Ali res ne smeš znova zamrzniti že odtajane hrane?

Živila po odtajanju ne smeš več zamrzovati – tako navadno piše na embalažah zamrznjenih izdelkov. Pa je to res? Presenečena boš.

Ali res ne smeš znova zamrzniti že odtajane hrane? (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 12. 2015

Globoko zamrzovanje naj bi namreč preprečilo razmnoževanje mikroorganizmov, vendar naj jih ne bi popolnoma uničilo. Med odmrzovanjem naj bi se v živilih znova razmnoževale bakterije in klice.

Večkratno odmrzovanje in zamrzovanje naj bi tako omogočalo le kopičenje teh mikroorganizmov.

Pa vse to res drži?

Znanost se loti trdega oreha

... prehranski strokovnjaki univerze v Münstru so odtajali 10 zamrznjenih živilskih izdelkov in jih nato znova zamrznili ter še enkrat odtajali. Testirali so maline, stročji fižol, brokoli, ocvrt krompirček, lazanjo, sladoled, skutno smetanovo torto, lososov filet, mleto svinjsko meso in piščanca.

Pri laboratorijskih testiranjih se je osem - večkrat odtajanih - živil izkazalo za mikrobiološko 'popolnoma neoporečnih', celo svinjsko mleto meso je bilo 'pretežno neoporečno'. Le piščančje meso je vsebovalo več klic, ki bi se z neposrednim stikom ali prek vode, ki je nastala pri odtajanju, lahko prenesle na druge jedi.

Za vsa živila pa je veljalo, da so po večkratnem odtajevanju izgubile nekaj okusa.

Namigi:

  • odmrznjena živila je treba pojesti kar najhitreje ali pa jih znova zamrzniti.

Najbolje, da jih odmrzneš v hladilniku, ker se tako mikroorganizmi razmnožujejo počasneje. Meso in ribe po drugem odmrzovanju dobro prekuhaj ali prepeci in tako uniči vse bakterije. Izogni se možni salmoneli in piščančjega mesa raje na zamrzuj dvakrat.