Skrivnost časa: Je čas tisto, kar merijo ure?

"Čas je tisto, kar se zgodi, ko se ne dogaja nič drugega." Richard Feynman

Skrivnost časa: Je čas tisto, kar merijo ure? (foto: shutterstock) shutterstock
19. 3. 2013

Zaznavanje časa je nadvse nenavadno.

Svet okoli sebe zaznavamo s čuti, časa pa ne moremo videti, slišati, se ga dotikati, okusiti ali zavohati. Celo brez sodelovanja čutov pa lahko čutimo, da čas mineva, ko se nam v glavi motajo misli.

Psihologija časa

Leta 1978 je nemški psiholog Ernst Pöppel razvrstil različne zaznave čase. Mednje je uvrstil trajanje, nesočasnost, časovno zaporedje, preteklost, sedanjost in spremembo. Sliši se enostavno, a se že z nekaj malega razmisleka izkaže, da še zdaleč ni tako.

minevanjeZaznavo trajanja ognjemeta na silvestrovo bi lahko načeloma morali preprosto oceniti tudi brez štoparice, ne? No, v resnici je ta zaznava odvisna predvsem od tvojega spomina in nikakor ne more biti izmerjena preden se dogodek ne konča.

Tud dogodki iz naše bližnje preteklosti so prisotni zgolj kot neke vrste spominski sledovi, ki nam omogočijo, da ocenimo, kako dolgo so dogodki trajali in pred koliko časa so se zgodili.

A z minevanjem časa se rado izgubljajo tudi ti sledovi:

"Imam mačko, ki je stara 15 let, a ker njenih rojstnodnevnih svečk ne spremljam, se njene starosti ne morem zares spomniti. Se pa spomnim trenutka, ko je prišla v našo hišo. In ker je v hišo prišla še kot mladiček kakšnega pol leta zatem, ko smo se preselili v novo hišo, lahko približno lociram, koliko je muca stara."

Dolžine njenega življenja bi se skratka le težko spomnili brez sklicevanja na druge dogodke ali v najboljšem primeru konkretne zabeležke.

Zdi se, kot da je edini zares ulovljivi hipec časa tisti, ki je tukaj in zdaj. Pa je res?

Trenutek zdaj

Ljude, ki se zatekajo k meditaciji, pravijo, da je čas le privid in da bolj kot se osredotočamo na sedanjost, manj doživljamo trenutek zdaj - ki edini zares obstaja.

Nemški duhovni voditelj Eckhart Tolle je ob priliki celo zapisal:

"Nič se ni nikoli zgodilo v preteklosti, vse se je vedno zgodilo v trenutku zdaj. Nič se ne bo nikoli zgodilo v prihodnosti; vedno se bo vse zgodilo v trenutku zdaj. Večna sedanjost v prostoru, v katerem se odvija vse naše življenje, je edini dejavnik, ki se ne spreminja. Življenje se odvija zdaj."

barveA vsak, ki je kdaj poskušal meditirati in zavestno ostajati v trenutku zdaj, bo znal povedati, da to nikakor ni enostavno. Je pa zagotovo čudovito, ko se zgodi. In zgodi se umetniku, ki v svoje delo tako poglobi, da ne opazi, kako mineva čas, pozabi na obroke in spanje ter misli le na barve, čopič in platno. Ta umetnik je pravzaprav v stanju, ki mu madžarsko-ameriški psiholog Mihaly Csikszentmihaly pravi 'tok'. Tok je skratka stanje, v katerem se znajde človek, ki ga proces povsem prevzame. In zato ni presenetljivo, da - če kaj - potem prav meditacija in pozornost ljudem pomagata doseči to stanje.

Čas je tako ... relativen :p

In človeška percepcija časa lahko postane še bolj zagonetna.

Saj poznaš trenutke, ko se zdi, da se je čas upočasnil ali pospešil? Pomisli na to, kako so se vlekle minute, ko ti je bilo za umret dolgčas, in kako hitro je minila noč, ko si se čudovito zabavala.

Albert Einstein je to slavno subjektivno relativnost človeškega občutja časa ponazoril z naslednjimi besedami:

"Ko moški sedi s privlačnim dekletom eno uro, se mu zdi, da je minila ena mnuta. Ko pa za minuto sede na vročo peč, se mu zdi, da je minila ura. To je relativnost."

Do zdaj so opravili tudi že celo vrste raziskav, ki so poskušale ugotoviti dejavnike, ki vplivajo na naše zaznavanje časa:

  • Relativnost časa čutijo že otroci: V neki študiji so tako poprosili 80 otrok, starih od 7 do 9 let, da ocenijo, za koliko sekund so bile prižgane žarnice. Njihove ocene so bile daljše, ko niso imeli početi nič drugega, kot da so se osredotočali na žarnice, in krajše, ko so jih zamotila druga opravila (in napolnila dano časovno vrzel).
  • Ko se staraš, čas teče hitreje: Starejšim ljudem se rado zarače, da čas teče vse hitreje. Znanost pravi, da je temu najverjetneje zato, ker so za mlade ljudi vse izkušnje in zato tudi vsi spomini sveži in novi. Na drugi strani pa se se starejšim ljudem izkušnje in spomini ponavaljajo, zato so občutki ob njih manj vznemirljivi in zanimivi. Spomini so tako zgoščeni, zato se jim zdi, da zavzemajo manj časa.
  • Ujetnikom se zdi, da se ure vlečejo, leta pa letijo: John McCarthyja so leta 1986 ugrabili v Bejrutu in ga kot talca zadrževali pet let. V svoji knjigi je zapisal: 'V tej samici sem moral biti manj kot tri mesece, vendar sem po prvih dveh ali treh tednih občutil, kot da sem zdrsel v povsem drugačno časovno lestvico. Dnevi so minevali brez vseh razlik ... V tistih strašnih tednih ... datum in število dni mojega ujetništva sta bila edina informacija, ki sem jo imel. Štetje dni je postalo prav obsedenost.'
  • Čas se najpočasneje odvija v Indoneziji, Keniji in Mehiki: Ljudje, ki živijo na 'hitrih' območjih, se pogosto pritožujejo nad počasnostjo in zamujanjem drugih: špansko besedo 'manana', ki pomeni 'jutri' ali pravilneje 'zjutraj', imajo pogosto za taktiko zavlačevanja. A medtem ko se zdi v Afriki čas ohlapnejši, bolj odprt, elastičen in subjektiven, pa so v zahodnih kulturah prisotni naraščajoči pritiski, da bi človek delal več in naredil več v krajšem času. Na čas v teh kulturah ljudje gledajo kot na dragocen vir, ki ga ne smejo tratiti po nepotrebnem.
  • Razmišljanje o času je odvisno celo od značaja: Zamisli si, da bi celemu oddelku sporočili, da je za sredo napovedan sestanek prestavljen za dva dni. Poskusi so bojda dokazali, da ljudje, ki so nagnjeni k jezi, ob tem predpostavijo, da je bilo prestavljeno na petek, mirni ljudje pa pričakujejo, da bo sestanek že v ponedeljek.

Knjiga o časuVeč o tem, zakaj je v letu 365 dni in v eni uri 60 minut, pa o tem, ali je potovanje skozi čas mogoče in zakaj bi kdo sploh hotel izmeriti trilijoninko sekunde, si lahko prebereš v knjižni novosti Tehniške založbe Slovenije:

  • Adam Hart - Davis, Knjiga o času - Skrivnosti časa, kako deluje in kako ga merimo.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri