Slabe šale na tvoj račun? Ne daj se!

Ne samo slavni, tudi običajni ljudje smo pogosto tarča pustega humorja.

Slabe šale na tvoj račun? Ne daj se! (foto: shutterstock) shutterstock
29. 5. 2013

Če je tvoj videz, izvor, poklic ali ime že od nekdaj povod za predvidljive šale, izkoristi prednost in si pripravi primeren protiudarec. Konec koncev dobro veš, kaj te čaka, ko se boš nekomu na novo predstavila.

Ljudi, ki nimajo smisla za humor, boš takoj prepoznala po prepričanju, da so prvi, ki jim je na misel prišel bedasti izrek, šala ali rima na tvoje ime.

Zato pa kar brez usmiljenja vrni žogico. Kolikor pikreje se boš odzvala, toliko natančneje boš zadela. In medtem ko bo moral tvoj sogovornik razmišljati o svoji nedomiselnosti, se mu lahko sproščeno smeješ v pest.

Kaj pa, ko ugotoviš, da ima nekdo oguljeno šalo na tvoj račun že na koncu jezika, pa se je ugriznil vanj? Dovoli mu, da jo izreče. Najbolje je, če kraljevsko odmahneš z roko in mu velikodušno pokimaš.

Pod pasom

Plehko ali neizvirno šalo lahko mirno požreš s pretvarjanjem, da je smešna. Kadar pa postane resnično zlobna, ljudomrzna, rasistična, seksistična ali vse hkrati, je neprimeren tudi ponarejen smeh. Na kratko:

  • ko nekdo jasno prestopi mero dobrega okusa, je šale konec!

Če bi se smejala še naprej, bi to pomenilo, da bodisi odobravaš neobzirnost bodisi ne razumeš daljnosežnih posledic, kar bi bilo skoraj še hujše.