Si ravno prebolela VIROZO? Potem nujno očisti TE DELE doma (zagotovo nisi pomislila na njih!)

Na ta način boš preprečila, da bi se okužil še kdo drug!

Si ravno prebolela VIROZO? Potem nujno očisti TE DELE doma (zagotovo nisi pomislila na njih!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Gremo stavit, da ko zboliš ti ali pa kdo v tvoji družini, ni tvoja prva misel, da moraš začeti čistiti in razkuževati prostore.

Pa vendar je ravno to početje zelo pomembno in prispeva k večji higieni ter zmanjša možnosti za to, da bi zbolel še kdo drug.

Čiščenje površin s čistili je dovolj, da odstraniš večino škodljivih virusov in bakterij, če pa je nekdo že bolan, mora temu slediti sanacija ali razkuževanje za največjo preventivo.

Priporočena je uporaba razkužila, registriranega pri EPA, ali raztopine belila za ta korak.

Pomembno je, da razkužilo pustiš na površini dovolj dolgo, da dejansko uniči mikrobe. Razkužilo, ki ga izbereš, mora imeti na etiketi naveden »kontaktni čas«, ki ti bo pomagal pri tem.

Katerim površinam moraš dati prednost

To so površine in prostori, na katere se moraš osredotočiti pri čiščenju, da se izogneš bolezni:

  • Kopalnica, vključno s straniščem, pipami in vsemi trdimi površinami
  • Kuhinja, vključno s posodo in skodelicami, ki se jih je bolnik dotaknil, kot tudi ročaji predalov in hladilnikov, tipkovnice na aparatih in vse trde površine
  • Vse kljuke na vratih doma
  • Vse tkanine, ki se jih je dotaknila bolna oseba, vključno z oblačili, haljami, brisačami, plišastimi živalmi in posteljnino (ki jo je treba oprati na najvišji temperaturi v tvojem stroju)
  • Vse trde površine, vključno s stikali za luči, mizami, daljinskimi upravljalniki in še posebej vsem na območju, kjer se bolna oseba zadržuje
  • Elektronika, kot so telefoni in tablice
  • Koši za smeti okoli hiše, ki jih je treba razkužiti
  • Za dobro mero zavrzi tudi družinske zobne ščetke in jih zamenjaj z novimi. Enako velja za gobice v kuhinji ali druga čistila za enkratno uporabo, ki jih uporabljaš le kratek čas.
  • Ko čistiš vsako sobo, uporabi različne krpe, gobe ali čistilna orodja, da se izogneš prenosu mikrobov z ene lokacije na drugo, pravi WebMD, ki prav tako priporoča vsakodnevno menjavo prevlek za blazine, preostalo posteljnino pa pusti, dokler bolezen ne mine.

Kako hitro moraš začeti s čiščenjem?

Med boleznijo čisti po svojih najboljših močeh.

Dnevno odnašaj smeti in razkuži zabojnike. Obriši površine in poskušaj ohraniti zalogo čistega perila.

Hitreje ko iz svojega doma odženeš mikrobe, ki se oklepajo tvojih stvari, tem bolje.

Da bi zmanjšala verjetnost, da bi še kdo zbolel, je pomembno, da z rutino razkuževanja začneš takoj, ko prva oseba zboli.

Po predlogi portala Life Hacker

Preberi še: ZATO nikoli ne čisti kuhalne plošče, dokler je še VROČA (napaka, ki jo vsi počnemo)

Priporočamo tudi: RECEPT: Božanska Schwarzwald torta (presna, brez peke)