Srečnica ali nesrečnica?

Pravijo, da obstajajo ljudje, ki se jim posreči prav vse. Pa je to res? No, v resnici se je treba za srečo vsaj malo potruditi.

11. 10. 2008

Končano! Tina se zadovoljno razgleda. V sprejemnici, kjer sicer sprejemajo stranke, je pripravila bogato obloženo mizo. Na njej so bili tudi kozarci s šampanjcem, njeni kolegi pa so stali v vrsti, da bi nazdravili z njo. "Čestitke za napredovanje!" Tina se je zadovoljno smejala. Končno ji je uspelo, kar si je že tako dolgo želela.

Zaupanje vase

"Vodja izpostave! No, kako se ti sliši?" je Tina prihodnji dan vprašala prijateljico Vesno. "Dobro", ji je ta odgovorila, nato pa s pikrim nasmehom dodala: "Nekateri imajo pač srečo …"

Tino je to razjezilo. Navsezadnje ji napredovanje ni kar tako padlo v naročje. Trdo je delala zanj, se dodatno izobraževala in v službi naredila številne nadure.

"Veš kaj,", je zato rekla prijateljici, "moje napredovanje nima nobene povezave s srečo. Za srečo se je treba tudi potruditi."

In to drži!

Večkrat je bilo dokazano, da na srečneže ne vpliva le njihova usoda. Enako velja za ljudi, ki se jim zdi, da so rojeni pod nesrečno zvezdo.

Naša sreča je veliko bolj odvisna od tega, kaj si upamo narediti sami. Prav po porazih je veliko ljudi nagnjenih k pesimističnemu razpoloženju. S takim odnosom pa pravzaprav le privlačimo nesrečo.

Sledi ciljem

Ko boš iskala srečnega človeka, boš vsekakor naletela na nekoga, ki ima pred seboj jasne cilje. Ti ljudje so veliko bolj zadovoljni s svojim življenjem, kot ljudje, ki nimajo nobenih ciljev.

Pomembno je, da so ti cilji smiselni in uresničljivi ter – še pomembneje – da jim sledimo zaradi svojih želja. Če izpolnjujemo le želje staršev, partnerja ali šefa, bomo razvili le malo občutkov sreče, še bolj verjetno pa je, da bomo nesrečni.

Če torej želiš, da bi v tvoje življenje vstopilo več sreče, se splača najprej pomisliti, kam želiš, da te vodi tvoje življenje. Kaj si si že vedno želela narediti? Kakšne želje se skrivajo v tebi? Lahko gre za spremembo poklica ali pa le za novega konjička. Povsem vseeno je, za kaj gre, preprosto začni izpolnjevati cilje!

Bodi aktivna

Zelo neverjetno je, da bi sreča kar mimogrede potrkala na tvoja vrata. Že za zadetek na Lotu je treba nekaj narediti – kupiti listek, namreč.

Bolj kot boš aktivna, odprta in radovedna, več priložnosti se ti bo ponudilo. Te je seveda treba tudi izkoristiti – če te je strah napak in ure in ure tehtaš odločitve, boš potrošila ogromno nepotrebne energije. Srečni ljudje so energični ljudje. Ne obotavljajo se, odločitve sprejemajo hitro in se hitro vživijo v določene razmere, tudi če obstaja nevarnost, da lahko kaj spodleti, mislijo namreč, da lahko določena stvar uspe le, če človek poskusi in si upa.

Veseli se

Srečni naj bi bili takrat, ko se nečesa odkrito in pošteno veselimo. Samo napredovanje namreč ne predstavlja neke sreče, če ob tem razmišljamo, da nam bo prineslo le dodatno delo. Za občutke sreče torej potrebujemo tudi talent za zadovoljstvo, za trenutke, ko le uživamo v sreči, in za veselje nad doseženim. Sreča nas bo tako lažje obiskala – če ji bomo seveda malce pomagali ...

Intervju s strokovnjakom

Kdaj smo srečni?

Vedno ko se dobro počutimo. Mnogi ljudje obžalujejo le eno, in sicer, da tako hitro mine in da ne morejo za vedno zadržati tega občutka.

Sreča torej ni neko trajno stanje?

Stari filozofi so domnevali, da je lahko sreča trajna. Pri tem pa niso imeli pred očmi stanja nenehne sreče v smislu, da se nam dogajajo le dobre in lepe stvari. Trajno srečo so videli predvsem v možnosti, da smo sposobni doživeti prav vse – v pozitivnem in tudi v negativnem smislu. Gre za nekakšno srečo obilja.

Ali je torej sreča sploh najpomembnejša v življenju?

Ne. Še pomembnejši od sreče je smisel v življenju. Tega najdemo predvsem v odnosih, in kolikor bolj so ti intimni in kolikor dlje trajajo, toliko več smisla imajo – ljubezenski odnosi, družinski, prijateljski. Seveda niso kar tako samoumevni, treba jih je iskati in negovati – in tudi ves čas delati na njih. Sreča je tako včasih trdo delo, in ne vedno le čisto veselje.

Dovoljen je tudi neuspeh!

Lahko mi uspe! Potrebujem le dovolj samozavesti ter malce truda. Kaj pa, če kljub temu ne uspe? Konec koncev ne moremo vedno imeti vseh niti v svojih rokah – ali pač?

Vzemimo za primer Diano. Je ljubiteljska plesalka, ki vsako prosto minuto preživi na plesnem parketu. S soplesalcem sta se dolge mesece pripravljala na tekmovanje njune plesne šole. Diana je sešila čudoviti obleki, vadila bolj kot kdajkoli in vsako minuto mislila le na njun nastop.

Končno je prišel veliki dan. In Diana je bila nenadoma tako razburjena, da sta se ji zgodili dve neumni napaki, in to prav v korakih, pri katerih ji je prej vedno uspelo! Konkurenca ju je prehitela in konec je bilo sanj o zmagi.

Diana je bila povsem na tleh. Nehala je obiskovati ure plesa, nihče je ni smel tolažiti, niti njen soplesalec. Šele nekaj mesecev po tekmovanju se je spet vrnila v plesno šolo in previdno naredila nekaj prvih plesnih korakov. Nato je šlo vedno lažje in brez težav so ji uspeli celo najtežji plesni koraki. Vrnilo se je veselje do plesa in Diana se jo končno sprijaznila z neuspehom, čeprav je v uspeh vložila toliko truda.

"Nič ne moreš. Porazi spadajo zraven", je rekel njen soplesalec in ji ponudil roko za ples valčka. In Diana jo je sprejela.

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri