Stvari, zaradi katerih se ženske ne opravičujemo

Opravljanje, ogledovanje izložb, ogromne torbice, v katerih je vse, vendar ničesar ne najdemo, skrita želja po lepotnem posegu, vse to so tipične ženske lastnosti. A ne takšne, zaradi kakršnih bi se morale počutiti krive, se zanje opravičevati ali jih kakor koli komur koli pojasnjevati!

27. 2. 2003

Ste kdaj opazile, da imajo moški prav nenavadno sposobnost, s pomočjo katere vsako, še tako čudaško stvar, ki jo počnejo, spreobrnejo v nekaj povsem normalnega? Na kar so nato še celo ponosni? Ste ga kdaj zalotile pri pitju mleka iz embalaž, oslovskem riganju po kosilu, ali skrivni uporabi vaše kozmetike ter pripomočkov? Se vam je vaš dragi zaradi katerega od naštetih primerov morda opravičil?

Mu je bilo vsaj nerodno, ko ste ga opozorile, da se to ne počne? Seveda ne! Samozavestno vas je zavrnil, navrgel kakšno šalo ali neumnost, da ste zavile z očmi in si mislile: ‘Ah, ti moški!’ Glede posebnosti svojega ‘čudaškega’ spola jim ni niti malo nerodno. Le zakaj bi bilo nerodno nam? Zakaj bi me morale skrivati ženske lastnosti in dejanja, ki jih moški pogosto ne razumejo ali vsaj ne poskušajo razumeti? Saj veste, o čem govorim, kajne?

O nasprotujočih si, izključno ženskih zadevah, ki jih ponavadi poskušamo prikriti pred nasprotnim spolom. Se jih celo sramujemo, ali pa nam je nerodno, ko nas zalotijo. Hej, res smo zapletena bitja! Prav zato pa smo se sposobne prebiti med vodilne menedžerke, političarke, odvetnice, hkrati pa se v prostem času ure dolgo smejati neumnostim, v lokalih pa družno odhajati v toaletne prostore.

To, drage moje dame, nas dela fantastične, in to vedo tudi moški! In če želimo, svoje čudaške navade lahko tudi čisto razumsko razložimo. In ker jih lahko razložimo, nismo tako zelo nenavadne in polne nasprotij, kot je videti na prvi pogled! Če potrebujete razlago, si preberite tokratni Cosmov seznam. In ne pozabite ga pokazati tudi njemu, odslej mu bo vsaj nekaj o vas malce jasnejše. In še napotek: nikoli, res nikoli, se za navedene ženske stvari ne opravičujte pred pripadniki moškega spola.

Ure v kopalnici

Dolgi trenutki blagodejnih toplih curkov, ki polzijo po napol prebujenem telesu, in natančno ličenje ter urejanje pričeske so verjetno edini čas v dnevu, ki ga zares lahko preživite le same s sabo. Zato se sprostite in uživajte v takšnem začetku novega delovnega dne. In ko se počutite lepe in zadovoljne same s sabo, ste pravo olajšanje tudi za svet okoli sebe.

Plastična kirurgija

Nihče vam ne more preprečiti, da se ne bi spraševale, kako bi bile videti, če bi vam lepotni strokovnjak vsadil nekaj številk večje prsne vložke ali izsesal odvečno maščobo na bokih in stegnih. Četudi vam je jasno, da zaradi teh stvari nikoli ne boste šle pod nož.

Ogledovanje izložb

Ste čisto brez ficka, pa si vseeno ne morete pomagati, da ne bi popoldneva preživele v ogledovanju vseh tistih krasnih izložb z najbolj seksi in čudovitimi oblačili, ki bi še iz grdega račka naredila princesko … In ne zapravite niti tolarja! Patetično? Ne, genialno! Lastnost, vredna občudovanja. Seveda boste ob prvi plači ali štipendiji takoj zapravile polovico vsote za nakup vseh ogledanih stvari.

Nerazložljiva vez z mobilcem

Med klepetom s prijateljico vsaj desetkrat preverite, ali vas na tajnici čaka kakšno srčkano sporočilo, pošljete petnajst kratkih sporočil in jih prejmete vsaj pol toliko. Jo dolgočasite? Seveda ne, ona počne isto. Sodobna dekleta vendar morajo ostati povezana v tem kaotičnem svetu!

Ogledovanje drugih žensk

V bioloških terminih je povsem naravno, da si ogledamo konkurenco. V podjetniškem izrazoslovju pa se primerjamo z najboljšimi!

Kupovanje premajhnih čevljev

Večini moških povsem nerazložljivo dejstvo. Zakaj le, če pa imamo na zalogi kopico povsem razumljivih odgovorov? Bili so fantastični, poleg tega še na razprodaji! Razumska razlaga? Če mi ne bo treba v njih prehoditi kilometrov, jih lahko celo nosim. Mogoče pa bodo prav prijateljici. Ali pa jih bo nekega dne nosila moja hčerka, kdo ve. Najslabši možni izgovor je, da varčujemo in mislimo na druge. No ja, bodimo realne: Carrie Bradshaw bi postala zelena od zavisti!

Pribor za preživetje

Se nahaja v naših torbicah. Na primer: dodatne baterije za fotoaparat, prva pomoč, šivalni pribor, sponke za lase, pribor za urejanje nohtov, mini tange, kapljice za oči, aspirin, zamaški za ušesa, preliv za solato, barvica za oči in usta, in še bi se kaj našlo. Jasno, da za takšno torbico potrebuješ voziček. Toda že mama je govorila: ‘Nikoli ne veš …’

Kraljevski tretmaji

Obisk maserke, kozmetičarke, pedikerke, solarija in savne v enem popoldnevu. Marsikomu se to zdi sebično pretiravanje in razmetavanje denarja. Toda dokazano je, da skrb zase vzbuja pozitivna čustva, ta pa izboljšujejo imunski sistem, spodbujajo prebavo in pomirjajo stres. Po naštetem se torej počutite dobro, videti ste bolje, vrh vsega pa krepite svoje zdravje. “Dragi, se boš še kdaj pritoževal nad mojim ‘sebičnim’ razvajanjem?”

Kraja njegove

T-majice Rade bi spale odete v njo in ga tako duhale vso noč … Ne skrbite, tudi on bo slej ko prej izmaknil vaše ponošene spodnjice.

Družno na toaleto Zakaj?

Ker nikoli ne moreš zagotovo vedeti, kdaj boš potrebovala pomoč: toaletni papir iz sosednjega stranišča ali žvečilni gumi za boljši dah. Poleg tega je postavanje v neskončno dolgi vrsti s prijateljico precej bolj prijetno, kot če se same znajdete ob neznanki, ki se ravno vam pritožuje, zakaj ne morejo razširiti toaletnih prostorov. Poleg tega je prijateljica idealna straža, ko smuknete na moško stranišče.

Razlaganje o čustvih

Veste, da se morate izpovedati o tem, kaj čutite, tudi če se ves svet podre okoli vas. Hvala bogu, sicer bi bil svet res brez barv!

Znate pokazati …

svojo dobro stran na fotografijah. Ob poziranju pred fotografskim aparatom glavo dvignete ravno toliko, da se ne vidi vaš podbradek, poleg tega ste najbolje videti iz polprofila, in poznate majhen trik fotomodelov, ki zahteva pogled čez kamero namesto v kamero. Vse to nam prihrani trenutke slabe volje ob pregledovanju fotografij.

Branje knjig za osebnostno rast

Nihče ni popoln, a vseeno želimo postati boljše osebe. Poleg tega na svet ne pridemo z vsemi odgovori na zapletena življenjska vprašanja. Zato se nimamo česa sramovati, če se odločimo odgovore poiskati v knjigah.

Zadnji pogled v ogledalo

Preden se odpravimo skozi vrata. Kdo ve, morda se je izmuznil kakšen las iz strogo polakirane pričeske, mogoče se je razmazala maskara ali izbrisala šminka!

Mala črna knjižica

Že res, da v njej hranite telefonske številke moških, s katerimi nikakor ne bi preživele skupnega življenja na dolgi rok. So pa fantastični spremljevalci na zabave, družabniki v diskoteki in, bodimo realne, tudi v postelji za kakšno noč. Zato knjižice ne morete zavreči kar tako. Sicer pa tudi vaš moški ne bo zavrgel starih številk Playboya, ki so mu krajšale najstniške urice!

Hvalospevi o partnerju

Z njimi ponavadi obremenjujemo prijateljice. Čeprav zavijajo z očmi in se hihitajo, morajo slišati tudi svetlo stran vašega sicer ošabnega, napornega, tečnega in sebičnega fanta!

Zapiski

Moški mislijo: ‘Če si ne zapomnim, potem gotovo ni pomembno!’ Pri nas pa je malo drugače, zapišemo si vsako malenkost, tudi trivialne stvari, kot so ‘operi perilo’ in ‘odnesi smeti’. Zakaj ne? Sicer se na opravilo spomnimo, ko nam zmanjka oblačil, ali ko zagledamo smetnjak! Na ta način se lahko v življenju posvetimo bolj produktivnim in koristnim stvarem, kot so poležavanje v kopeli, ogled filmov Brada Pitta ter dolgo ljubljenje ob jagodah in šampanjcu.

Sama na ogled romantičnega filma

Tema je, vsi strmijo v platno, ve pa se lahko mirno razjočete nad tragično usodo glavne junakinje, saj tako ali tako veste, da bo sledil srečen konec, katarza, ob kateri se boste na koncu še pošteno nasmejale. Ko bi bil pri ogledu filmov vsaj tako uvideven tudi vaš partner, ki na vsak način vztraja, da si morate z njim ogledati najnovejše dosežke ameriških akcijskih filmov!

“Ničesar nimam obleči!”

Pogled v omaro, ko želimo biti najlepše, najbolj zapeljive in najbolj elegantne, nas vedno znova močno razočara. Edina rešitev: takojšeni pohod po tgovinah in butikih!

Opravljanje

Bodimo iskrene, tudi to počnemo. Sicer pa je opravljanje koristno tudi za naše zdravje. Raziskave sociološkega centra v Veliki Britaniji so pokazale, da je opravljanje pri ljudeh podobno negovanju pri opicah. Gre za obliko socialne vezi, s katero zmanjšujemo stres, krepimo imunski sistem in stimuliramo sproščanje endorfinov. Študija je med drugim pokazala, da moški opravljajo ravno toliko kot ženske.

Klicarjenje mame

Kadar nam je v življenju težko. Edina oseba, ki vas ne bo oštevala v neskončnost in delala neumnih pridig, ko to ni potrebno. Za to je poskrbela že prej. V ključnih trenutkih le nastavi ramo, na katero se lahko zjočemo.

Odkrito posmehovanje …

prijateljici, ki se drži stroge diete in telovadnega režima. Hkrati pa bi dale vse, da bi imele vsaj polovico njene moči ali da bi izvedele skrivnost uspeha. (‘Daj, zaupaj mi, no, je res, da si na hrano vsuješ tabasko, da je ne poješ preveč?’)

Spanje ob prižgani luči

Kadar je naš dragi odsoten. Brez komentarja.

Polna toaletna omarica

Se sprašujete, zakaj vam zmanjkuje prostora? Na poličkah stoji pet pršil za lase, nekaj deset izdelkov za nego telesa, pet napol porabljenih krem, tona šmink, barvic in lakov za nohte, odstranjevalci ličil, maske za obraz, noge, telo, lase; neskončno število nikoli uporabljenih testerjev parfumov, pudrov in podobne navlake. Lahko kaj pogrešate? Nikakor! Omarica je tako rekoč popolna.

Občutek krivde

Kadar ste ubile pajka ali drug mrčes. Toda – če bi to storil nekdo drug namesto vas, tega zoprnega občutka ne bi bilo!

Veliko vprašanj

Radovednost je znak inteligence, ne nevednosti. Če ostanete tiho, kadar ne veste, o čem teče pogovor, je enako narobe, kot če se pretvarjate, da vse veste.

Ples s prijateljico

Ni nič napačnega. Malo je tipov, ki obvladajo sodobne plesne ritme in so hkrati dovolj sproščeni, da se spustijo v plesno avanturo. Kadar se hočete znoreti na plesišču, res ne potrebujete sramežljivega hloda ob sebi. Izbira se torej ponuja kar sama od sebe, kajne?!

Navade, ki segajo čez mejo dobrega okusa

Ženstvenost je eno, pretiravanje pa nekaj povsem drugega. Na dame meče slabo luč!

1. Številni šali in čipke okoli vas delujejo kot kič. Zapiha veter, napnejo se jadra, in odneslo vas bo!

2. Na prvem pomembnem zmenku si za mizo nanašate šminko ali puder. Ne mislite, da je to seksi!

3. Zadržano naročite le solato, potem pa pojeste polovico vse hrane s sosednjega krožnika.

4. Na zmenek pridete v prisrčnih, toda premajhnih čeveljcih, nato pa se ves čas pritožujete, da vas žulijo.

5. Pošiljanje partnerja v drogerijo, da vam prinese tampone ali vložke.

6. Z nežnim glasom Scarlett O’ Hare potožite, da res ne morete po dežju brez dežnika.

7. Pobesnite, če vam partner ne pridrži vrat pri vhodu v restavracijo.

8. Kritizirate narastek naravnih las pri prijateljici. Kot da se vam to nikoli ne zgodi!

Andrea Rozina

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri