'Spedenaj' svojo klimo!

Ti v avtu smrdi, čeprav ga je dragi čistil celo dopoldne, ali pa se ti rosijo šipe, že ko postojiš pred semaforjem? Tvoja klima potrebuje generalko!

23. 6. 2013

Na Euroservisu v Ljubljani so nam fantje pokazali, kaj vse se nabere na filtrih klime in kaj dihaš v avtu (če ne odpreš okna, dihaš vse, kar se pretaka po majhnem prostoru tvojega avta).

F kot filter

Na njem se nabirajo prah in drugi mehanski odpadki.

●  Zamenjaj ga vsako leto, da ne boš predihavala umazanije, ki je pristala na filtru – v njem se lahko nabere tudi plesen, celo mah.

●  Izbereš lahko navadnega ali takšnega z ogljem, ki bo še bolj prečiščeval zrak in zaustavljal neprijetne vonjave s ceste.

U kot uparjalnik ali kabinski filter

V njem se rade naselijo in razmnožujejo glivice, bakterije, plesni.

Kako veš, da ga je treba zamenjati? Če zasmrdi, ko vklopiš klimo, in se ti rosijo stekla. Če so tvoje vožnje kratke, se to hitro zgodi, ker se v uparjalniku tako ves čas nabira vlaga.

Zamenjaj ga, če v avtu smrdi, oz. na dve do tri leta.

J kot joj, še vedno smrdi!

Če si zamenjala oba filtra, v avtu pa še vedno smrdi, imajo v kanalih, po katerih kroži zrak, veselo zabavo  bakterije, plesni in glivice, ki so se sprva naselile v filtru.

Mehanik jih bo očistil z dezinfekcijskim sredstvom.

Bolj ko bo tvoj kabinski filter umazan, več se bo podilo mikrobov tudi po kanalih za prezračevanje.

Na vsaka tri leta daj napolniti še plin v klimi – tako boš preprečila, da se ne bo pokvarila in močno okrnila tvojih prihrankov.

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri