da imaš opravka s strupeno taščo. Na dnu članka pa ti ponudimo tudi rešitve, kako s to ferdamano zverjo shajati.

12 znakov, ki kažejo na to, da imaš opravka s strupeno taščo:

1. Vedno ima prav, brez izjeme.

Pomeni: nikoli se ne moti. Ona pa že ne. Nikoli ne bo priznala, da se moti in se ne bo opravičila za nič na svetu. Če bi to naredila, bi bilo konec sveta. V njenih očeh si vedno glavni krivec za vse težave, izzive in probleme samo ti in nihče drug.

2. Je zaničljiva.

Večinoma te ignorira in ti sporoča, da zanjo nisi vredna niti pet par. Ves čas ti daje občutek, da nisi dovolj dobra. Ne poslušata te. Lahko te vpraša: "Si lačna," ampak tvojega odgovora na njeno vprašanje ne sliši. Nikoli. Ravno tako se ji tvoji dosežki ne zdijo pomembni in vredni omembe. Pomembne so samo stvari, ki v njenih očeh nekaj veljajo.

3. Jasno ti da vedeti, da te ne mara.

Na tisoč prefinjenih načinov ti sporoča, da nisi dovolj dobra za njenega sina in njeno družino. Nikoli ti tega ne bo povedala v obraz, ampak slednje ti ves čas jasno in glasno sporoča neverbalno. Ne glede na tvojo raven samozavesti, se počutiš uničeno in malce smešno, kadarkoli si v njeni bliži in imaš opravka z njo.

4. Od tebe pričakuje popolno podrejenost.

Slednje vključuje stoodstotno sprejemanje njenega mnenja, verskega prepričanja, kulture, čistilnih in kuharskih navad ter vsega drugega, kar obstaja pod soncem. Vse, kar počne, počne bolje kot ti. To je jasno. In če česarkoli od naštetega ne upoštevaš, si najverjetneje ena velika pokvarjenka, zaradi katere ima vso pravico, da se pritoži nad tabo vsakomur, ki ji pride na proti in jo je pripravljen poslušat.

5. Ne spoštuje tvojih besed, odločitev in osebnega prostora.

V tvoj dom pride nepovabljena in nenapovedana, saj pričakuje, da jo boš vedno sprejela z odprtimi rokami in boš hvaležna, ker te je počastila s svojim obiskom. Z gnusom se ozira, ker tvoj dom po njeno ni dovolj čist in tvoji otroci (če jih imaš) so povsem nevzgojeni.

6. Prvovrstna je v igranju čustvenih igric.

Njena ozka miselnost se velikokrat posluži "tihe maše", vlivanja občutka krivde in ostalih manipulativnih prijemov. Če se tvoj partner slučajno ne postavi na njeno stran, se bo tudi do njega vedla ukazovalno in zaničevalno. Hkrati pa bo svojo "ljubezen" izkazala do drugih svojih otrok in njihovih partnerjev.

7. Obožuje občinstvo in vedno zelo skrbno izpelje svoje nastope.

V javnosti se bo izkazala za očarljivo, kulturno žensko, ki se nesebično zavzema za zadovoljstvo vseh članov svoje družine. Velika možnost obstaja, da je v svoji družbi znana celo kot velika človekoljubka. Večino ljudi prepriča. Tudi tvojo zlato mami. Lahko se zgodi, da niti tvoja mami ne razume, kakšno govedo je v resnici ta "imenitna dama". Ampak veš, kaj … Na tem mestu upoštevaj sledeč nasvet: Drugim ne pojasnjuj, da se motijo o njej. Ti poznaš resnico in samo to šteje.

8. Ne poznaš večje sebičnice in narcisoidne ženske.

Kot vsak narcis, tudi ona na svoje otroke ne gleda kot na posameznike, temveč kot na podaljške same sebe. (Ja, ob tem zavedanju sem tudi jaz sama pri sebi dejala na ves glas: "O. Moj. Bog.") Vse, kar počnejo, se odraža na njej, zato se bo zelo potrudila, da popravi kakršnokoli odstopanje, ki ni v skladu z njenimi merili. V ta koš spadajo tudi tisti, s katerimi se njeni otroci poročijo. Torej, ti. Brez skrbi, nikoli ne bo opustila poskusov uničenja tvojega zakona. Pa saj to si verjetno že opazila!

9. Maščevalna je, hudobna, zamerljiva in kaznovalna.

Če se bo počutila ogroženo, bo našla tisoč in en način, da boš trpela. V tem primeru se raje kar vnaprej pripravi na vse vrste njenih manipulacij. Svojo naklonjenost bo obrnila stran od tebe. Jasno. Do vseh ostalih bo še bolj ljubeča, kot bi bila sicer, samo da boš ti čim bolj trpela.

10. Odkrito ti kaže vse svoje negativne plati, ki jih sicer pred drugimi skrbno skriva.

Ugotovila si, da ima tvoja tašča dve plati: ugledno, ki jo kaže prijateljem in družini, ter negativno, kritično, strupeno plat, ki jo prihrani samo zate. In ko to komu poveš, ta misli, da se ti je zmešalo, da si nora, ker se pritožuješ nad tako "prijetno damo".

11. Obnaša se, kot da ji je mar (a vse to je samo igra).

Obstajajo momenti, ko je do tebe prijazna (običajno po tem, ko narediš kaj, kar ona odobrava). Morda se potrudi in ti prinese lepo darilo za rojstni dan, podpre tvoje mnenje ali te pohvali (no, ali pa se zgolj vzdrži vseh žaljivk, ki jih sicer premore). Na tej točki se ti bo morda zazdelo, da te je začela sprejemati, a naj te situacija nikar ne zavede. Saj veš, kako pravijo: volk dlako menja, narave pa nikoli.

12. Samo čaka, da se ji ukloniš.

Tudi če se kdaj lepše vede do tebe in se ti bi morda zdelo, da se odnos med vama izboljšuje … Ne pusti se ji zmesti. Nikar. Kar na enkrat in od nikoder ti bo spet zarila svoj oster nož v hrbet. Enostavno sprejmi, da te nikoli ne bo imela za svojo in da z njo pač ne moreš imeti nobenega odnosa. Kar, mimogrede, ni nujno slabo.

Okej, zdaj, ko smo ugotovili in potrdili, da imaš opravka s strupeno taščo, pa poglejmo še, kako z njo ravnati in shajati. V nadaljevanju najdeš 10 nasvetov, kako se spopadati s strupeno taščo.

10 nasvetov, kako se spopadati s strupeno taščo:

1. Razmisli, zakaj se tako obnaša do tebe.

Ko se boš zavedela, zakaj deluje, kot deluje, boš lažje reagirala (ali pa tudi ne) na njene brezvezne opazke.

2. Izogni se kakršnimkoli konfliktom z njo.

Ne dovoli, da te njeno čustveno manipuliranje zmede. Vadi tehnike obvladovanja konfliktov in nikar ter nikoli sami sebi ne dovoli znoreti pred njo. S tem bi ji dala jasno vedeti, da ima vso moč nad tabo.

3. Ne pozabi, da negativna čustva poslabšajo vsako situacijo, zato se jih nauči brzdati.

V vsakem trenutku se zavedaj, da njen negativen odnos nima nobene veze s tabo. Če se konfliktu ni mogoče izogniti, se odzovi iskreno in mirno. Nikoli ne bodi nesramna in se vedno izražaj jasno ter nevtralno glede svojih občutkov.

4. Prepoznaj sprožilce konfliktov in se jim izogni v velikem loku.

Ti si tista oseba, ki v tej situaciji razume širšo sliko, zato to svojo lastnost in perspektivo uporabi v svojo korist. Če se v njeni hiši ne počutiš prijetno, tja ne zahajaj pogosto. Če se ob praznikih vede nenavadno in ti otežuje življenje, pripravi načrt pobega. Zakaj bi čas in lepe trenutke zapravljala za ljudi, ki tega niso vredni?

5. Iskreno postavi svoje meje.

Ali lahko prihaja nenapovedano na obisk? Ji boš dovolila, da narekuje, kako naj vzgajaš svoje otroke? Odloči se, kje boš potegnila črto in jasno stoj za njo.

6. Postavi se zase.

Ko opaziš, da vnovič načenja svoje mahinacije, ne reagiraj čustveno ali obrambno, preprosto se postavi zase. Reci: "Očitno imate precej jasno mnenje glede [vstavi predmet debate na to mesto], a jaz se v zvezi s to zadevo počutim prav drugače" ali "Vesela sem, da je tole delovalo pri vas, vendar jaz [vstavi predmet debate na to mesto] raje uredim po svoje".

7. Poišči pomoč in uteho pri svojem partnerju.

Delovati morata kot dobra, uigrana ekipa, zato ga prosi, da se postavi zate in svoji materi razloži tvojo vlogo v družini ter jo prosi, da se prilagodi novi strukturi družinske hierarhije.

8. Vztrajaj pri tem, da se vam ni potrebno udeležiti vsake pasje procesije, ki jo organizira ta strašni zmaj.

Naj tvoj partner nadaljuje z odnosom s svojo materjo, vendar tebi pri temu ni potrebno ves čas sodelovati. Kakšno olajšanje je, ko se tega zaveš, kajne?

9. Ne pozabi: zver bo vedno ostala zver.

Četudi pravljice pravijo drugače ... Ne trudi se izboljšati nečesa, česar se ne da izboljšati. V določenem trenutku si pač moraš priznati, da si naredila vse, da bi vajin odnos bil dober, a na nekatere stvari enostavno nimaš vpliva.

10. In še zadnja stvar, ki si jo zapiši na list papirja in ga spravi nekam, kjer ga boš imela vedno ob sebi.

Ne dovoli, da te njen strup uniči. Če se boš večno osredotočala na njeno negativnost, bo tvoje lepo življenje steklo mimo tebe.

V tem trenutku se odloči in njeno negativnost in zafrustriranost vrži čez ramo. Ne dovoli, da ti ženska, ki res ni vredna tvojega časa, truda in energije uniči še kakšen trenutek življenja. Namesto da se osredotočaš nanjo, se od tega momenta dalje osredotočaj samo nase. In še enkrat: nase. No, pa seveda na odnos s partnerjem. Pa srečno!

Po tem članku prevedla priredila Ana Murn
Fotografije: profiemdia