Staršev za večno ne moreš imeti ob sebi, lahko pa storiš TO, da bosta živela čim dlje

Izmed vseh odnosov, ki jih doživimo skozi življenje, se ne more nič primerjati s tistim, ki ga imamo s svojimi starši. Seveda niso vedno popolni, a so posebni, zato je pomembno, da jih cenimo kolikor je možno.

Staršev za večno ne moreš imeti ob sebi, lahko pa storiš TO, da bosta živela čim dlje (foto: Profimedia) Profimedia
25. 12. 2018

Na žalost pa tako, kot odraščamo, tudi vedno bolj zanemarjamo odnos s starši. Kar je pravzaprav v naši naravi. Postajamo namreč bolj neodvisni in spoznamo, da več toliko ne potrebujemo staršev, kot smo jih v otroštvu. Prenehamo se zanašati na njih, redkeje se pogovarjamo z njimi in se v najslabših primerih popolnoma oddaljimo.

Kar pa ima lahko veliko večje posledice, kot si morda misliš.

Čas, ki ga preživiš s starši, se namreč lahko odraža v dolžini njihove življenjske dobe. Leta 2012 so raziskovalci odkrili, da ima družba ključno vlogo pri tem, kako dolgo ljudje živimo.

Sodelujoči v raziskavi, ki so se počutili osamljene, so umrli bolj zgodaj kot njihovi vrstniki, ki so imeli družbo.

V šestih letih, kolikor je trajala raziskava, je umrlo približno 23 % "osamljenih" starejših ljudi umrlo – v primerjavi s 14 % tistih, ki so bili zadovoljni s količino druženja in družbe.

"Pri starejših ljudeh so na zdravstvene izide, kot sta poslabšana nepokretnost in smrt, vplivali tako biomedicinski dejavniki kot psihosocialna stiska," so zapisali v raziskavi. "Osamljenost pomembno prispeva k človeškemu trpljenju, še posebej pri starejših ljudeh, pri katerih je lahko stopnja višja."

Čeprav je slišati žalostno, je to precej očiten namig vsem nam, kako pomembno je ostati s svojimi starši in starimi starši v rednih stikih, še posebej, če slutimo, da se počutijo osamljene.

Če si torej do zdaj nekoliko odlašala s klicem ali obiskom svojih staršev in starih staršev, so morda ravno prazniki pravi čas, da si odtrgaš nekaj uric iz svojega natrpanega prazničnega urnika in jih obiščeš. Nikoli ne veš, morda pa jim ravno s tem rešiš življenje.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: RESNIČNA ZGODBA: "Tri mesece po poroki sem od njega zahtevala ločitev, in to so razlogi ZAKAJ"

Priporočamo tudi: 6 idej, kako lahko letos obdariš taščo, ki z ničemer ni zadovoljna