Po tridesetem se v možgane nalaga modrost!

Razen čudovitega sveta zdravih možganov je na razstavi ameriškega naravoslovnega muzeja iz New Yorka Možgani – zgodba od znotraj prikazano tudi, kako hudo je, ko možgani zbolijo.

15. 6. 2014

"Zdravi možgani pri 82 letih v primerjavi z bolnimi možgani pri 73 letih prikažejo, koliko več prostora je med vijugami bolnih možganov, ki postajajo dosti tanjše, se zmanjšujejo – atrofirajo. Gre za možgane z alzheimerjevo boleznijo.

Ko se začne demenca, medicina ne vidi nič in posledično v začetku niti s slikanjem ne zna ugotoviti, za kaj gre, ko pa bolezen napreduje, je že prepozno.

Možgani dosežejo vrhunec med dvajsetim in tridesetim letom, potem se nalagajo le še izkušnje, čemur rečemo modrost. Ne znamo dovolj dobro izkoristiti starih ljudi, ki se zdaj relativno zgodaj upokojijo in imajo pred sabo še dvajset, trideset let ter izkušnje in modrost," je povedal nevrolog in predsednik Slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA Blaž Koritnik.

Če te sposobnosti možganov zanimajo, si vabljena na razstavo Možgani – zgodba od znotraj, ki bo na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču do 24. avgusta

Več o razstavi na: www.brains.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri