Potovanje - Azija: Top hostli (in hoteli) za malo denarja, v katerih moraš spati!

Jugo-vzhodni del Azije je že več desetletij meka za mlade popotnike željne novih izkušenj v tujih krajih. Poceni hrana, poceni prevozi, poceni prenočišča. Še vedno pa popotništvo po Aziji spremlja predvidevanje "malo denarja, malo muzike". Pa ni čisto tako.

Onederz Hostel, Siem Reap (foto: promocijsko gradivo/Onederz Hostel) promocijsko gradivo/Onederz Hostel
13. 6. 2017

V enem izmed spodaj naštetih hostlov boš spala za okoli 10 evrov na noč, standard tvoje postelje pa bo verjetno precej višji kot v kakšnem hotelu s tremi zvezdicami.

The Yard Hostel, Bangkok

Sredi natrpanega, glasnega in umazanega glavnega mesta Tajske se nahaja majhna tiha oaza, katere osrednji del je vrt z odprtim barom. Okoli visečih mrež in ležalnikov so postavljeni zabojniki, v katerih spijo gostje.

Poskrbljeno je tudi za zabavo z videoigrami in filmi, ob petkih zvečer pa se lahko popotniki skupaj z lokalci odpravijo raziskovat Chinatown.

Čeprav se zdi lokacija nekoliko odročna, kmalu ugotoviš, da je ravno prav oddaljena od mestnega prevoza in vseh pomembnih delov Bangkoka.

Onederz Hostel, Siem Reap

Verjetno ga lahko brez zadržkov okličemo za najboljši hostel v mestu.

Raziskovanje prastarih templov v kamboški držungli je utrujajoče, zato je dobro ležišče zelo pomembno za počitek tvojih nog, dober in poln zajtrk pa ključen za energijo, ki jo potrebuješ čez dan.

V svetlih prostorih v pritljičju si lahko tudi čez dan privoščiš okusno tradicionalno hrano, ko postane vroče pa se lahko ohladiš v bazenu na strehi.

Pa še to - v vsakem kotičku hostla prijetno diši po limonski travi, organizirani pa so tudi izleti v okolico mesteca.

Feliz Hostel Cafe & Bar, Phnom Penh

Glavno mesto Kambodže je destinacija, ki ti brez zadržkov pod nos vrže svojo revščino in krvavo zgodovino. Hoteli in prenočišča so pretepeni podobno kot ulice Phnom Penha. Tople vode ne gre pričakovati.

Če si želiš vsaj ponoči pobegniti kaosu, ki prežema mesto, ti je ta hostel pripravljen ponuditi pravo hotelsko izkušnjo.

Ob prihodu te bodo postregli s pijačo dobrodošlice iz pasijonke, čez dan pa si na terasi s pogledom na strehe mesta lahko privoščiš tako lokalno kot zahodnjaško hrano.

Sigoong Hostel, Ho Chi Minh City

Najboljši hostel, ki smo ga našli v celem Vietnamu je zagotovo Sigoong s svojim hipsterskim notranjim dizajnom in prijaznim osebjem.

Tudi postelje imajo vse, kar si popotnik lahko želi v svojem pogradu. Zaveso, obešalnik, polico, razgled na mesto in dve blazini.

Na strešni terasi strežejo zajtrk, ki vsako jutro vsebuje tudi kaj drugega kot toast in marmelado, v baru spodaj pa za malo denarja lahko spiješ nekaj stilskih koktejlov.

Dream Lodge, Singapore

Spanje v Singapurju je daleč od poceni, tudi hostli so veliko dražji od hostlov po drugih delih JV Azije, zato 20 evrov za posteljo, kot jo ponuja Dream Lodge, ni veliko.

Znotraj sobe, ki jo deliš z drugimi, imaš svojo lastno leseno kabino, kamor se lahko zabubiš, ko potrebuješ malo intime.

Hostel se nahaja zunaj strogega centra mesta, v bližini MTR postaje in kompleksa okusne eksotične hitre hrane po ugodnih cenah.

Hub of Joys, Ko Lanta

Najboljšo družbo smo našli v tem majhnem in povsem novem hostlu na tajskem otoku Ko Lanta, ki je nedvomno vreden obiska, če hrepeniš po otoku, na katerem ne mrgoli turistov.

Hub of Joys ponuja najbolj široko izbiro brezplačnega zajtrka, kar smo jih našli v nizkocenovnih prenočiščih po vsem svetu.

Izposojajo tudi prikupne modre skuterje, s katerimi enostavno raziščeš otok po dolgem in počez.

Glur Hostel, Ao Nang

Še ena zelena oaza v neposredni bližini najlepših tajskih plaž je Glur hostel, ki je odlična baza za digitalne nomade, ki se morajo na svojem potovanju za hip ustaviti in se posvetiti delu.

V tem hostlu te drugi nadležni popotniki gotovo ne bodo motili.

Velik vrt, posejan z visokimi palmami in ovijalkami, ponuja viseče mreže, kavče in bazen, kjer lahko počivaš, delaš ali obeduješ.

Poleg postelje dobiš tudi lastno omaro in ogledalo, kar je nekaj novega v svetu hostelske ponudbe.

Muan Hostel, Chiang Mai 

Nagrado za najboljšo arhitekturo in dizajn vsekakor prejme hostel Muan na severu Tajske.

Sodoben in čist hostel, ki se nahaja v bližini nočnega bazarja, ponuja tudi izvrstno in lično postreženo hrano in pijačo, ob prihodu pa te pozdravi prijazno osebje.

Muan je eden tistih krajev, od koder kar nočeš oditi, ker veš, da si si standarde postavil previsoko in da boš v naslednji postelji razočaran.

Če se cene odličnih hostlov gibljejo tako nizko, si verjetno lahko predstavljaš, da tudi cene hotelov ne podirajo rekordov.

Zato te ne bo pekla vest, če si boš vsaj enkrat na poti privoščila malo več udobja in luksuza. 

Lanson Place, Kuala Lumpur

Hotel z razgledom, ki ti vzame dih. Popoln je za večje skupine popotnikov, družine in pare, saj lahko en apartma sprejme tudi do osem gostov.

Apartmaji vključujejo tudi kuhinjo, dnevno sobo, več kopalnic in pisarno, odvisno od velikosti posameznega stanovanja.

V tem hotelu se počutiš, kot da si se ravnokar preselil v prestolnico Malezije in da v njej živiš kot kralj.

Da ne omenjamo sanjske lože, ki se zjutraj pretvori v zajtrkovalnico, bazena in zasebnih prostorov za zabave z žarom na strehi zgradbe.

Napisala: Anamarija Lukovac
Fotografije: promocijsko gradivo hostlov , Karn Thepchuaysuk