Srečni pari se ne prepirajo - pa to drži!? (Vsi miti o ljubezni in razmerjih)

Se v vsakem trenutku trudita biti idealna kot princ in princesa? Če se preveč obremenjujeta s pričakovanji in se premočno trudita ustvariti popolno razmerje, vaju to lahko hitro zapelje v dolgočasje. Pozabita na popolnost! Sprostita se in poskušajta uživati v nepopolnem ljubezenskem življenju.

Srečni pari se ne prepirajo - pa to drži!? (Vsi miti o ljubezni in razmerjih) (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 1. 2018

“Kaj naredi princesa, potem ko ji princ reši življenje?” je Richard Gere vprašal Julio Roberts v filmu Čedno dekle. Ga odpelje v novem športnem avtomobilu? Seveda ne, objame ga, pogleda v oči in zapečati njuno ljubezen s poljubom. “Vav,” je reakcija večine deklet, ki uživajo med romantičnim prizorom. A bi bil bolj na mestu izdih v slogu: “Buuu!”

Takšni prizori ustvarjajo nerealno predstavo o ljubezni. Filmi namreč sporočajo moškim, da morajo žensko za valentinovo presenetiti vsaj s stotimi vrtnicami. A priznajmo si, moški ne morejo uresničiti vseh ljubezenskih idealov, ki jih ženske gojimo (seveda smo ideje za njih dobile v romantičnih filmih), saj si marsikdo tega sploh ne more privoščiti.

Nesmiselno se je oklepati želje po popolnem razmerju, ki se začne s sanjsko poroko, božanskimi medenimi tedni in nadaljuje s čudovitim dru­žinskim življenjem.

Sprejeti moramo, da je naš partner samo človek s svojimi vrlinami in napakami. Nihče ni popoln, zato tudi ne moremo pričakovati popolnega odnosa.

Filmi nas skušajo prepričati, da popolni odnosi obstajajo, saj nikdar ne izvemo, kaj se zgodi po srečnem koncu. Julia je Richardu v filmu na zastavljeno vprašanje odgovorila: “Potem ona reši njegovo življenje.” To je mogoče le v romantičnem filmu, v resničnem razmerju dialogi in situacije potekajo povsem drugače.

Da boš bolj mirna, z nogami bolj trdno na tleh in vesela v svojem nepopolnem odnosu, ti Cosmo razkriva nekatere zablode in mite o ljubezni:

1. MIT: Tvoj fant mora biti tvoj najboljši prijatelj

Če si svoji sestri zaupala vse skrivnosti in sta si delili zobno pasto, ni treba tega početi tudi s svojim fantom.

Ni nujno, da je tvoj fant obenem tvoj najboljši prijatelj, ki mora vedeti vse o tebi.

Nekatere informacije so preveč banalne in ga najbrž niti ne zanimajo. Recimo: “Danes sem za kosilo jedla špagete s paradižnikovo omako.”

Kdo si želi ob sebi partnerja, ki je kot odprta knjiga in je vedno dosegljiv?

Morda si to želiš sama, vendar tvoj fant razmišlja drugače. Psiholog Nils Spitzer pravi, da določene skrivnosti ohranjajo razmerje zanimivo. To ne pomeni, da mu nisi zvesta oziroma iskrena do njega, pomeni le, da mu ne poveš vseh podrobnosti o svojem bivšem, da mu ne poročaš o vsem, kar se ti je zgodilo čez dan in o čem se pogovarjaš s prijateljicami.

Zaradi občutka, da ga nenehno potrebuješ, je lahko pod pritiskom. Vajin odnos vključuje poželenje, zaljubljenost in intimno prijateljstvo, kar je morda zanj preveč, zato ne potrebuje še občutka, da si popolnoma odvisna od njega.

Psihologinja Katharina Ohana pravi: “Osredotoči se na izkazovanje ljubezni v razmerju, saj vaju s fantom povezuje ljubezen, in ne le prijateljstvo. Spolnost ne sme postati obveznost. 

Pomembno je, da se mu zdiš privlačna in zanimiva.

Priporočljivo je, da neguješ svoje odnose s prijatelji, skrbiš zase in imaš svoje hobije. Ohrani svojo neodvisnost in skušaj imeti izpolnjeno življenje tudi brez njega.”

2. MIT: Sanjske ženske ga nikoli ne izpustijo

Potem ko si pojedla suši, ležiš srečna in sproščena na kavču v objemu svojega fanta. In nato se zgodi. Sanjska podoba o tebi se poruši, ko on razkrije neverjetno resnico: ženske niso popolne in ne morejo vedno zadrževati vetrov.

Se spomniš te situacije iz serije Seks v mestu, ko je Carrie zaradi občutka sramu pobegnila pred gospodom Živino? Ni ti treba ravnati tako, kot je ravnala ona.

Katharina Ohana opozarja, da smo vsi samo ljudje, ki se občasno znajdemo v središču pozornosti zaradi neprijetnih situacij. Družba pogosto postavlja ženske na piedestal in od njih pričakuje, da so brez napak. Toda prepričanje, da morajo biti ženske popolne, ubogljive in prilagodljive, če želijo imeti srečno razmerje s partnerjem, je absurdno.

Ameriška študija je pokazala, da je spuščanje vetrov za polovico sveže zaljubljenih parov pomembno, saj takrat moški spozna, da je njegova punca tako kot on samo človek, zato postaneta bolj sproščena.

Obstajajo pa moški, ki tega ne sprejmejo tako razumevajoče in je neprijeten vonj lahko usoden za razmerje. Vetrovi so na neki način vohalni dokaz ljubezni. Pomembno je, da iz tega ne naredita drame, saj se to lahko zgodi obema. Če dobro razmislita, je to malenkost v primerjavi z resničnimi težavami v razmerju.

3. MIT: Za valentinovo je treba podariti rdeče vrtnice

Z vrtnicami okrašena postelja, šampanjec in tisoč sveč v razkošni hotelski suiti, medtem ko se iz zvočnikov sliši pesem My Heart Will Go On – slika, ki se jo od moških pričakuje na poročno noč, za valentinovo ali za obletnico prvega skupnega ogleda filma v kinu.

Treba se je zavedati, da velike geste niso temelj dobrega razmerja.

Katharina opozarja, da je osredotočanje na materialistično izkazovanje ljubezni velik problem, saj so pričakovanja vse večja, prav tako pa tudi razočaranja.

Pozornost in naklonjenost je treba izkazovati na drugačne načine, in ne le z darili. Prav tako je pomembno, da sta pozorna drug do drugega čez vse leto, ne le ob posebnih priložnostih.

Ljubezni si ne smemo izkazovati le na valentinovo, ampak je smiselno svojega partnerja večkrat presenetiti z drobnimi pozornostmi. Lahko se odpravita na koncert, poleti lahko zaspita pod zvezdami namesto v spalnici, prosita lahko za varstvo otrok in imata vikend le zase. Na različne načine skušajta ustvariti čudovite spomine in morda te bo z vrtnico presenetil na povsem običajen dan, in ne le na dan zaljubljencev.

4. MIT: Žensko je treba zaprositi na kolenih

Po dolgem času sta si privoščila večerjo ob svečah v čudoviti restavraciji – vse je popolno. Naenkrat gre tvoj fant na kolena, iz žepa potegne prstan z ogromnim diamantom in ti postavi vprašanje, na katerega si čakala več let: “Bi se poročila z mano?”

Noben dogodek ne vključuje toliko klišejev kot zaroka.

Katharina Ohana pravi: “Ta ritual razkriva ženske vrednote, pričakovanja in želje. Nekatere ženske namreč pričakujejo, da se moški plazi po kolenih in da je za zaročni prstan odštel tri mesečne plače.

Če imaš velika pričakovanje glede zaroke in poroke, kakšna bodo šele, ko bosta poročena?

Zaradi potrebe po popolnosti boš pozabila na pomembne stvari, kot je ta: da si se poročila zaradi ljubezni. “Namen poroke ni nositi čudovite bele obleke in blesteti vso noč na plesišču, temveč skupno življenje v dobrem in slabem.” In če tvoj fant ne postavi ključnega vprašanja? Potem se lahko opogumiš in ga vprašaš ti: “Bi postal moj mož?” Nikjer namreč ne piše, da je to prepovedano.

5. MIT: Sanjski dopust na Maldivih je obvezen

Sanjski dopust na Maldivih je zagotovo pomemben za popolne pare, ki kakovost odnosa enačijo s čudovitim pogledom na morje, ohlajenimi koktajli, božansko hrano in seksom vsaj petkrat na dan. Na potovanju uživata in svoje slike objavljata na družabnih omrežjih, obenem pa sta povsem sproščena in zaljubljena ter sploh ne razmišljata o vrnitvi domov.

Pa še kaj! Dopust po navadi ne izpolni naših pričakovanj, saj večinoma ne poteka vse po načrtih.

Statistike kažejo, da se dve tretjini parov prepirata med dopustom. Razlogov za prepir je veliko: hotel ne leži ob plaži, soba nima pogleda na morje, hrana ni okusna in rjuhe so umazane.

Katharina svetuje, da na takšne stvari pogledata s humorjem in skupaj poiščeta rešitev. “Če vama hrana v hotelu ni všeč, poiščita dobro restavracijo in si pričarajta romantično večerjo. Če bazen v hotelu ni izpolnil vajinih pričakovanj, najemita avto in se podajta na lov za rajskimi plažami.”

Pogosto imamo velika pričakovanja v situacijah, ki pomenijo umik od vsakdanjega življenja. Nils Spitzer priporoča: “Ne načrtujta vsega vnaprej in ne bodita perfekcionista. Stvari, ki ne potekajo po načrtih, sprejmita kot presenečenje, in ne kot razočaranje, saj se bosta s potovanja vrnila z nepozabnimi zgodbami, ob katerih se bosta lahko smejala.

Veliko romantičnih trenutkov lahko ustvarita zunaj hotelske sobe, s katero nista zadovoljna.” Na koncu si bosta zapomnila le lepe trenutke, zato se med dopustom ne obremenjujta zaradi malenkosti.

6. MIT: Srečni pari se ne prepirajo

Ko končno najdeta manjkajoči člen v vajinem življenju in zvezi, se ne more zgoditi nič slabega. Vse poteka gladko, brez težav. Nesoglasij in prepirov sploh ne poznata.

Toda resnično življenje je povsem drugačno: v vsaki partnerski zvezi se pojavijo težave. In nič ni narobe, če se vedno ne strinjata.

Katharina Ohana pravi: “Ljudje smo socialna bitja, potrebujemo občutek, da smo ljubljeni, spoštovani, razumljeni in sprejeti. V odnosih je naše zadovoljstvo povezano s prilagajanjem in sklepanjem kompromisov. Brezpogojna ljubezen brez občasnih prepirov in nesoglasij je med odraslimi nemogoča, saj ima vsak svoja načela, prepričanja, želje in potrebe.”

To še zdaleč ne pomeni, da se je treba nenehno prepirati glede malenkosti, vendar so nesoglasja lahko koristna. Z njimi se bosta naučila prisluhniti drug drugemu, če bosta želela rešiti spor.

Nils Spitzer pravi: “Perfekcionisti se težko zbližajo z drugo osebo, saj so osredotočeni le na napake. Če si perfekcionistka, se osredotoči na situacijo, in ne na osebo. Poišči stvari, ki te motijo v dani situaciji, in jih skušaj spremeniti, ne poskušaj pa spremeniti partnerja.”

Kadar se pojavijo težave, ne obupaj, poskusi jih reševati s pogovorom.

Če bosta prisluhnila drug drugemu, namesto da se obsojata, bosta sčasoma našla rešitev, če le oba stremita k istemu cilju – da ohranita vajino ljubezen. Zaradi prepirov bosta odkrila veliko drug o drugem, prepoznala bosta občutljive točke in sčasoma se bosta naučila, kako katerega od sporov pravočasno preprečiti. 

Po predlogi Lise Hechenberger priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Iskrena izpoved: Kako je videti življenje s seksualno anoreksijo? in Horoskop: Tvoja skrita prednost, s katero ga boš veliko lažje osvojila

Priporočamo tudi: To so moški z najbolj seksi zadnjicami leta 2017 (med njimi so tudi 4 Slovenci!)