Smo, kar nosimo?

So obleke izraz naše samozavesti ali njenega pomanjkanja? Se oblačimo glede na počutje ali je to odvisno od obleke?

30. 5. 2002

Verjetno se strinjate, da so z oblačili in modo povezane nekatere naše najhujše more in črni trenutki. Najbrž se vam je že zgodilo, da so vam jo ravno takrat, ko je bilo izredno pomembno, da ste urejene, zagodla oblačila. Z bluze je odpadel gumb, rob hlač je popustil, v suknjiču ste opazile luknjico, ki bi lahko bila kreacija spregledanega molja v omari, da nogavic niti ne omenjam. Malenkosti, ki so popolnoma pokvarile dan ali večer. V takšnih in podobnih situacijah se nam zdi, da prav vsi strmijo v napake na naših oblačilih in nas pomilujejo, naša samozavest pa v trenutku izgine. Od sramu bi se najraje udrle v zemljo, samo da bi izginile z zabave. Le najbolj samozavestne in iznajdljive znajo podobne neprijetnosti na šaljiv način obrniti sebi v prid.

Žrtve mode ali čustev?

Prav neverjetno je, kako močno na naše počutje vplivajo oblačila. Samo spomnite se, kolikokrat ste razmišljale, kaj obleči za pomemben sprejem oziroma zabavo, v glavo pa se vam je naselila misel, da ga boste tako ali tako polomile že z izbiro obleke. Kolikokrat vam je obup, povezan z oblačenjem, uničil dan? In zakaj, za vraga, nam šiv, ki je popustil, ali odpadli gumb lahko povzročita večje nelagodje in zadrego kot v hipu pozabljeno ime pravkar predstavljenega človeka!?

V primernih oblačilih smo pripravljene na soočenje z vsemi ovirami. Toda groza, če smo neustrezno oblečene ali če se v oblačilih počutimo neudobno! Takrat se namreč ne moremo spopasti z ničimer, problem je že kozarec pijače v roki. Naš izbor oblačil je s psihološkega stališča interaktiven z razpoloženjem. Izbrana oblačila namreč vplivajo na raven človekove samozavesti in udobja ter nasprotno, samozavest in udobje vplivata na sam izbor oblačil.

Kakšna oblačila izberemo, je torej odvisno od našega počutja, sočasno pa je naše počutje odvisno tudi od oblačil. Stari izrek “Si, kar ješ” bi za današnjo rabo lahko priredili v “Si, kar nosiš”. Želimo si, da bi nas v oblačilih opazili in seveda jemali resno. Z obleko, ki jo nosimo, želimo na eni strani izstopati kot posameznice, hkrati pa pripadati skupini.

Prav to je tudi bistvo mode. Moda nam ponuja neki splošen vzorec vedenja, ki na eni strani usmerja našo pot, na drugi pa zadovoljuje tudi našo potrebo po različnosti, drugačnosti in spremembi. Vse te težnje v nas so naredile oblačenje za pravo minsko polje potencialnih napak.

Modna terapija

Psihologi se strinjajo, da so oblačila odraz naše samozavesti oziroma njenega pomanjkanja. Ko smo negotove, se oblačimo nevpadljivo in skromno. Vendar pa vse ženske, ki se oblačijo vpadljivo, niso nujno tudi samozavestne. Z vpadljivimi ali ekstravagantnimi oblačili želijo preusmeriti pozornost drugih in pred njimi prikriti pomanjkanje samozavesti.

Na splošno sicer lahko rečemo, da se samozavestne ženske oblačijo v oblačila, ki odsevajo njihov osebni stil, in ne sledijo le slepo modnim trendom, prednost dajejo svojemu okusu. Prav nakupovanje oblačil je lahko pravi balzam za načeto samozavest. Spomnite se na prijetno vznemirjenost, ko prvič oblečete novo obleko, v kateri vas drugi opazijo in celo pohvalijo, ker naj bi se vam čudovito podala.

Veronique Vienne iz Centra za neverbalno komunikacijo iz Washingtona pravi: “Moda in oblačila so podaljšek govorice telesa. Novo oblačilo na človeku ustvari nov položaj in držo telesa.” Sčasoma se naučimo izbirati kroje oblačil, ki se nam podajo in v katerih se udobno počutimo. Najdemo si “varno” oblačilo – to je lahko klasično krojena poslovna obleka, dolgo krilo, hlače na zvonec ... Večini žensk je uspelo ustvariti pravi stil oblačil za službo. To je stil, v katerem same delujemo učinkovito.

V oblačilih, ki jih nosimo v službi, smo samozavestne in se dobro počutimo, pripravljene smo na raznovrstna presenečenja, ki nas lahko doletijo v poslovnih krogih. Kako pa bi se v službenih oblačilih počutile v drugi situaciji, recimo na zmenku? Bi bile še vedno samozavestne, ali bi premišljevale, da delujete preveč zapeto in strogo?

Ko se moramo obleči za zmenek, zlasti če gre za prvi zmenek z nekom, ki nam je zelo všeč, se znamo spremeniti v neodločne najstnice. Podoba uspešne mlade poslovne ženske zbledi. Pred zmenkom po dolgem in počez obrnemo omare, pomerjamo in kombiniramo, premišljujemo, kako bomo v izbranih oblačilih delovale, želimo poudariti svoje čare, predvsem pa skriti pomanjkljivosti.

Oblačila kot ščit

Modni strokovnjaki radi poudarjajo, da je dobro imeti v garderobi nekaj kosov oblačil, ki so dobro krojena in iz odličnih materialov, kar pomeni, da so dražja od cenenih oblačil, ki jih zelo hitro zavržemo. Po mnenju modnih strokovnjakov se zlahka počutimo samozavestno in udobno v oblačilih priznanih blagovnih znamk. Temeljna vprašanja oblačenja pa še vedno ostajajo. Ali se v luksuznih oblačilih dobro počutimo? Se nam sploh podajo? Sta kroj in barva oblačila prava za nas?

Če se v oblačilih, ne glede na blagovno znamko, dobro počutimo, potem to pomeni, da so postala naravni podaljšek naše osebnosti. Z njimi smo začele izražati svojo osebnost z vsemi posebnostmi vred. Oblačila v takšnem primeru govorijo, kdo smo in kaj želimo v življenju. Za večino izmed nas je ideal imeti izbrano garderobo oziroma vsaj nekaj kosov oblačil, v katerih se udobno počutimo, ki ne napeljujejo k negativnim komentarjem in v katerih delujemo privlačno.

Želimo oblačila, o katerih ne bomo neprestano razmišljale, ali so ustrezna. To so obleke, v katerih pozabimo na svoje pomanjkljivosti in ki zakrijejo našo občasno negotovost. Dobra novica je, da se postopoma prej ali slej vse naučimo ustrezno obleči v različnih situacijah. Ko nam uspe doseči to, potem ljudje sploh ne opazijo, kaj imamo na sebi, temveč vidijo predvsem našo osebnost. Zavidanja vredne so tiste, verjetno bolj redke ženske, ki se pri nakupu oblačil ne menijo za etikete z napisi dragih blagovnih znamk.

Ker jim preprosto zanje ni mar in jih ne potrebujejo. Zato, ker so močne osebnosti, ki si stvari in tudi oblačila izbirajo zgolj po lastnem navdihu. Kot bi jim bila lastna koža dovolj za dobro počutje. Vseeno je, kakšen kos blaga jih prekriva. Mimogrede – ste že kdaj pomislile, da novo modo vedno ustvarjajo tisti na vrhu družbene lestvice? Iz tega zornega kota bi lahko rekle, da je moda tudi stvar razrednega ločevanja, mar ne? In ko novo modo prevzamemo tudi vsi iz povprečja, je na vidiku znova – nova moda.

So, kar nosijo?

Z visokim proračunom in dostopom do vodilnih imen modne industrije si slavne osebnosti zlahka privoščijo stil, ki jim ustreza.

Nicole Kidman – Za njo je naporno obdobje. Z ločitvijo se je končal 10-letni zakon s Tomom Cruisom, poškodovala se je na snemanju filma, zasledoval jo je obsedeni oboževalec. V javnosti se Kidmanova kljub težavam vedno pojavlja samozavestno. Obožuje sijoče, glamurozne obleke, v katerih deluje nekoliko togo in vzvišeno. Kot kakšna snežna kraljica. Njena oblačila projicirajo avro “ne približaj se mi”. Morda bi si lahko izbrala oblačila, ki bi nekoliko omehčala njen videz.

Liz Hurley – Zna obrniti modne trende v svoj prid. Z majhno pomočjo obleke Giannija Versaceja, ki so jo skupaj držale varnostne zaponke, se je povzpela od malo znanega modela in minorne igralke do svetovno razpoznavnega obraza. Njen trenutni stil označujejo visoki razporki, globoki dekolteji in nizki čevlji. Rodila je sina, zdaj pa bo najbrž presenetila z novim stilom.

Urša Draž – Oblačila, ki so ponavadi njene ali bratove kreacije, med seboj na svoj način kombinira in pri tem ne pozna pravil. Kaj obleče, je stvar trenutnega navdiha. Zelo pomembne pa so barve, saj ne more vsak dan obleči vsake barve. Barvo mora začutiti, preden jo obleče, ni pa pomembno, ali je moderno ali ne. Prisega na svobodo oblačenja.

Ivana Šundov – Njen slog oblačenja je športno eleganten, a vseeno vpadljiv, tako kot ona sama. Na njej se nobeno oblačilo ne znajde po naključju, vse kombinacije so skrbno pretehtane. Ovratniki s krznom, drzni živalski vzorci ... vse to je na Ivani videti skrajno okusno in glamurozno.

Elena Žnidarič