Spomladansko čiščenje računalnika

Ali tvoj računalnik ropota? Ali je prah viden na zunanji površini ventilatorja? Kdaj si nazadnje očistila notranjost računalnika?

29. 4. 2011

No, da ne bo pomote; ne zato, ker je pomlad, ampak zato, ker se le redkokdo spravi k temu nadležnemu opravilu, smo ti pripravili kratka navodila, kako očistiti notranjost tvoje prašne škatle.

Prah v notranjosti lahko povzroči cel kup nevšečnosti.

Kaj potrebuješ? Posodico stisnjenega zraka oziroma majhen kompresor, izvijač in sesalnik – tega uporabiš le za sesanje prahu, ki ga boš izpihala iz računalnika.

Ugasni računalnik. Največkrat imajo stikalo na zadnji strani, kar pa večina ljudi ignorira. Ti ga le izklopi. Popolnoma ga izključi iz vseh možnih virov napajanja. Odklopi vse zunanje naprave, še zlasti napajalni kabel in kabel monitorja.

Čiščenje opravi na primernem mestu. Tam pod mizo je tako ali tako polno prahu, zato je bolje, da se stvari lotiš na čisti in osvetljeni podlagi.

Odpri računalnik. Večina računalnikov ima stranico pritrjeno z vijaki. Nekatere lahko odstraniš ročno, druge z izvijačem. Vsekakor ne počni tega, če je računalnik še v garanciji, da ne poškoduješ varnostne nalepke.

Pripravi kompresor. Če si občutljiva za prah, si nadeni masko. Ne boš verjela, koliko prahu lahko izpihaš ven, sploh če to počneš prvič po nekaj letih.

Nikar pa se ne dotikaj notranjih delov, razen če to ni res nujno. Statična elektrika lahko resno poškoduje kar nekaj komponent računalnika, zato se razelektri s tapkanjem po kovinskem ohišju.

Izpihaj notranjost. Začni na vrhu in se počasi spuščaj. Tako boš spotoma izpihala nabrani prah z nižjih komponent. Ne skrbi, če se ventilatorji komponent vrtijo, to je povsem normalno. Bodi temeljita, vendar obdrži primerno razdaljo, moč pihanja pa naj ne bo prevelika.

Preveri, ali je ventilator procesorja čist. Če ne dela pravilno, se lahko procesor pregreje in pokvari, kar te bo pošteno udarilo po denarnici.

Zdaj preveri notranjost in zunanjost, da nisi zgrešila kakšnega kosma prahu, in potem zapri ohišje. Preden računalnik vrneš na njegovo mesto, to temeljito očisti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri