Spletno nakupovanje: Vse več spletnih sleparjev! Previdnost velja.

Plastični denar je v spletnem nakupovanju že skoraj povsem izpodrinil gotovinsko plačevanje, na ta račun pa na žalost beležimo tudi ekspanzivno rast spletnih prevar.

13. 12. 2011

Kreditne in debetne kartice postajajo vedno bolj popularne pri spletnih nakupih, rezervacijah hotelov, najemu avtomobilov in kupovanju letalskih vozovnic.

Naraščajoče uporabe slednjih se zavedajo tudi sleparji, ki z veseljem izkoristijo vsako priložnost za pridobitev zaupnih podatkov, ki jih nakupovalci vpišejo ob vpisu v spletno banko.

Na spletu tako lahko najdemo vse več sleparskih spletnih trgovin, ki nudijo široko ponudbo izdelkov. V najboljšem primeru, ti bodo dostavili blago, za katerega si plačala, v najslabšem pa lahko izgubiš ves denar, ki je na kartici.

Zaščitiš se lahko sama!

Andrey Kostin, analitik pri Kaspersky Labu, je pripravil nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti za primerno zaščito tvojih spletnih transakcij.

Pri načrtovanju spletnih nakupov je priporočljivo, da si omisliš dodatno plačilno kartico, ki jo uporabljaš zgolj za spletne transakcije. Pred nakupom na kartico prenesi le znesek v višini nakupa.

Posebno pozornost moraš nameniti tudi izbiri spletne trgovine.

Nakupe gre opraviti le pri uglednih oziroma priporočenih ponudnikih. Kljub temu pri iskanju spletne trgovine obstaja nevarnost, da pristaneš na spletni strani sleparjev. Ker so slednje običajno kratkega veka, avtorji ne vlagajo veliko časa in truda v oblikovanje in dizajn strani. Tovrstna spletna mesta lahko vsebujejo nedelujoče povezave ali pa celo nedelujoče strani, kjer se izpiše zgolj sporočilo o napaki. Če imaš pomisleke o legitimnosti spletne trgovine, potem poskušaj na internetu poiskati kontaktne podatke, bančne informacije in podobno.

Eden izmed najnevarnejših aspektov spletnega nakupovanja je prav plačevanje.

Da bi zlonamernim uporabnikom preprečila dostop do zaupnih podatkov, ki si jih vnesla na spletno stran trgovine, morajo biti podatki poslani v kodirani obliki. Prva stvar, na katero morajo biti uporabniki pozorni pri vnašanju osebnih podatkov je prisotnost črke 'S' na začetku spletnega naslova trgovine, kjer mora pisati 'https'. Poleg tega gre preveriti tudi digitalno potrdilo spletne trgovine. Če ima trgovina veljavno potrdilo digitalnega overitelja, potem se bo poleg ali pa v samem polju spletnega naslova pojavila majhna ikona ključavnice.

Kupci lahko običajno izbirajo med plačilom prek plačilne oblike, ki jo uporablja posamezna trgovina oziroma ponudnik ali pa račun poravnajo z uporabo drugih metod plačila (PayPal, pay online system, WebMoney in podobni).

Plačilo z uporabo slednjih je še posebej priporočljivo v primeru sumljivih spletnih trgovin ali digitalnih potrdil. Tovrstne metode sicer ne nudijo popolne zaščite pred nadlegovalci, vendar poskrbijo za varnost osebnih podatkov, s tem pa preprečijo še večje izgube.

Žrtve takšnih prevar pa niso samo spletni nakupovalci, ampak tudi klienti spletnih bank.

Kiberkriminalci poskušajo zvabiti uporabnike spleta na strani, ki so zelo podobne spletnih mestom bank in podobnih organizacij. Z uporabo vohunskega programja preusmerjajo kliente na sleparske vire. Tveganje za razkrivanje osebnih podatkov je še posebej visoko, ko z uporabo nezaščitenega brezžičnega omrežja in prek javnih računalnikov izvajate transakcije z bančnimi karticami.

Ne boj se, le pazi nase!

"Ne boj se spletnega nakupovanja in uporabe bančnih storitev prek spleta, bodi le previdna in sledi naštetim osnovnih korakom. Tako boš lahko varno izkoristila vse prednosti, ki jih ponuja splet", je povedal Andrey Kostin.

"Izberi si geslo, ki ga je težko uganiti, pri vnašanju zaupnih podatkov pa raje uporabi virtualno tipkovnico. Pri spletnih transakcijah lahko uporabiti tudi tako imenovano 'sandbox' funkcijo , ki je vključena v večino antivirusnih rešitev in zmanjšuje tveganje, da bodo vaši osebni podatki prestreženi."

Več o tem v prispevku ‘Online shopping made safe and convenient’.