Skromnost je lepa čednost

Neka kantri pesem gre v prevodu takole: "O Bog, težko je biti skromen, če si popoln v vsakem pogledu."

Skromnost je lepa čednost (foto: Getty images) Getty images
18. 6. 2014

V  današnjem svetu bo, čeprav se sliši kruto, uspešen le tisti, ki ima v prvem planu sebe. Misliti moraš nase, postaviti se moraš zase, se občudovati, stvari narediti sam – biti moraš najboljša različica samega sebe in poskrbeti, da to vedo vsi.

Ne boš si kar tako priznala, a vem, da se nekje v sebi dobro zavedaš svoje prikrite samovšečnosti. Bom priznala prva. Priznam, da sem si všeč, priznam, da se imam za pametnejšo od večine, za bolj sposobno od nekaterih, za bolj kul in lepšo od povprečnih punc ter včasih celo za bolj vredno uspeha, denarja in ljubezni. Moja sreča v življenju, ki lahko izpuhti v stotinki sekunde, ki se je ne morem oprijeti in se bahati z njo kot z rezultatom svojih lastnih dejanj, mi je stopila v glavo, da sem počasi in povsem nezavedno začela sebe ceniti bolj kot druge. Ko sem si to enkrat priznala, me je zabolelo. Zgrozilo me je, celo zasovražila sem se.

Po vseh teh letih spodbujanja tekmovalnosti in individualnosti bi bilo nenavadno, da bi ostali preprosti, skromni in predvsem naklonjeni drugim. Kljub svetu, ki brede vse globlje v močvirja Jaza, skromnost še vedno ostaja ena glavnih in najbolj cenjenih vrlin naše kulture. Morda je čas, da za trenutek stopiš nazaj, požreš svoj ponos in prizemljiš svoj pobezljani ego.

Nisi vsemogočna

Ne glede na to, koliko talenta imaš, vedno je nekje nekdo, ki je v tem še boljši od tebe, zato priznaj, da nisi najboljša v vsem.

Vedno je laže videti druge kot sebe, na žalost je opazovanje drugih zelo nesmiselno in v mnogih primerih celo škod­ljivo. Nauči se prepoznati lastne napake, saj jih z iskanjem v drugih pri sebi ne boš nikoli odpravila.

Bodi hvaležna za to, kar imaš. Če si na primer ravnokar diplomirala na težki fakulteti, si gotovo zaslužiš pohvalo, a obenem pomisli na ljudi, ki so prav tako nadarjeni kot ti, pa morda nimajo enake podpore staršev, so odrasli na napačnem mestu ali preprosto naredili nekaj napačnih odločitev. Tudi ti bi lahko bila na njihovem mestu.

Izogibaj se govorjenju o lastnih dosežkih. Če si zares tako dobra, bodo tvoj trud prepoznali in pohvalili drugi. Ni treba govoriti o povišici, čudoviti sliki, ki si jo naslikala, ali kako super je bilo, ko si pritekla na cilj maratona. Dobro zate!

Ponižni ljudje so v pogovorih bolj zadržani. Poslušaj druge in daj vsem priložnost, da se izrazijo. Nehaj se oglašati, jih prekinjati in se postavljati v ospredje.

Enaka si kot oni

Najprej se nehaj primerjati z drugimi, saj je nemogoče biti skromen, če se neprestano trudiš biti boljša od drugih. Preizkusi se v občudovanju tujih talentov ali zgolj njih samih. Pohvali jih, pa čeprav kar tako.

Težko si je priznati, da nimaš prav, in v številnih primerih imajo prav drugi. Ne bodi trmasta in se jim, če vidiš, da je njihovo mnenje bolj na mestu od tvojega, podredi. Opraviči se, čeprav boli, a le tako boš premagala svoj ponos.

Naj te vodi pisana beseda. Premišljuj o moralnih besedilih in pregovorih o skromnosti, meditiraj. Če pa ti duhovnost ne diši, se predaj bolj znanstvenim metodam – obe sta namreč večji od človeka, zato se boš izgubila v njuni veličini.

Del spoštovanja drugih je tudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Tako boš bolj cenila to, kar imaš, in se počutila bolje. Pripravljena bodi biti zadnja, pa če je to vrsta v piceriji ali kaj drugega.

Zavedaj se čudežev

Pričakovati bi bilo, da se ljudje, ker smo v resnici povsem nevedna bitja, pogosto čudimo stvarem okoli nas. Otroci še imajo ta dar, nam pa se vse zdi povsem samoumevno. Si prepričana, da veš, kako deluje mikrovalovna pečica? Bi jo znala sestaviti sama? Pa avto, rožo ali možgane?

Ne glede na odziv drugih se poskušaj odzivati nežno in spoštljivo ter se s tem osredotoči na pozitivne stvari v življenju. Večkrat se odpravi v naravo sedet pod slap, opazovat dolino z gore ali plavat v ocean. Šele takrat boš opazila, kako velik in nerazumljiv je svet in kako majcena si v njem ti. Ukvarjaj se z jogo in bodi pozorna na svoj dih, svoje telo ter ljubezen okoli tebe.

Bodi močna, ko ti zmanjkuje moči, pogumna, ko te je strah, in ponižna, ko zmaguješ.

Pripravila: Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri