Tudi ti oprano perilo večkrat pustiš čakati v stroju? Preberi, kaj ima o tem povedati strokovnjakinja

Čakaj, kako prosim?!? 🤯

Tudi ti oprano perilo večkrat pustiš čakati v stroju? Preberi, kaj ima o tem povedati strokovnjakinja (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2022

Mnogi od nas smo krivi tega, da oblačila vržemo v pralni stroj in pozabimo nanje ter odložimo najhujši del – da jih damo sušit.

Izkazalo pa se je, da bi lahko bila ta običajna navada hujša, kot smo mislili in bi lahko povzročila večje težave kot neprijeten vonj po vlagi.

Terry Fisher, strokovnjak za čiščenje, za Mirror pojasnjuje, da lahko oblačila, če ostanejo v pralnem stroju več kot 30 minut po koncu cikla, postanejo gojišče za neprijetne bakterije.

"Eden najpomembnejših delov ohranjanja čistega in urejenega gospodinjstva je redno pranje oblačil. Toda mokro perilo, ki ostane v pralnem stroju le 30 minut po koncu cikla, lahko povzroči razmnoževanje bakterij," je razkril.

Njegovo opozorilo prihaja po tem, ko je študija pokazala, da se več kot 340 različnih bakterij redno nahaja na kar 30 gospodinjskih predmetih, pri čemer je gobica za posodo imenovana za najbolj onesnaženo, sledi pa ji držalo za zobno ščetko.

Kuhinjska korita, sklede za hišne ljubljenčke in držala za kavo so prav tako uvrščeni med pet najboljših gospodinjskih predmetov, ki hranijo peščico bakterij.

Vse bakterije niso škodljive za telo, nekatere pa lahko prispevajo k boleznim, kot so prehladi, okužbe grla in vročina.

"Večina nas rada misli, da so naše hiše lepe in čiste ter da se dobro znebimo mikrobov. Toda resnica je, da je nemogoče popolnoma znebiti naših domov bakterij in da so tudi najbolj neverjetne vsakdanje stvari gojišče za bakterije."

"Medtem ko so običajna opravila čiščenja, kot so brisanje tal, čiščenje prh in redno brisanje površin, precej očitna, lahko predmete, ki se uporabljajo vsak dan in morda niso bili razkuženi več mesecev ali celo let, pozabimo in postanejo gojišče bakterij,"je pojasnil Terry.

"Gospodinjske predmete, kot so daljinski upravljalniki, solnice in poprovniki ter kljuke na vratih, uporabljamo večkrat na dan in običajno jih ne pomislimo, da bi jih redno razkuževali."

Pretresljivo, kajne?!

Preberi še: "Štiri leta sem živela brez ogrevanja in to je TRIK, s katerim te ponoči nikoli ne bo zeblo!"

Priporočamo tudiDOM: To je skrivnost ljudi, pri katerih vednooooo noro lepo diši (zdaj bo tudi pri tebi doma tako!)