Šokantno: Najbolj ogroženi na spletu so najstniki!

"Najstniki delijo z drugimi na spletu veliko informacij, najbolj verjetno ime in fotografijo, starejši najstniki delijo več osebnih informacij kot mlajši," pravi dr. Milena Fornazarič, ki se je v svojem doktoratu ukvarjala s temo odnosov mladih do spletnega oglaševanja.

19. 11. 2011

Da ima internet velik vpliv na življenje in navade najstnikov, verjetno ni potrebno posebej poudarjati, je pa dr. Milena Fornazarič v intervjuju za Liso opozorila, da so prav najstniki najmanj zaščitena skupina na spletu. In kako to ve?

Raziskava o vedenju mladih na internetu

Za potrebe svojega doktorata je izpeljala raziskavo z osnovnošolci, starimi od 10 do 15 let. Razdelila jih je na dve skupini, na otroke od petega do devetega razreda na 43 osnovnih šolah, se pravi skupaj 964 učencev, in našla zgolj nekaj posameznikov, ki nimajo nobenih izkušenj z računalnikom, saj praktično vsi visijo na njem.

"Končno je bila narejena ena prvih raziskav v Sloveniji o vedenju mladih na internetu in o tem, kaj počnejo, kakšne so razlike med dečki in deklicami, kakšne so razlike med tistimi, ki prihajajo iz mestnih in obmestnih osnovnih šol, tudi glede na izobrazbo staršev. Kot relativno pomemben dejavnik se je izkazala predvsem izobrazba mater, česar pa za izobrazbo očeta ne morem trditi, saj nisem mogla dokazati vpliva," je povedala dr. Milena Fornazarič.

Pri svojem raziskovanju se je ukvarjala tudi z varnostjo na internetu, pri čemer jo je najbolj zanimalo: kaj najstniki na njem počnejo, kakšne podatke dajejo, kaj se jim zdi normalno, kolikokrat so jih ogovorili neznanci … in ugotovila:

"Šokantni so podatki o tem, koliko naših osnovnošolcev se je s temi neznanci srečalo."

Dečki se na spletu drugače vedejo kot deklice

Za najbolj zanimive so se izkazali naslednji trije segmenti: vedenje – kaj počnejo, varnost in odnos do tega, koliko verjamejo spletu, oglasom, koliko sodelujejo v nagradnih igrah. Ugotovila je, da obstaja precejšnja razlika med vedenjem dečkov in deklic ter med vedenjem 15-letnikov in 10-, 11-letnikov:

"Deklice so izrazito aktivne na socialnih omrežjih, medtem ko fantje igrajo igrice. Razlike so zelo radikalne, 90 odstotkov sami igrajo igrice, po možnosti si jih snamejo dol, medtem ko dekleta zelo veliko komunicirajo, presnemavajo glasbo, snemajo filme. Med 15-letnimi fanti pa je to že drugače, ker je Faceboook že toliko močan. Recimo zelo veliko se pogovarjajo na socialnih omrežjih in veliko iščejo informacije. Zelo na tekočem so z glasbo, s trendi, res pa je, da razvijajo tudi svoje blagovne znamke, neki vzporedni svet, ki nima veze s tem. Imajo svoje idole, glasbo, oblačila …"

In kako stalno 'visenje' za računalniki spreminja vsakdan teh mladih ljudi?

Jejo in pijejo običajno kar ob računalniku!

"Večinoma jejo, pijejo, zelo veliko se prehranjujejo ob računalniku in počnejo druge stvari. Ne berejo, zato pa poslušajo glasbo, delajo naloge, so očitno multifunkcijska generacija, ker počnejo več stvari hkrati, česar mi odrasli nismo sposobni. Izrazito jih zanimajo glasba, filmi, zgodbe."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri