TAKO boš pravilno skuhala kavo (+ triki iz uredništva)

Praviš, da znaš skuhati kavo? Ta članek bi te utegnil prepričati v nasprotno. 

TAKO boš pravilno skuhala kavo (+ triki iz uredništva) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2021 | Promocijsko sporočilo

Še tako zagrete kofetarice (mimogrede, v Cosmo uredništvu nas je kar nekaj) smo bile presenečene nad številnimi načini priprave in razlikami med kavnimi zrni. 

Si vedela, da za pripravo kave - poleg turške, ki jo mnogi obožujejo - obstajajo tudi srbski, grški in italijanski način?

Nekaj, kar marsikdo ne ve pa je, da je zelo pomembno, da voda ne zavre. Če kavo damo v vrelo vodo, se iz nje namreč sprostita dve kemikaliji, ki povečujeta raven horesterola v krvi in tako povečata nevarnost za bolezen srca.

Ojoj, si to počela tudi ti? Tudi me, ampak tukaj se umetnost kuhanja kave šele začenja!

Vse ljubiteljice kave (in tiste, ki ste v tujini rade spoznavale različne kavarne in njihove okuse), boste navdušene nad dejstvom, da lahko v prefinjenem okusu kave Costa sedaj uživamo tudi v Sloveniji.

Legendarna kava, Costa Coffe, ki sta jo leta 1971 v Londonu ustanovila brata Sergio in Bruno Costa, priseljenca iz Italije, danes posluje na 31 mednarodnih trgih. Ima več kot 2.700 kavarn v Združenem kraljestvu in na Irskem ter 1.200 kavarn po vsem svetu, kar jo uvršča med najhitreje rastočo verigo kavarn v Združenem kraljestvu in na Irskem.

Priprava kave v džezvi (bakreni, litoželezni) je najbolj poznan način priprav kave v našem prostoru. Napitek je aromatičen, polnega okusa, ki pa je odvisen od priprave.

Da pa je ta okus še boljši, okusnejši in bolj prefinjen, pa je pomembna tudi izbira kavnih zrn. Ker ni vsako zrno dovolj dobro, sta brata Costa preizkusila kar 112 mešanic preden sta se odločila za tisto, ki si zasluži postati Signature Blend, legendarna mešanica srednje pražene kave nežnega okusa, po kateri so postali prepoznavni.

Danes je manj kot 5 % vseh kavnih zrn na svetu dovolj dobrih za Costa Coffee. Vsa zrna se pražijo počasi, da ohranijo čim več naravnih olj, zaradi česar ima kava bolj nežen in bogat okus.

Če še ne poznaš Costa Coffee, naj te navdušijo naslednji okusi:

  • Signature Blend Dark je intenzivna temno pražena kava z rahlo aromo karamele, ki se odlično prileže z mlekom. V kolikor jo boš pila črno, pa boš začutila tudi okus praženih oreškov in čokolade.
  • Brigh Blend je sproščena mešanica srednje pražene kave, proizvedena iz 100% južnoameriških zrn Arabice. Navdušuje s sladkostjo, ki prebudi čute, bogat okus čokolade pa dopolnjujejo kiselkaste note agrumov in sladka karamela.
  • Colombian Single Origin je eksotična mešanica srednje pražene kave, ki prihaja iz kolumbijskih gorskih podnožij in se ponaša z bogatim okusom, ki spominja na karamelo.
  • Decaf Blend je brezkofeinska kava, ki pri okusu ne sklepa kompromisov. Zaradi nežnega praženja je obdržala svoje lastnosti, njen okus pa te bo spomnil na čajno pecivo.

Spoznaj najljubše načine priprave našega uredništva ...

TURŠKI NAČIN

Za eno skodelico odmerimo 77ml hladne vode in stehtamo 7g kave.

Vodo in kavo damo v džezvo in jo postavimo na grelno telo (indukcija, plinski gorilnik, električna plošča), nato pa pričnemo s fazo segrevanja. Kave med postopkom ne mešamo, saj se sama združi z vodo. Ko se vsebina začne dvigovati, džezvo odstranimo, kavo pa prelijemo v skodelico in počakamo 30s.

Sladkor po želji dodamo na začetku ali na koncu pred vlivanjem v skodelico.

SRBSKI NAČIN

Eno skodelico vode, v kateri bomo postregli kavo, prelijemo v džezvo. Vodo segrevamo. Ko opazimo, da se iz dna začnejo dvigovati majhni mehurčki, džezvo odstavimo, dodamo dve zvrhani čajni žlički kave in pomešamo.

Po želji lahko džezvo ponovno postavimo na grelno telo, da se vsebina rahlo dvigne. Prelijemo v skodelico in počakamo 30s. Sladkor po želji dodamo na začetku ali na koncu pred vlivanjem v skodelico.

Obstaja tudi postopek, kjer se sladkor segreje v džezvi do karamelizacije, nato se doda kava. Ko kava zadiši, se jo prelije z toplo vodo.

GRŠKI NAČIN

Grki imajo različna poimenovanja glede na količino sladkorja in kave.

SKETOS - Brez sladkorja: Samo kava brez sladkorja
VARIS - Močna: 2-3 zvrhane žličke kave z 1 žličko sladkorja
ELAFRIS - Lahka: 1/2-1 žlička kave + 1 žlička sladkorja
GLYKOS - Sladka: 1 žlička kave + 2 žlički sladkorja
VARIGLYKOS - Močna in sladka: 3 žličke kave + 3 žličke sladkorja
NE KE OHI - JA in NE: 1 žlička kave + 1/2 žlička sladkorja


Eno skodelico vode, v kateri bomo postregli kavo, prelijemo v džezvo, dodamo željeno količino kave in sladkorja, ter jo postavimo na grelno telo. Ko se vsebina dvigne, odstavimo in jo prelijemo v skodelico.

ITALIJANSKI NAČIN

Italijani so poznani po espressu (pazi, da ne boš rekla ekspreso). Za pripravo tega napitka potrebuješ:

  • Kavni aparat, ki proizvede pritisk 9 bar-ov in temperaturo vode okoli 90°C.
  • Mlinček mora imeti ostre nože, nastavljeno fino mletje kavnih zrn, zaželjeno pa je tudi sprotno mletje kave za vsako skodelico posebej.
  • Kava iz najboljših zrn (priporočamo Costa Coffee)

Espresso je napitek, pri katerem voda s temperaturo okoli 90°C in pritiskom 9 barov pronica skozi minimalno 7g mlete kave in v 20s-25s dobimo 20ml - 30ml napitka. Seveda je veliko odvisno od tega, kakšno sorto kave kuhamo, kakšno je razmerje mešanice, kakšno je praženje, a nekaj je jasno ...

Za odlično kavo potrebuješ odlična kavna zrna, zato za več informacij o Costa Coffe klikni TUKAJ.