Ste se kdaj vprašale, kdo je v resnici prava cosmopolitanka?

Vsaka cosmopolitanka premore koktejl lastnosti, ki neustavljivo privlači ljudi, da so radi v njeni bližini. Berite naprej in se prepoznajte v spodaj navedenih kazalcih, ki kažejo, da ste enkratna ženska, ki zna živeti.

26. 2. 2004

Kaj je pomembno, da ste iskriva, seksi in neodvisna bejba, ki uteleša slogan prave cosmopolitanke? Odnos, seveda. Do sebe in do sveta. To pomeni, da sledite filozofiji neustrašne in zabavne mlade ženske, ki je pogumna in iznajdljiva ne le v postelji, ampak tudi na svojem delovnem mestu. Če se sprašujete, ali premorete osvežujočo mešanico spontanosti, suverenosti in poguma, berite naprej.

Znate živeti sami.

Niste eni od tistih, ki se zaprejo pred celim svetom in pestujejo svojo žalost, ampak znate živeti tudi potem, ko se s fantom razideta. Dobro se počutite, če greste sami na zabavo ali na prijateljičino poroko (Kje pa naj drugače srečate nevezane osebke?). In ko vas vprašajo: “Ali imaš fanta?” ne zavijate z očmi, rekoč: “Ne, že šest mesecev me ni nihče poljubil,” ali: “Ali mi lahko predstaviš koga, kogarkoli …” Seveda si želite, da bi srečali pravo osebo zase, vendar vaša sreča ni odvisna od tega.

Vaš album je poln fotografij,

ki kažejo, da ste preživele šokantne, grozljive, čudovite, eksotične – skratka škandalozne trenutke, in pričajo o tem, da lahko do konca življenja pripovedujete zgodbice, ki se jih ne bi branili niti holivudski filmarji.

Življenjepis imate v prvem predalu.

Vaši zadnji dosežki so skrbno vpisani, vse, kar morate storiti, ko vam pot prekriža privlačna karierna priložnost, je, da pripnete sicer kratko, a briljantno priporočilno pismo. Poleg tega pa za zdrav ego in uspešen začetek delovnega dneva ni boljšega kot to, da imate črno na belem zapisano, kaj vse ste že dosegli.

Spodaj brez je zakon.

“Njegov pogled, ko mu povem, da ne nosim spodnjih hlačk, je zlata vreden,” pravi Ana, 26. “Vendar včasih to informacijo kratko malo zadržim zase. Počutim se, kot da bi si vbrizgala afrodiziak, ki me ‘kuri’ tako močno, da je vsak moj gib izjemno seksi, poleg tega pa me vsakič, ko prekrižam noge, obhajajo poredne misli.”

Vaš moto je: trdo delaj in ‘hudo’ uživaj!

Med vikendi se znate zabavati kot nori, znate pa se tudi smrtno resno lotiti posla, ki ga nameravate speljati – četudi to pomeni, da se zavlečete v posteljo že ob desetih zvečer, da bi lahko sijali na jutrišnjem sestanku, ki je napovedan zeloooo zgodaj.

Ravnate se po svojih zaznavah in ne po pravilih.

“Če mi kdo reče: ‘Morala bi to in to …, ni primerno, da delaš to in to …’, dobim pike,” pravi Sonja, 27. “Če se mi zdi dobro, da bi se po prvem zmenku strastno poljubila s fantom, bom naredila natanko to in mu ne bom nastavila levega lička in desne ročice.”

Obožujete ženske.

“Vedno se oziram za lepimi ženskam in suvam s komolcem prijateljice: ‘Poglej, kako lep obraz ima!’ pravi Lidija, 28. ‘Kritiziranje druge ženske zato, ker ima čudovito postavo ali lase – in je videti naravnost fantastično – je za tiste s popolnoma premajhno samozavestjo in preveliko ‘zategnjenostjo’. To je tako, kot da bi omalovaževali Picassa, ker sami ne znate slikati.” Gre za to, da se ne počutite ogrožene, če je ženska lepša, vitkejša ali bolj seksi kot vi. Pravzaprav ste sposobne občudovati ženskost ravno tako, kot jo občudujejo moški.

Povsem normalno se vam zdi, da pristopite k moškemu,

pa naj bo to tako, da ga povabite na pijačo v lokalu ali ga zapletete v pogovor, medtem ko čakata v vrsti v knjižnici. “Vedno predvidevam, da moški, za katerega se zanimam, komaj čaka, da bi šel z mano ven, a je prevelika reva, da bi me vprašal,” pove Eva, 28. Razmišljanje, da si želi biti z vami, vas navda s popolnoma drugačnimi vibracijami, kot če si mislite ‘nikoli-ne-bi-šel-ven-z-mano’. Takšen seksi nastop je veliko privlačnejši in bolj prepričljiv kot skrivanje v kotu bara s prijateljicami pod pretvezo ‘saj me sploh ne zanimaš’.

Potovalka je vedno pri roki.

V omari, ki je najbližja vhodnim vratom, imate kovček, ki je ravno dovolj velik, da gredo vanj vse osnovne stvari, in ravno prav majhen, da ga zagrabite in odpotujete s prvim letalom.

Namesto z videzom se raje ukvarjate s počutjem.

Na kraj pameti vam ne pride, da bi zamudile avanturistično vožnjo s prijateljem v kabrioletu samo zato, da se vam ne bi razmršili lasje. Ste ravnokar porabile deset minut, da ste si nanesle črtalo in bleščilo za ustnice, vaš fant pa bi se rad mečkal? Vzemite se v roke! Tudi kadar prespite pri njem, ne vstanete ob šestih zjutraj, da bi si nanesle ličila in se potem potiho pritihotapile v posteljo … Vaše vodilo je: Ves čas, ki bi ga porabili za nanašanje rdečila, lahko dejansko porabite za to, da bodo vaša lica dobila breskov pridih …

Ste čudovita gostiteljica.

Znate se pomešati med ljudi, z lahkoto se sprehajate od skupinice do skupinice in poživite pogovor z duhovito opazko ali pa navržete pripombo, za katero veste, da bo spodbudila zatikajoč se pogovor. S humorjem znate prebiti led, ki ga naredi zadrega, prav tako pa znate nasprotovati sogovorniku samo zato, da bi bil pogovor zanimivejši.

Znate se zabavati ob svojih nerodnostih.

Saj poznate tisti občutek, ko se nekdo spotakne in pade, potem pa se dela, kot da se ni nič zgodilo in se obnaša še bolj nerodno – tako da še nam postane nerodno … Vi pa, nasprotno, v takih trenutkih vidite priložnost, da ponižanje spreobrnete v duhovite sklepe: “Hej, tole je pa bil piling za obraz! Tale pločnik ni kar tako! Moja kozmetičarka bo navdušena …” ali “A ste mogoče videli tole?! Kot da nimam že dovolj težav v življenju, grem in se zaletavam v svetilke. Kaj pa pravzaprav delajo tukaj, saj je dovolj svetlo?!”

Imate svoj seksualni zaščitni znak.

To je več kot zapeljivo namigovanje in mežikanje, ki pomeni: “Pridi, greva se mečkat!“ To je vaša tako značilna poteza, da bi jo lahko zaščitili kot blagovno znamko in iztržili milijone … “To je tisto, kar vašega moškega dobesedno vrže na rit,” pravi Kim, 30. “Mojemu zaplešem striptiz, ki ga spremeni v jecljajočega idiota. Vse, kar zmore, je to, da strmi vame z izbuljenimi očmi in odprtimi usti, tako kot sestradanec, ki se slini ob bogato obloženi mizi, preden se požene …”

Kondome nosite s sabo.

Večina ljudi nosi s sabo papirnate robčke, če bi jim slučajno teklo iz nosu, vi pa imate v torbici jagodno nagubane kondome – pa ne samo zato, ker je praktično, predvsem je bolj – optimistično …

Radi smuknete na zabavo.

Tudi če nimate vabila. Kar pa seveda ni nobena ovira, saj ste mojstrica protokola, ki se ga držimo, ko želimo priti na zabavo, ki je samo za povabljence: drža in drzna obleka kot z naslovnice Cosma, poleg tega pa seveda bleščeč nasmeh: “Živjo, fantje!” Seveda obstaja majčkena možnost, da vas vržejo ven, vendar veste, da je najbolje, da se delate, kot da pripadate skupini. To pomeni, da se po sobi sprehajate kot balerina in se na enem mestu zadržite le nekaj minut. Če bi kdo slučajno posumil, da ne spadate mednje, znate potegniti iz torbice mobi: “Oprostite, na tale klic bom pa odgovorila,” ali pa preprosto odplešete do stranišča.

Fante, ki vam niso všeč, znate dostojanstveno zavrniti.

Ne skušate se izmazati z butastimi izgovori, kot je: “Poročena sem z Jezusom” ali: “Pravzaprav me zanimajo ženske, “ marveč ste bolj pametni, rekoč: “Veš kaj, videti si prav v redu fant, vendar ti moram povedati, da trenutno nisem razpoložena za pogovor. Ne jemlji tega osebno, prepričana sem, da razumeš.” Če ste hladnokrvni in popolnoma stvarni, ne prizadenete njegovega ega in zmanjšate možnosti, da bi še poskušal navezati stik.

Ste ženska z ‘zgodovino’.

Vsaka od nas ima za sabo dogodke, ob katerih se lahko sosedje in sodelavci nasmihajo in čudijo ob kavi, vendar se zaradi tega prav nič ne razburjate. Ravno nasprotno. Uživate, saj to pomeni, da ste divja in zanimiva ženska, o kateri se imajo kaj pogovarjati (le kdo bi se obremenjeval s tem, da so govorice le napol točne in v resnici niste noseči vi, temveč vaša prijateljica, in fant, ki hodi k vam, ni vaš ljubimec, ampak bratranec – in res je mlad in čeden).

Marcedes Javornik