ŠOUM organizira za študente Dan varne vožnje

Študentska organizacija Univerze v Mariboru organizira za študente Dan varne vožnje, ki bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, na poligonu centra varne vožnje AMZS na Vranskem.

14. 4. 2011

"Prav mlajši vozniki so prepogosto vključeni v prometne nesreče, tudi v nesreče s hujšimi posledicami. Zato za njih organiziramo praktično izobraževalni tečaj, kjer bodo imeli možnost utrjevanja znanja in dodatnega izobraževanja za varno vožnjo", je povedal vodja projekta Rok Frešer. Strokovno usposobljeni inštruktorji bodo na tečaju nadzorovali in aktivno sodelovali pri izobraževanju udeležencev, z različnimi napotki in praktičnimi demonstracijami.

Projekt poteka v okviru Meseca študentskih doživetij.

Tečaj vključuje teoretični in praktični del.

Pri teoretičnem delu se bodo študenti  seznanili z vozno - fizikalnimi osnovami, zavorno tehniko, možnimi reakcijami vozila in z njihovimi vzroki pri izpeljavi ovinkov, z vzroki, ki povzročajo zanašanje vozila, s pasivnimi in aktivnimi varnostnimi napravami vozila.

Pri praktičnem delu tečaja pa bodo udeleženci preizkusili: kontrolo pravilnega položaja sedeža in vaje za pravilno vožnjo, vaje za zaviranje (zaviranje v primeru nevarnosti, zaviranje v sili, primerjava zavorne poti), vaje za zaviranje in hkratno izogibanje oviram, zaviranje na vozišču, na katerem po eni strani drsi, pravilna izpeljava ovinkov in zaviranje v njih, ukrepi pri zanašanju vozila (hidravlična plošča).