Striptiz za umrle duše

V nekaterih deželah je slovo od mrtvega vse prej kot žalosten dogodek, odet v molk in črnino. Antropolog Mark L. Moskowitz  je v svojem novem dokumentarcu, 'Dancing for the Dead: Funeral Strippers in Taiwan', predstavil enega najbolj živahnih in nenavadnih pogrebnih običajev, ki ga prakticirajo v Tajvanu.

15. 7. 2011

Poglej, kaj so si omislili, da bi si olajšali žalost ob izgubi bližnjega.

Pogrebna slovesnost s striptizetami

Če boš potovala po Tajvanu in naletel na glasno procesijo s striptizetami, ki plešejo na osvetljeni prikolici tovornjaka, bo pogreb verjetno zadnje na kar boš pomislila. A čisto možno bi bilo, da gre ravno za to.

V Tajvanu slovo od pokojnega namreč vključuje nenavaden običaj: procesiji žalujočih sledi tovornjak z okrašeno in razsvetljeno prikolico, predelano v mobilni oder, na katerem se v vročih ritmih zvijajo še bolj vroče plesalke. V čast umrlemu in vsem, ki ga pospremijo na zadnji poti, plesalke uprizorijo pravi šov s plesom ob drogu, striptizom in petjem, najbolj razgrete pa celo skočijo z odra med ljudi in mimogrede komu zaplešejo v naročju. Običaj, ki se mnogim zdi škandalozen in moralno sporen, drugim pa koristen korak na poti žalovanja, se oblasti trudijo izkoreniniti. A kot lahko vidimo v Moskowitzevem filmu jim to ne uspeva najbolje. Zaenkrat jim je to uspelo le v Taipeiu in nekaterih drugih večjih mestih, od koder se je običaj zdaj preselil na podeželska območja.

Od kod izvira nenavaden običaj?

Pogrebni striptiz naj bi se rodil pred približno 25 leti, ko je tajvanska mafija, ki je vodila večino nočnih klubov v državi, v svoje upravljanje prevzela tudi velik del pogrebnih storitev. Nadvse podjetne vodilne glave mafije so se domislile načina, kako bi lahko združile obe dejavnosti in povečale svoje prihodke.

Tako so vsakemu, ki je pri njih naročil pogreb, ponudili še striptizeto po znižani ceni. Tajvanci, ki verjamejo, da se spoštovanje do umrlega kaže v številu ljudi, ki ga pospremijo na zadnjo pot, naj bi akcijo kmalu pozdravili in se navadili na storitev, ki je znala še kako povečati obisk na pogrebu. Poleg tega naj bi ples striptizet umrlemu ponudil še zadnji posvetni užitek in ga v dobri volji in pozitivnem vzdušju pospremil na drugi svet. Bolj religiozne razlage pravijo, da gre za nekakšno darilo bogovom ali dušam umrlim, ki so že v času življenja oboževali ženske in zabavo. Verjetno pa je običaj postal tako priljubljen preprosto zato, ker je predstavljal edini način zabave, ki so si ga revne podeželske skupnosti lahko privoščile.

Če bi rada spoznavala bolj ali manj nenavadne običaje različnih dežel po svetu, si svoje potovanje, počitnice ali samo namestitev poišči s pomočjo iskalnika Gohq.com, ki na enem mestu združuje in primerja vse pomembnejše turistične agencije, organizatorje potovanj in ponudnike namestitev.