Srce in duša Italije v italijanski kuhinji

Bi rada dobro jedla, ampak zares dobro? Potem ti ni treba daleč: poglej samo v krožnike naših sosedov Italijanov, ki še vedno uživajo v tradicionalnem sredozemskem načinu prehranjevanja.

20. 5. 2012

Italijani obvladajo umetnost uživanja v hrani. Njim hrana ne pomeni samo vira energije, ampak zadovoljstvo, okoli katerega se na naraven način vrti dnevni in sezonski ritem, umetnost kuhanja pa pomeni čustveno vez med hrano in kuhanjem.

Od tam je tudi avtor čudovite nove knjižne novosti Mamma Mia, Italijanske jedi, kot jih pripravi nona.

Iz italijanske kuhinje v odlično knjigo!

Družina Bordoni izhaja z območja jugovzhodno od Rima, za obronka gora v mestu Frascati. In prav tam se je televizijski kuhar Frank Bordoni naučil veliko o jedeh in njihovih kakovostnih sestavinah.

V Italiji so najboljša družinska srečanja tista, kjer gostom ponudijo enostaven izbor slastnih specialitet iz razližnih vrst sira in suhomesnih dobrot pa vse do kruha, sadja, solat in zelenjave, s čimer bogato obložijo mizo.

Tudi če si pri kuhanju neizkušena, ti primanjkuje časa ali se ti pred vrati nepričakovano pojavijo vsi sorodniki, ne zganjaj panike - razmišljaj po italijansko. V knjigi je veliko enostavnih receptov in idej. Knjiga zajame srce in dušo Italije ter je avtentična turistična kulinarična spremljevaka, ki ti omogoči, da vase vskraš in malo bolje razumeš zgodovino, kulturo in strast te dežele. Zaradi nje si boš zaželela poleteti v Italijo, srkati chiante ob jezerih in se potopisti v slasten krožnik lokalnih specialitet. Predvsem pa si boš zaradi nje zaželela kuhati in jesti.

Nič ne predstavi Italije bolje kot njena kulinarika in nič ne predstavlja italijanske kulinarike bolje kot Mamma Mia.

Nekaj zanimivosti o italijanski kuhinji iz knjige Mamma Mia:

  • Italijani uživajo v vsakem grižljaju in v počasnem prehranjevanju v družbi prijateljev. V bistvu izhaja beseda compagnia (družba) iz italijanskih besed con(s) pane (kruh), kar pravzaprav pomeni ljudje, s katerimi sediš in ješ - dobesedno prijatelji ob hrani.
  • Italijanom je pomembno, da za določeno omako uporabijo prav določeno obliko testenin, in nenapisana pravila je treba upoštevati. Eno pomembnih pravil je, da redkejše omake kombiniramo z dolgimi testeninami, omake s kosi zelenjave, morsko hrano in mesom pa z različno oblikovanimi testeninami.
  • Sveže sadje je italijanski najbolj priljubljen poobedek. Pa vendar so Italijani tisti, ki so iznašli tudi sladoled. Pa najbolj znana sladica v Italiji? To je tiramisu, katerega ime pomeni 'opomoči si' - ime je dobil zaradi močne kave, ki je sestavina te sladice.