Srečne samke

Samsko življenje je užitek, ne depresiven obstoj. Vedno več žensk v svojem samskem življenje uživa: imajo prijatelje, dobro službo in seveda skrivnega ljubimca.

19. 12. 2002

Vsem dobro poznan izraz ‘stara devica’ predstavlja dekle, ki je noče noben moški, je torej sama, s tem na vsak način osamljena, in z vsakim novim letom se verjetnost, da se bo vseeno našel še kakšen tudi zanjo, zmanjša. Na veliko srečo vseh samskih žensk so časi, ko je prevladoval tak družbeni vzorec, skoraj mimo.

Število samskih žensk, ki se ne počutijo grde, nezaželene ali še kaj hujšega, se namreč strmo vzpenja.

Pravzaprav gre za ženske, ki so se za samsko življenje odločile same. Njihovo življenje pa tako dobi nove atribute: na primer razburljivost, zabavnost, neodvisnost ... V takšnem življenju tudi okolica išče oziroma vidi vse manj pomanjkljivosti.

Le redki samske ženske še vedno gledajo nekako zviška in vse več jih je, ki jim to zavidajo. To, da v njihovem življenju ni stalnega moškega, še zdaleč ne pomeni, da so osamljene. Nasprotno – večina jih ima spleteno gosto mrežo prijateljev in sorodnikov, v službi pa so velikokrat uspešnejše od svojih poročenih sodelavk.

Raje same kot v napačni družbi

Premike na področju samskega načina življenja predstavljajo šestdeseta leta 20. stoletja. Z večanjem blaginje, množično gradnjo stanovanj v mestih in z možnostjo izobraževanja se je vedno več deklet odselilo od doma in šlo študirat.

Če ste same preživele podobno situacijo, se boste najverjetneje strinjale s tako imenovanim ‘aha-efektom’, ki je nastopil kmalu po osamosvojitvi. V resnici gre za preprosto ugotovitev, da se vam zato, da bi bile ekonomsko in socialno varne, ni treba poročiti. Iz najpogosteje predvidene začasne rešitve se tako počasi razvije nov življenjski slog po načelu: rajši same kot v napačni družbi.

“Medtem ko se pri ženskah samskost izraža v različnih razsežnostih, je pri moških nekoliko drugače,“ trdijo strokovnjaki z angleške univerze v Essexu. Moške namreč samskost hitreje zapelje k nezdravi prehrani in neurejenemu življenju. Zato lahko mnogi od njih relativno hitro propadejo, še posebej v socialnem smislu.

Kaj pa ljubezen?

Koliko ljudi se trenutno sprehaja po samskih poteh življenja, nihče ne ve natančno. Znane so sicer številke prijavljenih samskih gospodinjstev, vendar pa te ne izražajo tudi natančne slike ljudi, ki živijo sami. Vendar pa kljub temu trenutno lahko govorimo o trendu naraščanja samskih oseb, ki so se za tak način življenjskega bivanja odločile zavestno.

“Kaj pa ljubezen?” se vsiljuje vprašanje na tem mestu. Ima ta v našem novem svetu še sploh kakšno priložnost? Seveda jo ima! Na obzorju vzhajajo prvi znaki tako imenovanega ‘love age-a’ (dobe ljubezni), trdijo nekateri. Na prvi pogled se zdi, da se trend neobvezujočih kratkih ljubezenskih zvez vse bolj širi, vendar pa hrepenenje in želja po na primer ljubezni za vse življenje in srečni družini na lestvici vrednot predvsem mladih generacij nenehno narašča.

Za večino žensk obdobje samskosti še vedno predstavlja zgolj eno od faz v njihovem življenju. Res je tudi, da je postala izbira partnerjev celovitejša: preizkusiti in spoznati je treba več, v resne zveze se spuščati kasneje, šele nato, ko na ‘pravi čas’ pokažejo tudi izkušnje, sprejeti odločitev.

Ravno v tem obdobju spoznavanja, iskanja in preizkušanja samske ženske razvijajo različne nove življenjske sloge. Mi jih predstavljamo osem.

Samske za zabavo

Če je vaše samsko življenje ena sama velika zabava, potem na vsak način veste, kako ga živeti! Nosilke takšnega sloga samskega življenja so največkrat ženske med petindvajsetim in petintridesetim letom starosti. Družino dojemajo še najbolj podobno javni ustanovi za dolgočasneže. In dokler ne bo napočil njihov čas za ustvarjanje lastne družine, želijo svojo čašo neodvisnosti izprazniti do zadnje kapljice.

Kljub vsemu dajejo priložnost ljubezni. Tako pridno kot čebelice letajo od enega do drugega moškega in pri tem skrbno pazijo, da se jim kak vroč primerek ne bi ohladil.

So serijske monogamistke, ki ohranjajo ideal ljubezni, vse dokler ne postane zapleten. Ne glede na razmerja je njihovo bivanje že brez moškega zelo razburljivo. Preprosto ne potrebujejo priveska; raje imajo prijatelje. Z njimi načrtujejo prosti čas: skupaj preživljajo nedelje, ob ponedeljkih gredo družno v kino, ob sredah na aerobiko, ob petkih imajo zabavne kuharske večere. Preprosto zato, ker je zabavno.

Njihovo življenje je zabava, vendar jih preganja občutek, da bodo / so pravkar nekaj zamudile. Kaj? Tega še same ne vedo natančno.

Tempirana bomba

Zanjo premore angleščina poseben izraz: sinbads (kar pomeni single income, no boyfriend, absolutely desperate: samostojni dohodek, brez fanta, do konca obupana). To je na kratko pravzaprav zaposlena, trideset in nekaj letnica, ki je nehote samska in hrepeni po zvezi. V očeh ‘tempiranih bomb’ se zrcali lakota po moškem njenih sanj. Neprestano so obsedene z iskanjem ljubezenske sreče, vendar znajo slednje zelo dobro skriti. So v svojih najboljših letih, njihova biološka ura pa kot nesramna bomba nenehno tiktaka.

Služba je sicer zabavna, ampak žal ne daje občutka toplote in sprejetosti. Vse to so vzroki, zakaj se ne more umiriti in nenehno brska po trgu neporočenih moških. Na njeno ponavljajočo se veliko nesrečo so vsi moški, ki jih spozna in si jih želi, že poročeni, ali pa zato, da tega statusa še nimajo, obstaja tehten vzrok – so namreč zanič.

Da pa svet vseeno ni tako črn, kot se zdi, so tukaj še čudovite ponudbe moderne civilizacije: kontaktni oglasi, potovanja in zabave samo za samske in seveda, vedno tako priročen internet. Ljubezen na prvi klik? Zakaj pa ne …

Razočaranke

Pripadnica ženskega spola – mlada, privlačna, brez seksa, – pa srečna? Tako je, tudi tako se da živeti. Takšne ženske so največkrat zdolgočasene, naveličane zadnje zveze in se za stanje brez moškega, kajpak v obdobju med naslednjim razmerjem, odločijo same. Iskati, najti, biti srečen, biti nesrečen, izgubiti, ponovno začeti – kolikokrat še?

Takšno je razmišljanje večine žensk, ki so po nekajletni zvezi ponovno same in ki želijo svoji izmučeni duševnosti pokloniti malo miru. To seveda na pomeni, da nočejo več ljubiti – ravno nasprotno. Samo ne takoj. Njihova čustva so izgubila svoj varni pristan, ne najdejo doma in so se za nekaj časa izgubila v labirintu zatemnjenih uličic. Same se ponavadi iz skupnega stanovanja preselijo v majhno garsonjero, a njihova čustva ostanejo nekako brez doma.

Vendar čez nekaj časa začnejo znova neopazno iskati ‘ta pravega’. Pa ga nekako nikoli ni na pravem mestu ob pravem času – kajne? Sicer pa bi se pred obličje tako imenovane razočaranke najverjetneje lahko postavil najprijaznejši moški na svetu, pa še s trepalnicami ne bi zatrepetala, tako zaposlena je sama s sabo.

Karieristke

Oprostite. Trenutno prosto mesto v življenju takšne samske ženske ne obstaja. Vsaj za moškega ne. Njeno najpomembnejše razmerje je tisto, ki ga ima s službo. Skoraj nemogoče jo je zamotiti, v bistvu se to zgodi samo takrat, kadar se sama odloči, da je vendarle nastopil čas za malo seksa; za kaj več seveda nima časa. Saj se ni mukoma prebila skozi vsa ta leta napornega študija zastonj. Toda – srečna v življenju brez ljubezni?

Ne, to ni njen moto. Želi si imeti partnerja, vendar noče biti odvisna od njega. Družina pride na vrsto pri tridesetem, zato so karieristke zelo dosledne. Do takrat morajo urediti svojo kariero in hkrati najti pravega moškega. Samo z njim si želijo hišo, otroke in psa. Prepričane so, da imajo pravico biti izbirčne; moški mora biti pripravljen sodelovati v gospodinjstvu in pri vzgoji otrok, v nasprotnem ne pride v poštev. Še vedno ji ostanejo prijatelji, ljubimci in seveda služba.

Brezkompromisnica

Za takšne vrste žensko ni noben moški dovolj dober. Je samozavestna, dobro izobražena in izhaja iz dobre družine. Seveda ima rada ljubimce, vendar le občasno, ker ima vsak od njih vsaj eno hibo: ni se pripravljen vezati, obseden je z delom ali pa je še vedno navezan na svojo bivšo. Na osnovi tega si takšna solistka nikakor ne zasluži sočutja. Sama o sebi namreč meni, da je redki diamant in samo poznavalec jo lahko vzame iz žametne škatlice. Vsi ostali se po njenem pač morajo zadovoljiti s kičem.

Da pa ne bi bili prekruti, dopustimo možnost, da jo je nekoč nekdo tako zelo prizadel, da je pozabila, kako lepo je ljubiti in biti ljubljen, kako lepo je v nedeljo zjutraj v dvoje v postelji brati časopis ali kako lepo je imeti nekoga ob sebi na dolgih sprehodih v naravo. Kar zveni žalostno.

Pa ni tako zelo, ker zna velikokrat sama sebi tako zadostovati, da potrebuje za popoln večer le samo sebe, svojo staro pižamo ter TV-daljinec. Njen objekt ljubezni? Ona sama …

Iz utečene samote ji poskušajo pomagati dobromisleče prijateljice z vešče utečenimi metodami: na skupno večerjo recimo povabijo bratranca neke prijateljice, ki je prav tako težaven in izbirčen kot ‘brezkopromisna’, in bi se skupaj lahko celo razumela. No, pa dober tek!

Izmenično samska

Ure sreče pri njej so štete. V njenem življenju obstaja moški, vendar samo občasno. Revež ima pač premalo časa: služba, žena, otroci … Točno – zaljubljena je v moškega, ki mu pritiče pridevnik poročen. Sanjski princ že ene od ‘tekmic’. V slabih dneh to ‘izmenično samsko’ živcira, v dobrih se ji zdi super. V ljubezensko življenje se sicer spusti, a vseeno ostaja nevezana. Ne ljubi se ji ubadati z vsakodnevnimi težavami. Tako ji ni treba pospravljati, kuhati in prati. Pripada ji samo najboljši del: užitek.

Podobno svobodno razmerje imajo tudi tiste posameznice, ki so člen zveze na daljavo (številne študentke, torej). Od ponedeljka do petka nobenih obveznosti, nobenega napornega delanja kompromisov. Ob koncih tedna pa ljubezen v kakšni samotni koči ali kar doma. Vsakršen stres ostaja pred vrati. Kakšno življenje …

Samske z dodatkom

Ena od njih je Liz Hurley. Marsikatera druga in manj znana tudi. Pravimo jim tudi supermame, ki – če moški nočejo – uresničijo projekt ‘otrok’ same. Nato svoje materinsko poslanstvo prerastejo. Življenje si uredijo tako, da imajo čas za otroka in službo, za kaj več pa jim ga skoraj zmanjka.

Kar se tiče ljubezenskega življenja, so pravzaprav posebna kategorija. Seveda si tudi one želijo imeti ob sebi sanjskega moškega, vendar mora biti vsak, ki vstopi v njihovo življenje, pripravljen prevzeti vlogo potencialnega očeta. Tako imajo ljubimce, s katerimi potešijo svoje naravne potrebe, in ker nočejo mučiti svojega otroka s svojimi prihodi in odhodi, jih blizu puščajo le redko, tveganje je pač previsoko. Da bi se s tem problemom soočile od blizu, ne gre, saj jim vendar naporen vsakdan tega ne dopušča.

Navidezno samska

S tehničnega vidika je tovrstna ženska sicer vezana, iz vzrokov njene strategije pa tega sebi in drugim ne priznava. Pot ji namreč kadarkoli lahko prekriža boljši moški od trenutnega, zato mora biti za vsak primer prosta. Kam naj v takšnih primerih torej ‘odloži’ svoj privesek, sicer ljubezniv, toda glede na okoliščine vsekakor pretežek?

‘Navidezna samka’ se tako potika povsod, kjer bi lahko spoznala boljšega sama. Svoje stanovanje vedno obdrži, ne glede na to, da večino časa preživi pri svojem ‘partnerju’. To naredi iz dveh vzrokov: tja se lahko umakne vedno, ko si želi samote, in drugič, zmeraj ima pripravljen kotiček, kjer lahko testira najnovejši plen.

Želi si dvojega: varnosti in razburljivosti. Nikoli ne vidi tega, kar ima, ne živi v sedanjosti, temveč v prihodnosti, ki je, kot vsi vemo, bolj rožnata. Prepričana je, da življenje zanjo hrani še nekaj veličastnega, do takrat pušča vsa vrata odprta. Je nevzdržen romantik, ki občasne bolečine in neprijetnosti resničnih medosebnih razmerij še v sanjah komaj prenese.

Epilog

Lahko bi zaključile, da si večina žensk kljub vsemu še vedno želi ljubezni in hrepeni po občutku pripadnosti. Želimo si ustvariti gnezdece s svojim sanjskim moškim. Ta primarna želja očitno že nekaj tisočletij ostaja ista.

Samske ženske ljubezni kot vrednote nikakor niso izločile, niti se niso odločile živeti brez nje. Preprosto so sprejele začasen kompromis. Zavedajo se, da imajo na voljo možnost izbire in predvsem čas, da se v miru odločijo.

Tako kot so na primer v 18. stoletju moški živeli in uživali svoje samske dneve, dokler si niso sami izbrali svoje življenjske družice, zdaj ženske izbirajo in izberejo svojega partnerja takrat, ko so same na to pripravljene. Premišljenost pri izbiri partnerjev se je preselila z moške tudi na žensko stran. Saj veste – moški izbirajo, ženske dokončno izberejo.

Še nekaj literature za popolni samski večer

  • Bright Freda: Samske ženske
  • Schlessinger Laura C.: Deset možnosti, s katerimi si ženske zapletejo življenje
  • Senger Gerti: Kaj ženska pričakuje od moškega
  • Jane Green: Bookends ali Mr. Maybe
  • Watrons Angela: After the break up

Barbara Nathalie Perić