Svetovna premiera filma Orkestar

Tudi letos bo zadnji teden v juliju sarajevski filmski festival opravičil sloves enega od največjih in najvplivnejših filmskih festivalov v jugovzhodni Evropi.

24. 6. 2011

Gostil bo številne znane goste in odličen filmski program.

Častni gost letošnjega festivala bo priznani nemški režiser Wim Wenders, festival bo odprl najnovejši celovečerec finskega scenarista in režiserja Akija Kaurismäkija LE HAVRE, predsednik žirije pa bo Ari Folman, režiser z zlatim globusom nagrajenega filma Waltz with bashir.

V okviru programa Open Air pa bo prikazan tudi dolgo pričakovani film Orkestar, ki je nastal pod režisersko taktirko Pjera Žalice, in sicer o 25-letni karieri Saše Lošića in njegove sarajevske skupine
Plavi orkestar. Film predstavlja dokument nekega časa in neke generacije, ki je preživela spremembo sistema vrednot, a pri tem ostala zvesta sama sebi.

Gre za film o optimizmu, moči in neuničljivosti talenta, prijateljstva in glasbe. V filmu sodeluje ogromno oseb, ki so pomembno zaznamovale naš čas in kontekst filma, med katerimi so številni glasbeniki, umetniki, novinarji, politiki, kot priče nekega časa, pa tudi številni neznani ljudje, ki najbolje orišejo čustveno stran filma. Scenarij je napisal režiser Pjer Žalica, koavtor projekta pa je Saša Lošić.

Film je posnet v Ljubljani, Sarajevu, Beogradu in v nekaterih drugih evropskih mestih.