Sterilizacija in kastracija mačke - da ali ne?

V povprečju ima mačka od enega do osem mladičev na leglo in okoli dva do tri legla na leto. Med njenim produktivnim življenjskim obdobjem lahko mačka torej skoti več kot 100 mladih muck.

Ljubki, ni kaj ;) Zdaj pa si predstavljaj, da jih je več deset tisoč, vsi pa prepuščeni ulici, prometni cesti in na milost in nemilost nekaterim ljudem brez vesti. (foto: shutterstock) shutterstock
29. 12. 2011

Zanimiva dejstva:

  • Leta 1952 je neka mačka v Teksasu, ime ji je bilo Dusty, postavila svetovni rekord in v svojem življenju skotila več kot 420 mačk.
  • Največje znano leglo je skotila perzijska mačka po imenu Bluebell, ki je skotila kar 14 mladičev!
  • En sam par mačk in njuni mladiči lahko skotijo kar okoli 420.000 mladičkov v samo 7 letih.

Se ti zdi veliko? Ni problema, če so vsi tako srčkani kot tile zgoraj na sliki ;)

Žal pa za vse bolj številčno populacijo mačk, še posebno v urbanem okolju, zmanjkuje dobrih in skrbnih lastnikov zanje, kar posledično pomeni, da na ulicah ostaja vse več zapuščenih mladičev, ki zrastejo v zanemarjene in neredko trpinčene prostoživeče živali.

Ena od rešitev te pereče problematike je seveda sterilizacija oz. kastracija mačk. Žal pa so med ljudmi še vedno razširjene številne zmote na račun tega posega.

Zelo pogosto mit, ki ljudi odvrača od tega, da bi svojo mačko sterilizirali (pa čeprav iz leta v leto težje najdejo nove lastnike za vedno nov in nov mačji zarod) je:

  • "Mačko bom tako prikrajšala za užitek v seksu!"

Užitek?

Vsi, ki mislite, da je parjenje mačk mačkam v kakšen poseben užitek, priporočamo ogled spodnjega posnetka (za tiste brez potrpljenja: preskočite na cca. 2 minuto videa) ...

 

Na naslednji povezavi si preberite še več o naših zmotah o čustvovanju mačk!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri